Top News
8536 prikaza

Vučić: "Stara Jugoslavija plus Albanija, to je ideja"

Pobjednički govor Aleksandra Vučića
Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Srbijanski predsjednik otkrio je i da neće biti referenduma o odcjepljenju Republike Srpske

Izabrani srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, sudeći po intervjuu u Politicu, svjestan je koliko bi bio opasan raspad BiH. "Što god se događalo na Kosovu, to će uvijek biti između Srba i Albanaca. Ako imate makar jednu stranu koja se ponaša razumno, izbjeći ćete većinu problema. Ali, u Bosni imate tri strane i s time se nije lako nositi", rekao je i konstatirao da je "Bosna bure baruta".

Na pitanje je li zabrinut da bi bosanski Srbi mogli održati referendum o odcjepljenju, Vučić je jasnije nego ikad odgovorio: "Neće biti referenduma o odcjepljenju. To mi je rekao Dodik prije dva dana u Mostaru gdje sam bio na večeri s predsjednicima vlada iz regije. Može, međutim, biti opasnosti u hrvatsko-bošnjačkim odnosima." Rekao je i to da su državnici iz zemalja bivše Jugoslavije jako pristojni kad se sretnu, obazrivi, nisu skloni nikakvim ekscesima.

Milan Tepić Major JNA Top News Ubio 11 gardista u Bjelovaru, sad mu Vučić diže spomenik

Ali isto tako, da naprosto izbjegavaju doista bitna i otvorena pitanja, a zapravo svi se bore za svoje teritorije i svoja prava. Zanimljivo je i to da je povodom sastanka u Berlinu pun pohvala i "zahvalnosti" Angeli Merkel za koju kaže: "Bez njene podrške i prisutnosti bili bismo izgubljeni u prostoru. Imali bismo još i većih problema." Novinar Politica mu je predbacio da je početkom 90-ih bio žestoki nacionalist.

"Ja sam naučio sve lekcije. Ja sam Srbin, vrlo ponosan Srbin i uvijek ću biti s mojim narodom, ali sam naučio postaviti se u poziciju svih onih drugih kako bih shvatio kako se oni osjećaju, kako oni gledaju na stvari. Moramo poštovati i poglede jedni drugih." Kako su u intervjuu razgovarali i o ideji prostora slobodne trgovine na Balkanu, što EU podržava, a Vučić očito jaše na tom valu i pokušava se postaviti kao svojevrsni lider takvog procesa, Politico ga je pitao i pokušava li na taj način iznova stvoriti Jugoslaviju.

"To bi bila stara Jugoslavija plus Albanija. To jest politička ideja, ali bez ugrožavanja ičijeg suvereniteta. To će potaknuti naše ekonomije. Potreban nam je rast na godišnjoj razini od četiri ili pet posto, ne samo tri, to nije dovoljno", odgovorio je. Zanimljivo je da je Vučić, kao bivši Šešeljev radikal, dakle istaknuti pripadnik stranke koja Tita apsolutno prezire, jako pohvalno govorio o Josipu Brozu Titu kako o onome koji je uspijevao kontrolirati tenzije na tom prostoru. "On je bio komunistički diktator, ali je bio vrlo pametan čovjek. Bravar, možete li zamisliti? Ali, bio je vrlo pametan. Znao je kako povezati narode... To nam treba i sad, trebamo povezati narode."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 10:10 03.Travanj 2018.

    Mi Slaveni moramo se držati zajedno. Iseljavanje sa ovih prostora će dovesti sve nas u pitanje kao i naša instruirana nesloga. Titova Jugoslavija je bila povijesno nezapamčeni politički podvig Južnih Slavena koji su se oslobodili tuđeg jarma kao i zajendica ... prikaži još!a stvorena na ravnopravnosti naroda dok je nacionalističke idiotarije nisu počele razarati. Sa albancima nemamo ništa pošto su oni civilizacijski nama strano tijelo.