Top News
2196 prikaza

Zbog ustaša i partizana izbacili izložbu o Anni Frank

Fotografije Anne Frank na izložbi
Facebook
Ravnatelj Tehničke škole pravda se "tehničkim problemima", ali i priznaje da je razlog dio izložbe o NOB-u u Šibeniku

Tehnička škola Šibenik objavila je na svojim stranicama da je izložba "Anne Frank – povijest za sadašnjost" koje je u prostorijama škole trebala ostati do 10. veljače, "zatvorena zbog tehničkih poteškoća". Prethodno je izložbu u organizaciji Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), koja će obići 40 europskih gradova, ravnatelj škole Josip Belamarić otvorio 17. siječnja, da bi obavijest o "tehničkim razlozima" poslao već sljedećeg dana. A "tehnički razlozi" u Tehničkoj školi ispostavilo se da je to što se ravnatelju škole nije svidjelo kako su na izložbi prikazani ustaše i partizani.

Maja Jelisić Cooper, direktorica Klasik TV Klasik TV Kultura 'Hrvati vole partizanske akcijske spektakle'

Zbog toga je, kako piše Tris.hr, ravnatelj odbio da se izvjese panoi koji se odnose na Drugi svjetski rat u Hrvatskoj, pa je izložba odmah krenula dalje, na put prema sljedećoj destinaciji – Čakovcu. U europskim razmjerima, nepoželjnost izložbe o Anne Frank i s porukom antifašizma, malo je reći da je skandalozna. Po lokalne vlasti stvar je utoliko gora što je izložbu, prije nego što ju je ravnatelj Tehničke škole zabranio "zbog tehničkih razloga", otvorio župan Goran Pauk. Ravnatelj Belamarić je za Tris.hr kazao preko čega nije mogao preći.

"Mi smo htjeli izložbu o Anni Frank i Holokaustu, a ne o ustašama i partizanima, a iz HERMES-a, koji su organizatori zajedno s Kućom Anne Frank u Amsterdamu, ultimativno su tražili da se postavi i šest panoa o ustašama i partizanima. S tim da su ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće. Ako ćemo već imati takvu izložbu, onda neka bude sve realno prikazano, neka se prikaže i Bleiburg, Goli otok i sve one jame gdje su partizani ubijali Hrvate bez ikakvog suđenja. Djeca bi trebala učiti istinu, a ne da im se stvari serviraju jednostrano", kazao je ravnatelj.

Ante Pavelić Povijesno istraživanje Kultura Evo što su sve ustaše kopirale od četnika

Kako to da je ravnatelj Belamarić odjednom iznenađen, nije previše jasno jer u programu izložbe, za koji je nečuveno da ga ovaj prethodno ne bi pročitao, stoji: "Ovisno o državi i gradu u kojem se prezentira, ova izložba obogaćuje se sadržajima lokalnog karaktera vezanih za temu same izložbe, pa je tako sadržaj za ovu prigodu obogaćen originalnim hrvatskim panelima koji se bave lokalnim kontekstom tema vezanih za izložbu." Unatoč tome Belamarić kaže: "Nisam znao da je koncept izložbe takav, nego sam očekivao samo panoe koji su vezani isključivo uz Annu Frank."

Šibenik je u NOB-u, inače, jako stradao. Samo na Sutjesci iz tog je grada poginulo 1316 parizanskih boraca, a gradom su u Drugom svjetskom ratu defilirali redom ustaše, koji su grad potom prepustili Talijanima, našla se u gradu tada i pokoja jedinica četnika, nakon kapitulacije fašističke Italije i Nijemci, također s četnicima. Trenutno Zajednica udruga antifašista Šibensko-kninske županije pokušava izložbu vratiti u grad, u neku školu koja ne bi bila Tehnička i koja ne bi bila opterećena "tehničkim problemima".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.