Top News
1755 prikaza

Murganićka opet briljira: "Može Istanbulska, ali..."

Nada Murganić
Patrik Macek (PIXSELL)
Dok nas veći dio Europe promatra kao pacijenta na Balkanu, minstrica opet vodi svoju priču

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da će Vlada, vezano uz usvajanje Istanbulske konvencije, predložiti dokument koji sadrži dozvoljene ograde i posebne izjave u kojima će se poštivati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila.

Murganić je podsjetila  kako je Istanbulska konvencija već dugo u pripremi za usvajanje i prošla je javnu raspravu iz koje se vidi da na neke članke iz nje u hrvatskoj javnosti postoje različita mišljenja

Prosvjed za Istanbulsku konvenciju Istanbulska konvencija Top News Tvrda činjenica - žene su u balkanskim prćijama žrtve

"Iz toga razloga smo obazrivi i iz toga razloga radimo na jednom dokumentu u kojem ćemo biti jasno opredijeljeni. Usvojit ćemo, odnosno predložiti zakon u kojem će se određene ograde moći ugraditi. Isto tako, i posebne izjave u kojima ćemo poštivati one vrednote za koje se RH, sa svojim Ustavom, opredijelila. S druge strane, ostat ćemo na čvrstom stajalištu da od nasilja štitimo sve naše građane", kazala je Murganić nakon predstavljanja natječaja Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Murganić nije pojasnila o kojim se 'ogradama' radi. 

Višnja Ljubičić NEMA SUMNJE Top News "Konvencija štiti prave obiteljske vrijednosti"

Rekla je kako su u javnoj raspravi dobili dosta različitih tumačenja pojedinih članaka Konvencije, kao i različitih tumačenja vezanih uz rod i rodnu ideologiju, koji su, kako je rekla, u tekstu konvencije spomenuti u dva članka.

Mi ćemo inzistirati da se usvoji dokument koji neće biti suprotan našim ustavnim vrednotama, rekla je.

Naglasila je kako su još u procesu usuglašavanja s koalicijskim partnerima, a prijedlog dokumenta koji sadrži dozvoljene ograde bit će predstavljen na Vladi.

Premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak, na Međunarodni dan žena, uvjerenost da će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.