Top News
691 prikaza

"Zašto su islamisti opsjednuti seksom?"

Model u Kuala Lumpuru
Firdaus Latif
Prije samo nekoliko stoina godina Crkva je divljala isključivom Europom, koja je tada gledala na islamski Orijent kao na mjesto razvrata

Prije samo nekoliko godina Europa je bila zatočena u Mračnom dobu u kojem je krajnje represivna crkva utjerivala najzadrtije poglede na seksualnost, moral i vjersku isključivost. Europa je tada gledala na Orijent kao na mjesto promiskuitetnosti i nemoralnosti. Kolumnist Daily beasta Maajid Nawaz primjećuje da osnovni razlog opterećenosti Bliskog istoka seksom leži u politici.

Bilo u vehabističkoj monarhiji Saudijskoj Arabiji, Islamskoj Republici Iranu, gdje je vlada ta koja propisuje kako se žene trebaju ponašati i pokrivati, ili bila riječ o Siriji ili Afganistanu gdje militantni islamisti teroriziraju stanovništvo, u svim slučajevima, kako tko s obzirom na količinu nasilja, fundamentalisti svoj utjecaj grade na presumpciji o čistom Istoku i grešnom Zapadu, piše Nawaz.

On pritom ne izjednačava ni pojedine režime ni terorističke pokrete. Navodi, međutim, da se žene diljem islamskog svijeta itekako bore za slobodu odlučivanja. Postoji feministički pokret u arapskom svijetu, kojem u pomoć priskaču vrlo često i arapski novinari. Feministkinje su tako pisale o potrebi za seksualnom revolucijom. Novinari su pisali o seksualnoj frustriranosti društva.

Muslimanske feministkinje osnivaju i online magazine poput Sestrinstvo i Sedaa. Čak i u Saudijskoj Arabiji, posebno u Iranu, žene povremeno prosvjeduju iskazima neposlušnosti poput skidanja pokrivala za kosu. U Egiptu je bilo čak i slučajeva poziranja golih prosvjednica, a jedna je kolumnistica otvoreno pisala o seksualnim iskustvima tijekom života u Pakistanu s 12 muškaraca. Skandal je bio nečuven u svim slučajevima.

I čini se da to pada na plodno tlo. Danas islamski teolozi sve češće i sve otvorenije propituju koliko je doista temeljito pokrivanje žena dio izvornog islamskog naslijeđa. Nešto se mijenja, piše on, a u taj proces pozvani su svi. Jer, kako zaključuje, ne moraš biti gay da bi se borio protiv homofobije ili crnac da bi se borio protiv rasizma.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 21:19 26.Svibanj 2016.

    Islamisti su opsjednuti u mozgu svim i svačime, samo ne istinom i pravicom, božjom voljom najmanje iako zazivaju allaha za svaku glupost. Sreća da se radi ipak o manjini.