Top News
5108 prikaza

Zbog smrti Jurak, suđenje 'ćaći' u velikim problemima

Ivo Sanader i Jadranka Sloković
Goran Stanzl (PIXSELL)
U ovom je predmetu ispitano oko 200 svjedoka, pa ako će ih trebati sve ponovno ispitati, postupak će trajati barem godinu, dvije

Nakon smrti Nevenke Jurak, bivše vlasnice marketinške tvrtke Fimi medije preko koje su se, prema Uskokovoj optužnici, izvlačili milijuni iz državnih i javnih poduzeća te slijevali u crni fond HDZ-a i džepove bivšeg premijera Ive Sanadera, otvara se mogućnost da se postupak ipak dovrši do kraja godine. 

Ponovno suđenje u ovom predmetu započelo je u lipnju 2016. Mjesecima je stajalo zbog bolesti Nevenke Jurak, a preostale su još samo obrane optuženih. 

Na ponovljenom suđenju Ivo Sanader, koji je nepravomoćno bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna, i svi ostali optuženi, pa i Nevenka Jurak, ustvrdili su da nisu krivi. Ona je, podsjećamo, na prvom suđenju priznala krivnju i bila nepravomoćno osuđena na dvije godine zatvora. 

Ivo Sander i Robert Ježić Zatvorska ptičica Top News Kako je Ježić slučajno otkrio zašto je Sanader morao otići

No, u ponovljenom suđenju rekla je kako se ne osjeća krivom. Njezin odvjetnik Krešimir Vilajtović smatra kako se njezini prijašnji iskazi, i iz istrage i s prvog suđenja, ne mogu koristiti, no o tome će odlučiti sud. 

Nakon obrane optuženika ostaju još završna riječ i objava nepravomoćne presude. No, ako dođe do komplikacija zbog, primjerice, zdravstvenog stanja prvooptuženog Ive Sanadera, koji se oporavlja od operacije koljena, pa, recimo, neće biti u stanju dolaziti  na sud ili nečeg drugog, suđenje bi se moglo odgoditi za još nekoliko godina. 

I njegov odvjetnik Čedo Prodanović ima zdravstvenih problema. Potom, predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Irena Kvaternik kandidirala se za sutkinju Visokog kaznenog suda, koji bi s radom trebao započeti 1. siječnja 2020. 

Ako je izaberu, a ne dovrši suđenje u Fimi mediji, postupak će dobiti drugi raspravni sudac, koji će morati krenuti iz početka. Naime, promjenom predsjednice raspravnog vijeća, propisano je Zakonom o kaznenom postupku, rasprava kreće ispočetka. 

Stranke u postupku mogu se, doduše, suglasiti da se pročitaju iskazi saslušanih svjedoka, ali i ne moraju. U ovom je predmetu ispitano oko 200 svjedoka, pa ako će ih trebati sve ponovno ispitati, postupak će trajati barem godinu, dvije. I to do nepravomoćne presude. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:12 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • alien1 21:06 07.Studeni 2019.

    Zena se spasila...a ovo sve drugo je predstava za javnost...sto dulje to bolje...bjesne li drzave...

  • sexy_trubadur 16:30 07.Studeni 2019.

    da je drzava normalna ,ovaj kriminalac vi davno gulio dozivotnu