Top News
220 prikaza

Zapadni mediji: Ili će pasti Karamarko ili će pasti vlada

Ana i Tomislav Karamarko
Dusko Marusic (PIXSELL)
Prebrojavaju glasove u parlamentu, podsjećaju na prapočetke spora s MOL-om i Ivu Sanadera...

Od New Yorka do Istanbula, zapadni mediji naveliko predviđaju ili skori pad Tomislava Karamarka ili hrvatske vlade i prijevremene izbore. Die Presse navodi da predsjedniku HDZ-a, kao najveće hrvatske vladajuće stranke, nad glavom stoji skandal s umiješanošću u odnose između Ine i MOL-a. Die Presse pritom Karamarkovu ulogu otvoreno naziva popustljivošću Hrvatske u tom sporu.

A povrh svega skandal naziva "korupcijskom aferom zamjenika predsjednika vlade" i ističe ulogu njegove supruge. Središte spora između Mosta i HDZ-a "korupcijskom aferom" naziva i njemački DPA. Austrijske i njemačke medije posebno u cijeloj priči zanimaju prapočeci spora s MOL-om i uloga Ive Sanadera u MOL-ovom preuzimanju većinskog paketa Ine.

Bloomberg podsjeća da SDP i ostatak opozicije raspolažu sa 71 glasom u parlamentu, te da im je potrebno još samo pet kako bi izglasali nepovjerenje Karamarku, odnosno njegovo izbacivanje iz vlade. U nastavku takvog rezoniranja Bloomberg ističe da Most raspolaže sa 14 glasova parlamentaraca, te da je Božo Petrov jasno rekao da će Most glasati za izbacivanje Karamarka.

Bloomberg također ističe ulogu Ane Šarić, odnosno Karamarko, i pokušaj Hrvatske da arbitražom povrati kontrolu nad Inom. Detaljan pregled situacije donosi i Turkish Weekly. O aferi "Konzultantica" Ane Karamarko i Tomislava Karamarka New York Times je pisao još prije tjedan dana, da bi sada prenio Reuters koji navodi da je opstanak vlade upitan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.