Top News
18187 prikaza

Vučić ostaje sam: Čak i Putin mu okreće leđa

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
REUTERS
Srpska izolacija postaje sve veća i mnogi saveznici se polako okreću od njih

Sjedinjene Američke Države i najutjecajnije europske zemlje već dulje vrijeme su zabrinute zbog suradnje i kontakata koje održavaju najviši dužnosnici iz Moskve i predstavnici vlasti u Prištini, piše Blic.

Kako je za taj list potvrdilo više diplomatskih izvora, svi predsjednici utjecajnijih zapadnih država raspituju se u okvirima institucija Europske unije za taj novoizgrađeni odnos.

"Ne prođe nijedan sastanak europskih predstavnika s Trumpovim suradnicima zaduženima za zapadni Balkana, a da oni ne pitaju kakav to dogovor rade Rusija i Albanci na Kosovu i o čemu se dogovaraju", kaže jedan od sugovornika Blica.

"U posljednjih nekoliko mjeseci njemačka tajna služba otkrila je više sastanaka najviših ruskih dužnosnika s rukovodstvom Prištine i to je odmah bio znak za uzbunu", navodi izvor tog lista.

Na jednom od tih sastanaka, na pitanje je li na pomolu dogovor Moskve i Prištine, predstavnik jednog veleposlanstva je rekao da Rusija na sve načine pokušava spriječiti sporazum Srba i Albanaca jer brine za svoju poziciju u ovom dijelu Europe i da bi mogla izgubiti uporište.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji u Berlinu Intervju Top News Vučić otkrio: Rusko prijateljstvo nije sudbina Srbije

"Ako se Srbi i Albanci dogovore, Rusi strahuju da više neće biti nikom Važni i da će izgubiti sav utjecaj na Balkanu", izjavio je taj neimenovani dužnosnik neimenovanog veleposlanstva. 

Tajni susreti utjecali su i na nedavnu promjenu i zaokret u američkoj politici prema Kosovu.

Nesumnjivo, položaj Srbije nikad nije bi teži, a državni vrh i Aleksandar Vučić tek će se naći pred izazovima.

Iako popuštaju po pitanju dijaloga i dogovora srpske i albanske strane, Amerikanci ipak ostaju glavni sponzori Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. Rusi, gledajući svoj interes, ne žele dogovor. Stav Europe vidio se u Parizu na proslavi stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata kada Srbija, uvjeren je Blic, nije dobila poštovanje koje zaslužuje. Osim Njemačke i Angele Merkel, čija je moć sve manja, gotovo da nema nikog tko zastupa pronalaženje adekvatnog rješenja za Srbiju. 

Posebno u oči upada da je Hašim Tači, kosovski predsjednik, tijekom obilježavanja stote obljetnice kraja PRvog svjetskog rata, sjedio odmah iza Vladimira Putina. Kasnije je došlo i do službenog susreta dvojice predsjednika, a javnost je o tome obavijestio osobno Tači preko svog Twittera gdje je podijelio nekoliko fotografija, ali i detalj sa susreta. 

“U Parizu sam se sastao s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, sa kojim sam razgovarao o dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i sveobuhvatnom, pravnoobavezujućem sporazumu. Na ovu temu predsjednik Putin je bio jasan: ‘Ako vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati‘”, napisao je Tači.

Istu objavu prenijela je ruska agencija Tass, uz napomenu da Kremlj nije izdao nikakvo priopćenje o tom susretu.

Srpski MiG "Letjelice" Top News Vučićeva 'bruka': Hvali se raspadnutim avionima

Sugovornici Blica tvrde i da je povlašteni Tačijev status u Parizu pokušaj popravljanja njegove pozicije na unutrašnjem političkom planu.

"Tačijeva pozicija na Kosovu se klima, ugrožen je, i toga su svjesni njegovi zapadni saveznici svjesni. Zbog toga su, prije, tijekom i nakon ceremonije radili sve da mu daju na značaju. Jesu li u tome uspjeli dugoročno, ostaje tek da se vidi, ali je u svim prištinskim medijima Tači ispao pobjednik", kaže sugovornik Blica.

Isti izvor kaže i da najbliži Tačijevi saveznici, s obzirom na podršku koju on sada uživa u javnom mnijenju, sumnjaju da on može postići dogovor s Beogradom koji bi zadovoljio obje strane.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Luka Nowak
    Luka 12:41 14.Studeni 2018.

    Putinu ne treba ovakva Srbija, u sukobima sa svim. Sentimentalnosti vise nema, pojela maca. Putinu treba moderna Srbija, clanica EU i NATO-a i tek onda bi imao dobrog saveznika na Zapadu.