Top News
5283 prikaza

Zdravstvena katastrofa: Skoro 900 djece zarazio je HIV-om

Cjepivo, cijepljenje
European Commission DG ECHO/ CC BY-ND 2.0
Unatoč istrazi dužnosnika koji su zaključili da je "nemar i nepažnja" "glavni" razlog epidemije, vjeruje se da to nije jedini razlog

Nemar liječnika ima dalekosežne posljedice, što dokazuje zabrinjavajući slučaj u Pakistanu, gdje je liječnik dr. Muzaffar Ghanghro HIV-om zarazio velik broj djece, tako što nije upotrebljavao nove igle. Gotovo 900 djece testirano je pozitivno na HIV, piše Independent.

U travnju ove godine oko 200 odraslih također je zaraženo HIV-om nakon što je epidemija virusa pogodila grad Rotadero, no zdravstveni stručnjaci smatraju kako bi taj broj mogao biti znatno viši, jer je na prisutnost virusa testirano tek četvrtina od ukupno 200 tisuća ljudi, koliko ih živi u gradu.

Dr. Ghanghro je uhićen i optužen za nemar te ubojstvo iz nehaja nakon što su ga njegovi pacijenti optužili da "reciklira" igle na djeci.

Kopao po smeću da nađe iglu

Imtiaz Jalbani, čijih je šestero djece liječio pedijatar Ghanghro, ispričao je New York Timesu da je doktor "pretražio svoju kantu za smeće kako bi našao staru iglu, koju je potom koristio na njegovom šestogodišnjem sinu. Dječaku je kasnije dijagnosticiran virus HIV-a.

Kad je otac prosvjedovao zbog tog čina, liječnik mu je rekao kako je "previše siromašan da bi platio novu iglu".

Prizor iz laboratorija za uzorke krvi WHO i UN Znanost Alarmantno: U regiji rekordno raste broj oboljelih od HIV-a

Očajni je otac otkrio kako sada četvero njegove djece ima HIV, dok je dvoje najmlađih umrlo. 

Još je jedan roditelj čijih je troje djece oboljelo od HIV-a nakon liječenja kod dr. Ghanghroa, otkrio kako je on "koristio istu iglu na 50-ero djece".

Dr Ganghro još uvijek nije osuđen, i usprkos zakonima kojima se uskraćuje jamčevina zbog ponovnog korištenja igli, ponovno radi kao liječnik opće prakse u javnoj bolnici na gradskoj periferiji.

Negirao je sve optužbe i tvrdi da je nevin.

Unatoč početnoj istrazi policijskih i zdravstvenih dužnosnika koji su zaključili da je "nemar i nepažnja" dr. Ganghra "glavni" razlog epidemije, dužnosnici vjeruju da on vjerojatno nije jedini razlog.

Gostujući zdravstveni radnici često vide da liječnici u Ratoderu rabe već korištene šprice, dok stomatolozi u svojoj praksi koriste nesterilizirane alate, dok čak i brijači koriste istu britvicu na raznim mušterijama.

Nedostatak opreza pripisuje se neobrazovanosti i neupućenosti, a istovremeno dok takve prakse šire epidemiju, oboljeli se izbjegavaju iz uvjerenja kako se virus može "širiti zrakom".

Nedostatak pismenosti na tu temu nije neuobičajen među siromašnijim zajednicama u većem dijelu Pakistana, gdje se slučajevi HIV-a gotovo udvostručili od 2010. prema podacima UN-ove radne grupe za borbu protiv HIV-a i AIDS-a.

Majka s djetetom prima anti-HIV terapiju BEZ IZBORA Life "Mužu tajim da imam HIV - samo da me ne ostavi"

Smatra se da u toj zemlji protupravno djeluje oko 600.000 nekvalificiranih liječnika, od kojih 270.000 u provinciji Sindh, gdje se nalazi Ratodero.

Pakistanska vlada odgovorila je na krizu zatvarajući klinike sa neregistriranim liječnicima i ilegalnim bankama krvi. Pokazalo se da su mnogi višekratno koristili iste injekcije.

No, kako je medijska pozornost oko toga počela slabjeti, iste te klinike ponovno se otvaraju.

Imran Akbar Arbani, liječnik koji je prvi identificirao val bolesne djece kao epidemiju virusa HIV-a, rekao je za New York Times: "Ako se ne provjere liječnici, brijači i stomatolozi, broj incidenata zaraze HIV-om nastavit će se povećavati".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:39 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site