Top News
259 prikaza

Želi biti predsjednik: Desničar sa smiješkom i pištoljem za pojasom

Norbert Hofer
REUTERS
Hofer dobro kotira u svim anketama, a politički analitičari to opravdavaju strahom od migranata, ali i zasićenošću Austrijanaca istim političkim opcijama

Do prije nekoliko mjeseci rijetki su znali za Norberta Hofera, predsjedničkog kandidata austrijske Slobodnjačke stranke (Die Freiheitliche Partei Österreichs), koji je u prvom krugu izbora prošlog tjedna osvojio najveći broj glasova. 

U drugom krugu sučelit će se s Alexanderom Van der Bellenom, nezavisnim kandidatom, koji ima potporu Zelenih, dok su predstavnici dviju vodećih austrijskih stranaka, socijaldemokrata i pučana, ispali iz igre. 

Norbert Hofer | Author: REUTERS REUTERS

Takav ishod glasovanja neki analitičari nazivaju političkom revolucijom, drugi govore o kraju “druge republike”, ali ima i onih koji tvrde kako je to logična posljedica zamora austrijskih birača od dviju vodećih političkih stranaka koje tom zemljom samostalno ili u koalicijama vladaju već desetljećima te novog pitanja koje je i najviše utjecalo na ovakav ishod - straha od migranata. 

Kako god bilo, Hofer ovih dana uživa u medijskoj pažnji i priprema se za drugi krug izbora koji se treba održati 22. svibnja. Ne namjerava mijenjati ni svoj stil, a ni predizborne plakate kojima dominiraju poruke o sigurnosti, slobodi i domoljublju. 

“Zauzmite se za Austriju, vaša domovina vas sad treba”, stoji na jednom od njih. 

Ne boji se ni mogućnosti da bi gubitničke stranke mogle zbog opasnosti od “desnog populizma”, za što optužuju njegovu Slobodnjačku stranku (FPÖ), pozvati svoje birače da glasuju za njegova protukandidata.

Hofer je siguran u sebe i svoju pobjedu. Tvrdi kako je ovo samo početak političkog zaokreta koji će se vrlo brzo dogoditi u Austriji.

Za razliku od ostalih predstavnika svoje stranke, poznate u široj javnosti po njihovu nekadašnjem čelniku Jörgu Haideru, koji uz radikalne stavove obično nude i mrko lice te zapjenjene govore pune prijetnji, Hofer je drukčiji, ali samo u ovom potonjem. 

Prijateljski je nastrojem prema sugovornicima, ne vrijeđa političke suparnike, u debatama ne gubi živce, uvijek je nasmiješen te ga zato i drže “umivenim licem” te populističke grupacije.

Jedino što od tog arsenala s kojim se obično diče takvi radikali koristi je – pištolj. Ljubitelj je oružja - Glock 26 koji je prošle godine dobio na poklon od tamošnjih proizvođača oružja, a u to je vrijeme počela i migrantska kriza, stalno je uz njega.

Nosi ga za pojasom ili u futroli i kad ulazi u parlament, gdje je zastupnik svoje stranke, i kad ide na političke skupove, pa i tijekom kampanje. Kaže da mu treba radi “osjećaja subjektivne sigurnosti”. 

Medijima je objasnio kako to čini i zbog nekih među migrantima koji su “spremni odrezati glavu”. Svoje protuimigrantske stavove objašnjava tvrdnjom kako ne postoje samo dobri ljudi, pogotovo kad “stotine tisuća njih želi bez registracije ući u zemlju”.

Hofer je podržao austrijsku vladu koja je zadnjih mjeseci inicirala zaustavljanje migrantskog vala. Pohvalio je aktualne dužnosnike i založio se za još strožiji režim. 

Prije toga je kao član vodstva Slobodnjačke stranke sudjelovao u izradi programa kojemu je jedna od glavnih karakteristika protuuseljenička crta. 

U njemu, među ostalim, stoji kako državni uredi za zapošljavanje poslove trebaju davati samo Austrijancima. Isti stavovi se ponavljaju i kad je riječ o primanju socijalne pomoći.

Što se tiče imigranata (u tu zemlju u zadnjem valu stiglo ih je oko 90 tisuća), Hofer je za integraciju koja počinje učenjem njemačkog jezika te prilagodbom kulturi i načinu života. 

“Kad je moj brat sa svojom obitelji godinama živio u Libiji, njegova supruga i kćeri nosile su veo, nastojali su živjeti tamo kao što se živi u toj zemlji”, objasnio je Hofer svoje stavove sugerirajući kako to isto očekuje i od migranata.

Ako pobijedi u drugom krugu, a analitičari mu za to daju velike izglede, Norbert Hofer će s 45 godina postati najmlađi predsjednik. 

Iako je ta funkcija uglavnom ceremonijalna i bez velikih ovlasti, njegov ulazak u Hofburg (austrijsku predsjedničku palaču) zapravo bi mogao značiti početak političkog preokreta. 

Hoferov stranački šef Heine-Christian Strasse je već njegovu pobjedu u prvom krugu protumačio kao ulazak u “novo političko doba”.

Norbert Hofer | Author: REUTERS REUTERS

Veliki potres mogao bi uslijediti vrlo brzo ako Hofer, kao mogući predsjednik, inicira raspuštanje parlamenta.

Hofer je već naznačio kako bi na tragu svoje pobjede htio raspisati prijevremene parlamentarne izbore (redoviti su 2018.) s ciljem da Austrija dobije i kancelara iz redova njegove stranke. 

Pritom bi igrao na kartu nezadovoljstva znatnog dijela stanovništva sadašnjim sustavom dvovlašća dviju stranaka zbog slabog ekonomskog rasta, sve većeg broja nezaposlenih i, posebice, primanja više desetaka tisuća migranata.

No to nije sve. Austrija bi, prema Hoferu, mogla pokrenuti i proceduru izlaska iz Europske unije u slučaju da briselska administracija nastavi s, kako kažu, popuštanjem oko približavanja Turske EU. 

Neki komentatori ipak smatraju kako bi se i u njihovoj zemlji u tom slučaju mogao ponoviti francuski scenarij. Tamošnje su se stranke, naime, nedavno udružile i zaboravile međusobno suprarništvo kako bi spriječile Marine Le Pen, čelnicu Nacionalne fronte, da na izborima ostvari respektabilan rezultat. 

Neki podsjećaju kako je svojedobno čak i Jörg Haider, iako je kratko vrijeme bio u koaliciji s pučanima u vladi, na kraju zbog svojih neprihvatljivih stavova morao odstupiti s čelnog mjesta te stranke.

Norbert Hofer je inače iz Gradišća (Burgenlanda), područja gdje živi i znatna hrvatska manjina. Po obrazovanju je inženjer zrakoplovstva, godinu dana bio je u vojsci na mađarskoj granici, potom je radio u kompaniji Nikija Laude. 

U politiku je ušao 1994. radeći kao volonter u lokalnom ogranku FPÖ-a. Potom se uspinjao, da bi 2006. dogurao do člana parlamenta. Trenutačno je potpredsjednik stranke. 

Prije 13 godina doživio je nesreću na paraglideingu (letovi zmajem) te je jedno vrijeme bio i nepokretan. Oporavljao se dugo, a i sad zbog toga ima problema s hodanjem (nosi štap). 

U mjestu Pinkafeld pored Željeznog (Eisenstadta) živi sa suprugom i četvero djece. Osim u politici, bio je jako angažiran u udrugama za invalide. 

Član je uprave Euro Solar Austrije i Savjetodavnog odbora Saveznog udruženja za obnovljive izvore energije. U svojoj stranci Hofer važi za jednog od glavnih ideologa, ali je zbog svojeg pristupa, unatoč radikalnim stajalištima, dobio epitet “prihvatljivog lica stranke”.

Zbog Hoferova uspjeha u prvom krugu (osvojio je 35,1 posto glasova, dok je Van der Bellen drugi s 21,1) već stižu zabrinjavajući komentari iz Slovenije. 

Slobodnjačka stranka je svojedobno najbolje rezultate postizala u Koruškoj (Kärnten) gdje živi slovenska manjina. 

Tamo su im Haider i njegovi sljedbenici osporavali pravo na dvojezične ploče i poručivali kako nisu Austrijanci. Hoferu je sad prioritet uvjeriti Austrijance kako mu trebaju pokloniti povjerenje u drugom krugu. Strpljivo obilazi pivnice, tržnice...

U govorima priziva povijest, podsjeća na slavne dane Austrije i nastoji pridobiti glasove kandidata dviju velikih stranaka koji nisu prošli. S ponosom pokazuje svoj pištolj (Made in Austria). 

Teško je predvidjeti što će se dogoditi 22. svibnja, međutim, očito je kako je, neovisno od toga tko pobijedi, Austrija zakoračila u novo političko doba. Etablirane stranke, socijaldemokrati i narodnjaci, više nemaju potporu birača.

To se u Austriji nije dogodilo u zadnjih nekoliko desetljeća. Kako god bilo, vrlo brzo ćemo znati hoće li Norbert Hofer uspjeti dobiti toliki broj glasova da jedan Haiderov politički nasljednik zasjedne u Hofburg, kraljevsku palaču u Beču, gdje su nekad stolovali vladari Austro- Ugarske. 

Ta palača danas služi kao službena rezidencija austrijskog predsjednika, i to uglavnom zimi, dok je ljeti to dvorac Schönbrunn.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.