Top News
9896 prikaza

"Zaboravni" Modrić pod istragom - prijeti mu pet godina zatvora?

Luka Modrić
Davor Javorovic (PIXSELL)
Prilikom svjedočenja Luke Modrića naslušali smo se mnoštva varijacija na istu rečenicu

Luka Modrić, zvijezda Real Madrida i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, svjedočio je pred osječkim županijskim sudom u procesu protiv Zdravka Mamića i njegovih najbližih suradnika. Čitavo svjedočenje moglo bi se svesti na samo tri riječi: "Ne sjećam se". Upravo takva amnezija koštala je Modirća, prema svemu sudeći, i istrage osječkog Općinskog državnog odvjetništva zbog sumnje u davanje lažnog iskaza. Kako stoji u priopćenju DORH-a, sumnja se da je prekršio članak 305. stavak 1. Kaznenog zakona, a tamo stoji da mu prijeti kazna od šest mjeseci pa do pet godina zatvora. Međutim, u istom zakonu propisano je i da se svjedok može predomisliti te opozvati svoj iskaz. "Ako počinitelj kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka dobrovoljno opozove svoj iskaz prije donošenja konačne odluke, može se osloboditi kazne", stoji u nastavku Kaznenog zakona

Dok je svjedočio u prostorijama Uskoka, svega se mogao sjetiti. Znao je i kada je potpisan aneks ugovora kojim polovicu novca od transfera u Tottenham ide Modriću.  

"U to vrijeme, nakon što je ostvaren moj transfer u Tottenham i nakon što sam ja već igrao za Tottenham, koliko se sjećam, sačinjen je aneks ugovora o profesionalnom igranju između mene i NK Dinama temeljem kojega meni pripada 50 posto transfera. Zdravko Mamić tada mi je objasnio da je nužno da potpišem taj aneks kako bih mogao dobiti dio novca od ostvarenog transfera u Tottenham", rekao je Modrić Uskoku.

Luka Modrić, Mamići i Vrbanović na sudu Prvotni, drugotni... Top News Modrić kao optuženik? E, to bi bilo bogohulno!

"Prvi aneks kojim mi pripada pravo na dio od transfernog obeštećenja potpisao sam kada i prvi ugovor s Dinamom", kazao je Modrić u svjedočenju u Osijeku u utorak.

Modrić je rekao i da je o potpisivanju ugovora razgovarao sa Zdravkom Mamićem i da bi ugovor dobio svaki puta kada ga je potpisao. 

"Kazao sam da se ne mogu sjetiti kad je to napravljeno. Razgovarali smo nakon transfera jedino o našoj rastavi, da on nema nikakvih potraživanja prema meni, da razriješim taj građansko-pravni odnos između mene i Mamića", rekao je na to Modrić.

Zagreb: 11.12.2005., Luka Modrić potpisao za NK Dinamo | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)
"Aneks je, rekli ste, ponovno potpisan 2008., je li Vam poznato što je bilo s originalnim, prvim aneksom ugovora iz 2004.", pitao je dalje Petković.

"Ne mogu se sjetiti što je s njim bilo",rekao je.

Tužitelj je predočio Modriću njegov stari iskaz iz istrage, u kojem stoji: 'U više navrata ja sam razgovarao sa Zdravkom Mamićem vezano uz moj transfer iz Dinama u neki europski klub, meni je Zdravko Mamić u nekoliko navrata tijekom tih razgovora obećao da ću dobiti određeni iznos od transfera, time da nikad nije spominjao o kojem se točno iznosu radi. Iako je Zdravko Mamić meni obećao dio novca, to nikada mi nismo stavili u pisanu formu, već je sve bilo temeljem usmenog dogovora između mene i Zdravka Mamića'.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović PUNO POSLA Top News Najmoćniji odvjetnički par: Oslobodili najgore od najgorih

Modrić je u utorak u Osijeku pokušao objasniti tu izjavu.

"Vezano za tu formu dogovora, ja sam pri tome mislio na naš građanski ugovor koji sam imao zaključen s Mamićem, a koji je regulirao pitanje te raspodjele. Nisam mislio na aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između mene i Dinama jer sam ja taj transfer ugovora imao. U to vrijeme, kad sam o tome razgovarao s Mamićem, nije postojao pismeni ugovor o tom pitanju između mene i Mamića", kazao je Modrić.

Luka Modrić, Mamići i Vrbanović na sudu | Author: YouTube YouTube

Modrić se u utorak nije mogao sjetiti ni je li Mamić obnašao neku funkciju u Dinamu kada je potpisan građanski ugovor između njih dvojice, a u jednom trenutku se ispostavilo da kapetan reprezentacije ne zna ni kad je prvi put zaigrao za istu tu ekipu.

"2008... Ne, pardon, prije... Negdje prije SP-a u Njemačkoj... Protiv Argentine, tako je. Prije 11 godina", izjavio je Modrić.

Priopćenje osječkog DORH-a prenosimo u cijelosti

"Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je istraživanje protiv hrvatskog državljanina (1985.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi prilikom davanja svjedočkog iskaza pred Županijskim sudom u Osijeku počinio kazneno djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza iz članka 305. stavka 1. Kaznenog zakona/11. (19. 6. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku, tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1970.) i drugih, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. i 2. KZ/11; premda je prethodno bio upozoren da je kao svjedok dužan govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo; ispitan u svojstvu svjedoka neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju (temeljem kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s nogometnim klubom iz Zagreba u omjeru 50:50 posto) potpisao 10. srpnja 2004. kod potpisivanja svog prvog ugovora o profesionalnom igranju s navedenim klubom te da je kod svakog produžavanja profesionalnog ugovora o profesionalnom igranju s tim klubom potpisivao i aneks na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja. 

Zdravko Mamić s odvjetnicima Eksces na suđenju Top News Mamić potjerao Čedu i Jadranku: Gubite se, branim se sam!

Osumnjičenik je, a nakon što mu je predočen dio njegovog iskaza danog u postupku pred Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 30. kolovoza 2015. godine, sada neistinito naveo kako je tada pred USKOK-om, kada je govorio o razgovorima između njega i drugookrivljenika (1959.) u svezi podjele transfernog obeštećenja, mislio samo na reguliranje građanskopravnog odnosa između njih dvojice, kao i da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za inozemni nogometni klub.

Osumnjičeniku je istoga dana poslan i poziv za provođenje dokazne radnje njegovog prvog ispitivanja".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vlado 12:02 20.Lipanj 2017.

    neradnika, bitangu, niškoristi treba u pržun i malo je pet godina za takvo smeće.

  • Mario333 08:07 20.Lipanj 2017.

    Dobro je rekao Nedjeljom u 2 onaj lik, kada se obratio svima, da li biste vi da vas je netko obogatio, ucinili nesto kako bi ta osoba zavrsila u zatvoru i svjedocili protiv njega? Najlakse je drugome suditi, pogledaj prvo ... prikaži još!o smece u svom dvoristu i kako ga ocistiti!

  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 18:08 19.Lipanj 2017.

    Glede Mamića i Luke Modrića: Psi laju karavane prolaze i dalje.