Top News
117 prikaza

Želi li Petrov samo lagodnu poziciju saborskog promatrača?

Božo Petrov
Željko Lukunić (PIXSELL)
Petrov i njegovi mostovci odlučili su očito vući za nos lidere najvećih političkih stranaka, pa su im poslali testove koje trebaju rješavati

Famozna poštapalica Ive Sanadera "Ne zna hoće li piškiti ili kakiti" lako se može primijeniti na izabrane zastupnike Mosta. Pregovori o reformama, zbog kojih Most hodočasti na Iblerov i Trg žrtava fašizma, u kojima se svi sa svime slažu od samog početka pokazali su da i nemaju previše smisla. 

Pristajanje lijevog i desnog bloka na sve što su zamislili mostovci eventualno može poslužiti, ako se prethodno ne raspadnu, da s moralne strane mogu "natrljati nos" jednoj od strana koja neće formirati Vladu u slučaju da se naglo usprotive promjenama za koje su se u pregovorima zalagali. Nakon konzultacija kod predsjedice Kolinde Grabar Kitarović po prvi puta nismo saznali tko je bliže da bude novi mandatar. 

Zoran Milanović svoje je karte otkrio dok ih Tomislav Karamarko skriva iako tvrdi da će imati više nego dovoljno zastupničkih ruku. Tako se ni gotovo tri tjedna nakon izbora nismo pomakli s mjesta. Unatoč svim turbulencijama Most i dalje u rukama drži sudbinu države. I dalje inzistiraju na reformskoj Vladi i zajedništvu. 

Nakon očito bezuspješnih pokušaja traženja razlika, na koje bi se mogli pozvati ne bi li jednoj od strana dali košaricu, netko od 16 mudraca dosjetio se "briljantne" ideje. SDP-u i HDZ-u poslali su testove, a nakon što "profesor" Petrov utvrdi tko ima više bodova odlučit će s kim će sastaviti buduću Vladu. 

Ovakvo igranje našim sudbinama previše je čak i za Hrvatsku koja polako postaje Disneyland. Petrov i njegovi mostovci odlučili su očito vući za nos lidere  najvećih političkih stranaka. Testove su mogli poslati na samom početku pregovora, a ne ići na iscrpljivanje. Božo Petrov trebao bi se prestati postavljati kao Mesija i spajati nespojivo. 

Most konačno treba preuzeti odgovornost za koju su ga ovlastili građani i svojim sudjelovanjem u vlasti bez obzira bila ona lijeva ili desna prekinuti neizvjesnost koja nas polako vodi prema psihozi. Ili to  psihijatru Petrovu odgovara? 

Da su se HDZ i SDP mogli dogovoriti oko strateških pitanja odnosno kojim smjerom ova zemlja treba ići, ne bi se našli u situaciju u kojoj smo danas. Predsjednica države nije ostavila previše prostora za daljnje nadmudrivanje i natezanje. 

Prvi sjednicu Sabora sazvala je za 3. prosinca, a drugi krug konzultacija četiri dana kasnije. Božo Petrov sa svojim izabranim kolegama uskoro mora odlučiti na koju će stranu prikloniti ili javnosti jasno obznaniti da je ovo za njih prevelik zalogaj i da žele lagodnu poziciju saborskih promatrača. 

U tom slučaju imali bi samo dvije opcije, to su novi izbori ili koalicija HDZ-a i SDP-a. Protekli dani pokazali su da je ova heterogena skupina u stanju preko noći promijeniti ne samo stavove i izjave nego čak i cijeli program. Stabilno vladanje s ovakvim partnerima niti jednoj od strana koja želi zasjesti u Banske dvore neće biti nimalo lako.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.