Top News
4851 prikaza

Vučića oduševio Kolindin dar - dala mu čokoladu

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Hrvatska predsjednica boravi u Beogradu povodom inauguracije novog srpskog predsjednika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je , nakon sastanka s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović, kako vjeruje da se odnosi između dviju država i dva naroda mogu "kako-tako" popraviti do kraja godine.

Aleksandar Vučić je nakon sastanka otkrio i da mu je hrvatska predsjednica poklonila "hrvatske bombonijere i čokolade". - S oduševljenjem sam ih prihvatio - rekao je Vučić. Vučić je u izjavi za novinare rekao da je s Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao o konkretnim problemima i da je jako zadovoljan sastankom. Dodao je da će razgovore s hrvatskom predsjednicom nastaviti uskoro u Dubrovniku, gdje se 1. srpnja održava tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum.

Prosvjedi u Beogradu, travanj 2017. Zapadni mediji Top News 'Obrazovani Srbi ustaju protiv diktature neukih'

"I da ne bismo žurili, nije to jednostavno, imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose, ali vjerujem da u idućih šest mjeseci, odnosno do kraja godine, možemo postići značajnije rezultate, koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, koji bi značili kakvo-takvo popravljanje bilateralnih odnosa između Srbije i Hrvatske, ali i u cjelini, između Srba i Hrvata", rekao je, kako prenosi Tanjug. Kolinda Grabar-Kitarović kazala je ranije kako je došlo vrijeme da Srbija i Hrvatska naprave pozitivan iskorak u svojim međusobnim odnosima kako bi rješavale brojna otvorena bilateralna pitanja, ali i mnoge druge probleme među kojima su i zajednički izazovi sigurnosne ili bilo koje druge prirode. Grabar-Kitarović je uoči bilateralnog sastanka u vili Mir s Vučićem rekla kako je iznimno bitno da dvije zemlje u svojim odnosima budu pragmatične i najavila da će tu poruku prenijeti svom domaćinu, srbijanskom šefu države čijoj će inauguraciji večeras nazočiti.

"Srbija i Hrvatska ne moraju biti prijatelji, ali imaju niz pitanja u kojima moraju biti suradnici. Kad je riječ o našim odnosima, ponovit ću ono što sam već rekla u Vukovaru -  ne trebamo jedni drugima glumiti prijateljstvo jer još će puno vode proći i Savom i Dunavom prije nego što budemo prijateljske države. Međutim, moramo biti pragmatični", rekla je hrvatska predsjednica, ocjenivši da je današnji susret s Vučićem prilika da se napravi korak naprijed. 

"Ovo je prilika da napravimo taj iskorak - ne samo za poboljšanje odnosa na jugoistoku Europe. Mi moramo podvući crtu pod povijest i riješiti sve ono što je bolno - od humanitarnih pitanja nestalih, pitanja arhiva, tzv. univerzalne jurisdikcije, ali prije svega još jednom pragmatično gledati u sadašnjost i budućnost", rekla je Grabar-Kitarović. Predsjednica Hrvatske je ranije u petak novinarima u hrvatskom veleposlanstvu, gdje se sastala s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, rekla i da će s Vučićem razmotriti dokle se stiglo u primjeni Subotičke deklaracije. 

"Došlo je vrijeme da napravimo pozitivan iskorak. Ima pozitivnih pomaka kad je u pitanju infrastruktura, ali treba izgraditi neke projekte funkcionalne prirode", rekla je Grabar-Kitarović, istaknuvši da će posebno biti riječi o položaju Hrvata u Srbiji. "Kad je riječ o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine, tu još nije poštivano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog zajamčenog zastupnika u Skupštini Srbije i zajamčene zastupnike na nižim razinama", rekla je hrvatska predsjednica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.