Top News
4460 prikaza

Zagreb Vučićevu 'čovjeku za mržnju' ne da u Jasenovac

Aleksandar Vulin
Duško Jaramaz/Pixsell
Premijer Plenković i ministrica vanjskih poslova poručili su mu da nikome ne treba takav na takvom mjestu

I opet su izbili problemi oko Aleksandra Vulina, ministra obrane Republike Srbije, ovaj put oko ovogodišnje komemoracije žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. Prvo je u petak ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić za N1 rekla da ima informacije da Vulin namjerava doći u Hrvatsku, što bi bilo vrlo osjetljivo sve da i nije bilo prostačkog performansa Vojislava Šešelja u srbijanskom parlamentu tijekom posjeta hrvatske delegacije Beogradu.

Komemoracija u Jasenovcu Jasenovac Top News 'Borba za uspomenu Jasenovca nastavlja!', Kolinda išla tajno

"Ministar Vulin je poznat po nekad neodmjerenoj i zapaljivoj retorici. Mislimo da takva vrsta retorike i takva vrsta ponovnih nekih izjava u Hrvatskoj, sigurno ne bi pridonijela našim odnosima tako da očekujemo od srbijanske vlade da bude odgovorna u ovom trenutku. Dakle, mi sigurno želimo graditi bolje odnose s Republikom Srbijom, vjerujemo da bi to trebala biti i želja druge strane, ona je deklarativno takva, i u tom smislu mislim da bilo kakva posjeta, bilo kojeg dužnosnika sa strane, treba biti mjerena na takav način", kazala je.

Danas je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ponovio takav stav Zagreba: „Očekujemo da svatko tko dolazi u Hrvatsku poštuje hrvatsku državu, a on je znao prilikom svojih boravaka imati neprimjerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je u ovakvom trenutku to najbolje rješenje.“ Drugim riječima, što se tiče Zagreba, Vulinu je poručeno: "Hvala, ali ne hvala."

Tek tijekom dana oglasio se i Vulin, rekavši da mu nije namjera u Jasenovac ići kad tamo vijence polaže Vlada Hrvatske. "Naravno da na taj dan ja ne bih bio u Jasenovcu. Da li ću doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gdje se nalaze Srbi, tamo gdje se nalaze potomci žrtava Jasenovca, odlučit ću ja i o tome može odlučiti vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri", izjavio je Vulin za Tanjug.

Aleksandar Vulin | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Sve ono što je rekao povrh toga, zapravo je ponavljanje niza izjava poput onih zbog kojih ga i u Srbiji i u Hrvatskoj mnogi analitičari smatraju "Vučićevim čovjekom za pomutnju". Vulin je od početka godine imao nekoliko izjava kojima je podizao nacionalističke tenzije. Izjavljivao je da se Srbima dogodila Oluja jer su "šutjeli o Jasenovcu", da se Hrvatska i Srbija ne mogu složiti ni oko stradanja Srba, Židova i Roma u Jasenovcu i slične stvari.

"Ustaški pozdrav ne treba biti na jasenovačkim kostima. Nemoguće je danas naći zemlju na svijetu s kojom se nećete složiti o prirodi bilo kakvog kvislinškog fašističkog režima, osim u slučaju Hrvatske", izjavljivao je. Govorio je da Vučić u Hrvatskoj želi razgovarati o isplati mirovina protjeranim Srbima, rješavanju pitanja njihovog radnog staža i ljudskim pravima, Zakonu o braniteljima kojim je 500.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti proglašeno agresorima, kao i o zakonu o plaćanju poreza na zemlju koja se ne koristi.

Prije tri godine, na komemoraciji žrtvama logora Jadovno, kritizirao je moguću kanonizaciju Alojzija Stepinca tako što se pitao "ako je Stepinac svet, što je s onima koji su u Jasenovcu i Jadovnu ubijeni zbog vjerske, nacionalne i političke pripadnosti". "Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara ustaške vojske preporučio za sveca?" Pritom je isticao da Srbija ipak želi mir i partnerske odnose.

Komemoracija u Jasenovcu Veleposlanici Top News Jasna poruka diplomata odlaskom u Jasenovac

Uoči Vučićevog posjeta Hrvatskoj postavljao je uvjete koje prvo treba ispuniti ako Vučić odluči otputovati u Zagreb. "S pravom treba očekivati i dobiti ispriku za genocid izvršen nad Srbima tijekom Drugog svjetskog rata, za masovna ubojstva i protjerivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tijekom 90-tih godina, ispriku i povlačenje zakona o braniteljima gdje se Srbi proglašavaju agresorima", govorio je.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 22:12 21.Travanj 2018.

    Kladim se da smrd nije na ovo računao 😂🤣😂😁😀