Top News
2284 prikaza

Vujčić o kamatama: zasad se ne događa ništa bitno

Boris Ščitar/ PIXSELL
Bitno je da se inflacija iduće godine smanji i pokuša doći na razinu od 2 posto. Ako do toga dođe, to će sasvim sigurno utjecati na rast

Kreditni rejting Hrvatskoj je podignut, no na razini EU situacija nije blistava. Europska središnja banka prošlog je tjedna treći put od srpnja povisila referentne kamatne stope. Guverner HNB-a Boris Vujčić za N1 televiziju dao je pregled situacije.

Hoće li, i koliko, rasti kamatne stope na kredite u Hrvatskoj?

Prvo, zasad se ne događa ništa bitno. Prijenos politike na hrvatsko tržište vrlo je umjeren, ne vidimo u ovom trenutku značajnije povećanje kamatnih stopa. Druga stvar, naš ulazak u eurozonu služi nam kao osigurač od većeg rasta kamatnih stopa. Možemo reći, kad gledamo te stambene kredite s varijabilnom kamatnom stopom, samo za tu populaciju, za medijalni kredit porast kamatne stope od jednog postotnog poena diže ratu otprilike pet posto godišnje, što nije jako puno. Tu se radi o stotinjak kuna mjesečno.

 | Author: Srećko Niketić/Pixsell Srećko Niketić/Pixsell

Kako će na ekonomiju utjecati situacija s energentima?

Ova zima bit će značajna, hoćemo li imati ograničavanje korištenja energenata u Europi ili ćemo imati samo situaciju visokih cijena, koju ćemo sigurno imati. Ako ostanemo samo s povišenim cijenama energenata i neće se poduzećima morati ograničavati potrošnja energije, onda nećemo imati problema. Ako do toga dođe, onda bi recesija mogla biti značajna i to će se odraziti i na nas. Ekonomisti nikad nisu gledali prognoze vremena kao ove godine.

Hoće li dizanje kamatnih stopa utjecati na inflaciju?

Dizanje kamatnih stopa ima odgođeni efekt na tržište, znamo da je nekakvo normalno kašnjenje efekta od šest mjeseci do godinu dana. No svakako ne možemo reći da ovo dizanje kamatnih stopa može imati učinka na inflaciju. Bitno je da se inflacija iduće godine smanji i pokuša doći na razinu od 2 posto. Ako do toga dođe, to će sasvim sigurno utjecati na rast.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ivan37X. 09:44 17.Studeni 2022.

    Cekaj da udemo u euro promijenit ce se to sve ponmalo... Na kraju cemo drugi posao trazit sa PickJobs samo da otplatimo kamate i sve ostalo što je sramota.... ali da mi zivimo u demokratskoj drzavi di postoji "narod"