Top News
355 prikaza

Veliki povratak: Plenković u HDZ vraća Kosoricu i Prgometa?

Predstavljena knjiga o novoj hrvatskoj razvojnoj paradigmi Davora Ive Stiera
Robert Anić (PIXSELL)
Dok će Hrid koalirati s HDZ-om, pravaši Tepeš i Ćorić prijete da odlaze te uzimaju sa sobom ime Domoljubna koalicija

Drago Prgomet, bivši drugi čovjek HDZ-a, vraća se kao partner stranke na rujanskim izborima. Prgomet je HDZ napustio zbog Karamarka.

Drago Prgomet i Vladimir Šeks | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)

Kako saznajemo od osoba bliskih Prgometu, pregovori s HDZ-om već dulje traju i pri samom su kraju. 

Njegov Hrid bi trebao biti jedan od novih, umjerenijih partnera HDZ-u. Navodno se još kalkulira je li bolje da Prgomet bude na listi u 5., slavonskoj izbornoj jednici, jer tamo ima veći utjecaj ili ipak u Zagrebu, gdje je Most s njim na izborima polučio veliki uspjeh.

Prgomet je izabran za zamjenika Tomislavu Karamarku još 2012. godine, ali ga je bivši predsjednik stranke potpuno marginalizirao. 

Prgomet je svojevoljno napustio stranku jasno poručivši da ona ide u pogrešnom smjeru kroz radikalizaciju retorike i stavova, što je bilo jedno od obilježja Karamarkove vladavine.

"Bit će uskoro nekih pozitivnih vijesti vezanih za tu suradnju. Ne bi bilo korektno sad unaprijed govoriti", rekao nam je dobro upućen izvor iz predsjedništva HDZ-a o suradnji s Prgometom.

Prgomet nam se zbog zauzetosti nije javio za potvrdu informacije, ali saborska zastupnica Hridi, Irena Petrijevčanin Vuksanović, kaže da se razgovara, ali da dogovor još nije finaliziran.

"Stranka smo dijaloga i razgovaramo o suradnji", kaže Petrijevčanin Vuksanović.

I povratak Prgometa u koaliciju s HDZ-om pokazuje da novi šef HDZ-a Andrej Plenković za sraz na izborima s lijevom koalicijom očito računa na druge ljude i ima drugačiju strategiju. 

Prgomet je već ranije u izjavama najavljivao da bi mogli surađivati i da je promjena na čelu stranke njemu prihvatljiva. 

Plenković i njegovi ljudi okreću se umjerenijoj retorici te, osim Prgometove Hridi, zasad je sigurna suradnja samo još s HSLS-om. 

Otpali su Hrast, BUZ, a vjerojatno i HSP-AS. Pravaši su dali HDZ-u ultimatum da odluče idu li s njima u koaliciju. HDZ te prijetnje ignorira.

Prva sjednica Predsjedništva HDZ-a s Andrejom Plenkovićem na čelu | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Zanimljiv je i slučaj Jadranke Kosor, bivše predsjednice HDZ-a, koju je Karamarko izbacio iz stranke zbog javnih kritika koje mu je uputila o vođenju stranke. 

Protiv njezina izbacivanja iz stranke tada su glasali upravo Prgomet i Davor Ivo Stier, budući politički tajnik stranke i jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika. 

Kosor je u Večernjem listu javno pokazala svoje zadovoljstvo zbog promjena koje su se dogodile u stranci.

"Sve su to moji dečki", rekla je Kosor.

I zaista, Plenković joj je na unutarstranačkim izborima bio desna ruka, a Stiera je uvela u predsjedništvo stranke. Davor Ivo Stier nije ni opovrgnuo ni potvrdio da će zvati Kosor nazad u stranku.

"Statut zasad ne omogućuje povratak članovima koji su izbačeni. Nakon izbora ćemo mijenjati statut kroz raspravu u koju će biti uključena sva stranačka tijela", poručio je Stier.

On je više puta ponovio da je protiv izbacivanja iz stranke i protiv bilo kakvih osveta. Kosor bi tako možda opet mogla biti u HDZ-u.

Jadranka Kosor nam nije htjela odgovoriti na pitanje bi li se vratila u stranku, ali tek nakon izbora. U razgovoru smo dobili dojam da je opcija nakon izbora nije baš oraspoložila.

"Poslije izbora tko živ, tko mrtav. Nisu svi izbačeni iz istih razloga. Novo vodstvo treba se prije njih odrediti o svim pitanjima unutarstranačke demokracije", rekla nam je Kosor, koja bi prihvatila poziv na kavu Andreja Plenkovića.

Plenković je inače već započeo velike kadrovske promjene u stranci. Savjetovat će ga stranački veteran Vladimir Šeks, koji je tijekom Karamarkove vladavine otjeran u mišju rupu. 

Šeks je ostao i uz Kosor i uz Plenkovića te je naglo uskrsno kad se odlučivalo hoće li Karamarko pasti ili ne.

Plenković se riješio i Domagoja Ivana Miloševića koji je vrijedio za Karamarkov kadar te na njegovo mjesto postavio Gordana Janndrokovića. 

Uskoro bi se trebao vratiti još jedan veteran, Davor Božinović, koji je bio ministar obrane i bliski Kosoričin suradnik. 

Zadnjih godina ga nigdje nije bilo, a navodno bi trebao preuzeti mjesto međunarodnog tajnika Mire Kovača, također Karamarkova kadra.

Kovač će ipak biti na izbornim listama, i to vjerojatno na izglednim mjestima za ulaz u Sabor. Na liste ulazi i trenutačni tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Pero Čorić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

U HDZ-u procjenjuju da su im Kovač i Hasanbegović ipak potrebni zbog dijela članova i birača koji ipak naginju više desno. Ne žele izgubiti njih, ali istodobno balansiraju i žele više birača centra. 

Također, na izbornim listama se vrlo vjerojatno neće naći Željko Reiner, Josipa Rimac i Ivan Šuker, sve dobro pozicionirani članovi tijekom Karamarkove vladavine. Neće biti ni Željka Fiolića i Stiva Culeja.

HDZ bi ipak na desnici mogao dobiti izborne konkurente. Bivši koalicijski partner HSP AS više im nije podoban za suradn ju. 

Glavni tajnik te stranke Pero Ćorić bio je vrlo oštar prema HDZ-u, a kako smo saznali, HDZ-ovci neće odgovarati na njegov uvjet da se do danas izjasne o koaliciji.

"Oni moraju jasno reći je li i nama i njima cilj isti: pobijediti na izborima i spriječiti povratak neokomunista Milanovića na vlast. Ako nas ne uvjere u to, onda su se posvetili unutarstranačkoj borbi i njihovi unutarnji okršaji su cilj, a ne pobjeda na izborima", kaže Ćorić koji tvrdi kako vremena za čekanje, pregovaranje i odlučivanje jednostavno više nema.

Ako ih odbiju, kaže da će HSP AS okupiti pravaške stranke, braniteljske udruge, pojedince te bivše partnere iz domoljubne koalicije - BUZ i HDS.

"Idemo u bitku, i to ne bez municije", tvrdi Ćorić.

Kaže da će sa sobom ponijeti i ime Domoljubna koalicija, koje je njegova ideja.

"Kad sam predložio ime, u HDZ-u nisu bili zadovoljni, ali su prihvatili. Imamo pravo na to ime", rekao nam je Ćorić.

U HDZ-u su nam rekli da im je upravo Ćorić prepreka i da bi inače išli s HSP-om AS.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.