Top News
13093 prikaza

Zbog dress coda grdo su zaratili u Hrvatskom saboru

1/7
PIXSELL
Uočava se kako su na tapeti oko odijevanja uglavnom žene, rijetko se napada nekog zastupnika, koji uglavnom dolaze u običnim odijelima

Slažem se da odijelo ne čini čovjeka, ali ne možete doći u startasicama u Sabor. Ne možete doći kao Sandra Benčić za govornicu sa sunčanim naočalama kao da ste na plaži. Ne možete doći zasukanih rukava, kao da ideš na svinjokolju. Zna se neki red. Mi smo svi prolazni u tom Saboru, a taj Sabor je ipak jedna važna institucija. Dolaze u tenisicama, dolaze u zasukanim rukavima, u majicama bez rukava, dolaze za saborsku govornicu sa sunčanim naočalama na glavama, izjavio je to predsjednik Suverenista Marijan Pavliček.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Marijan Pavliček Patrik Macek/PIXSELL

Posljednjih dana borbe u Saboru nisu oko zakona ili kako poboljšati građanima život, nego kako se oblače ili kako izgledaju saborski zastupnici. Tako je prije Pavličeka u nekoliko navrata Ante Prkačin, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, skandaloznim i neprimjerenim izjavama grubo vrijeđao SDP-ovu gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček i zastupnicu Možemo Uršu Raukar. Potom su na društvenim mrežama opleli upravo po Prkačinu da vrijeđa zastupnice, a on u Sabor dolazi kao “obični pijanac s birtije”.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Ante Prkačin Patrik Macek/PIXSELL

Prije njih, na tapeti zbog dress coda završila je zastupnica Radničke fronte Katarina Peović. Nju su napali da je u rujnu 2020. na sjednicu stigla s prekratkom haljinom, isto kao i nekadašnja zastupnica HDZ-a Josipa Rimac, poznatija kao kninska kraljica. Kraće haljine je voljela i nekadašnja saborska zastupnica SDP-a, a sadašnja ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović, koja je ostala upamćena po svom vatrenom stilu. Uočava se kako su na tapeti oko odijevanja uglavnom žene, rijetko se napada nekog zastupnika, koji uglavnom dolaze u običnim odijelima, ali bilo je i nekih koji su dolazili u tenisicama ili trapericama pa su dobili packu.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Katarina Peović Patrik Macek/PIXSELL

- Sabor je druga najvažnija institucija nakon Ureda predsjednika, stoga bi političari trebali paziti što odijevaju na sjednice Sabora. Odijevanjem se pokazuje poštovanje prema instituciji u kojoj radite, a političari i političarke bi to trebali imati na umu. Kodeks odijevanja u Saboru podrazumijeva primjerenost i urednost prije svega - izjavila je nekadašnja šefica protokola u Uredu predsjednika RH Milada Privora.

No s druge strane, može se čuti kako nije bitno tko i kako dolazi u Hrvatski sabor, nego da se pojave na svom radnome mjestu za koje dobivaju popriličan iznos i da se pobrinu što će reći. Dok se mjeri tko i kako dolazi na sjednice, malo se manje provjerava tko i koliko govori.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • darko 21:50 18.Srpanj 2022.

    Pa treba definirati dres code, vidi ovu više pokriva maska nego suknja