Top News
5615 prikaza

Zašto Srbi Krstičeviću brane ulazak u državu?

Ministar obrane Damir Krstičević
Ivo Čagalj/PIXSELL
Otkako je srpskom ministru Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku tijekom obilježavanja Jasenovca, Srbija samo diže tenzije

Vlada Srbije je  na sjednici u četvrtak zabranila ulazak u zemlju hrvatskom ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Kako je ranije bilo najavljeno, to je recipročna mjera na zabranu koju je Hrvatska odredila srpskom ministru obrane Aleksandru Vulinu, a razmišljalo se i o tome da se mjere zabrane ulaska primijene na ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja je prva odgovorila nakon što je Vulin dao izjavu. Spominjao se i ministar branitelja Tomo Medved. 

"Oni su uveli mjeru zabrane našem ministru obrane, mi ćemo njihovom. Reciprocitet do kraja. Krstičević je prije posjete predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj izjavio da se Vučić najprije mora ispričati zbog "velikosrpske agresije" pa doći u posjetu. Konačno, on je jedan od dva ministra u Vladi Hrvatske koji je bio na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Praljku", kazao je visoki izvor za srpski Blic. 

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj Cirkus na kvadrat Top News Kako je Vučić spasio Dalićku, a Kolinda se danima posipa pepelom

Prije nekoliko dana je preko srpskih medija plasirana i teorida bi čak i najviši hrvatski dužnosnici mogli završiti na "crnoj listi". Srbija ovog puta neće odšutjeti, tako srpski "Alo!" u broju od 24. travnja započinje svoj članak o posljednjem diplomatskom incidentu između Zagreba i Beograda. Tabloid, inače blizak srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, Hrvatskoj predbacuje to što uokolo "dijeli usputne lekcije o moralu" i zabranjuje "srpskim ministrima" ulazak u zemlju. Sve to dok sama ne rješava svoj vlastiti problem s ustaškim pozdravom "ZDS".

Na stranu to što je Hrvatska zabranila ulazak prelazak hrvatsko-srpske državne granice samo Aleksandru Vulinu, i to u vrijeme obilježavanja obljetnice oslobađanja ustaškog logora u Jasenovcu, jasno istaknuvši da je Vulin pri svakom posjetu posljednjih godina svaki put i svuda raspirivao nacionalističke napetosti. Taj dio, zapravo, i nije toliko bitan, čak niti nenavođenje ispada Vojislava Šešelja u predvorju parlamenta Srbije kad je tamo bila delegacija Republike Hrvatske, predvođena Gordanom Jandrokovićem.

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić Prava pozadina Top News 'Kolindu i Vučića organizirali su Rusi, ne Amerikanci'

Ono zbog čega je članak u Alou doista zanimljiv jest to da, kao tabloid koji trbuhozbori stavove Aleksandra Vučića, navodi da je "Beograd odlučio uzvratiti recipročnim mjerama" na zabranu Zagreba ministru Vulinu da posjećuje Hrvatsku. List se nije referirao na apsolutno nikakav izvor, tako da se nitko iz struktura službenog Beograda neće morati osjetiti dužnim bilo što objašnjavati niti ovim povodom niti ako do eventualno do nikakvih protumjera niti ne dođe.

Čak je i sam izbor tri kandidata za navodne mjere takav da je jasno da nitko od njih neće biti metom takvog nečega. Alo navodi da bi prvi mogao biti Andrej Plenković, predbacujući mu da "ne vidi ništa sporno" u ustaškom pozdravu, što naprosto nije točno. Tabloid navodi i ovakvu rečeničnu konstrukciju: "I u Jasenovcu su za njega Srbi agresori...", što je također raspirivanje mržnje očito lažnim provlačenjem dojma da hrvatski premijer na neki način agresorima smatra jasenovačke žrtve.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 06:39 27.Travanj 2018.

    boje se srbi da ih ta mala ugroza ne osakati.

  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 15:55 26.Travanj 2018.

    Na ulazak sa zapada u RH lijepo stavite table welcome, na ulazak sa Bajakova ZDS table 😂😂😂

  • tom 14:55 26.Travanj 2018.

    Zato kaj je kupil dobre avione,