Top News
18077 prikaza

Žena i djeca koljača iz Kačanika se vraćaju na Kosovo

Lavdrim Muhaxheri
Screenshot Youtube
Islamska država poražena je na bojnom polju, ali ostaju njihovi neizbrisivi tragovi, kao i bivši borci koji se vraćaju kućama

Kosovo - najmlađa država u Europi, prva je zemlja koja je prihvatila prijedlog Donalda Trumpa i prihvatila svoje državljane koji su se borili ili živjeli na teritoriju pod kontrolom ISIL-a. Tajna operacija prijevoza odvijala se u rano jutro 20. travnja ove godine.  Charter avion koji je pod velom mraka sletio na prištinski aerodrom dovezao je 110 kosovskih građana koji su posljednjih mjeseci živjeli kao zarobljenici u kurdskim logorima na sjeveru Sirije, uz granicu s Turskom.

O njihovu povratku ništa nije znala ni njihova rodbina. Kako je izvijestio Deutsche Welle, a to im je potvrdio i Mensur Hoti, zbog slijetanja aviona prištinski je aerodrom bio nekoliko sati zatvoren za javnost. 

Islamska država Izbjeglice Life Vapaj balkanskih ISIL-ovaca: Spasite nas od Kurda!

Među 110 putnika bile su 32 žene, 74-ero djece i četiri muškarca. Sve su ih odmah prebacili u zatamnjene autobuse. Muškarce su odvezli u najstrože čuvani zatvor u Podujevo, a žene i djecu smjestili su u dolazni centar Vranidol zbog liječničkog i psihološkog pregleda.  Nakon toga djeci su, tijekom ljetnih mjeseci, organizirali igraonice i postupno ih vraćali u normalan život te ih pripremali za vrtić ili polazak u školu. S njima su intenzivno radili i još rade psiholozi.

Psihijatrica Valbona Tafilaj predvodi tim od 20 psihologa i psihijatara koji im pomažu da se uključe u svakodnevni život i pokušavaju zadobiti povjerenje povratnika. Kako kaže, svi su bili traumatizirani nakon dolaska: “Došli su iz ratnog područja, gdje su proživjeli ili svjedočili okrutnim zločinima i teškim bombardiranjima, gledali mrtve i ranjene.”

Međutim, uskoro bi se mogao organizirati i povratak i mnogih drugih članova obitelji zloglasnih ISIL-ovaca. Srpski tabloid Alo navodi da bi dvoje djece ubijenog Lavdrima Muhaxherija, poznatijeg kao Koljač iz Kačanika, najpoznatijeg terorista u redovima ISIL-a sa ovih prostora, i dalje nalaze u Siriji i da bi u nekom trenutku mogli završiti na Kosovu.

ISIL-ovi 'Beatlesi' Četvorka Top News Najgori od najgorih: 'Beatlesi' ISIL-a sjekli su glave strancima

To je otkrila novinarka Fatjona Mejdini, koja je u emisiji „Mišljenje“ ispričala kako se žena iz Tirane udala za Muhaxherija.

"Jedna osoba koja je ubijena bila je oženjena jednom ženom iz Tirane, a dogodilo se da žena iz Tirane zajedno sa dvoje dece posle 2014. godine odlazi u Siriju da bi ratovala zajedno sa suprugom. Njen suprug je ubijen nakon godinu dana provedenih na ratištu, a pošto su tamo išli kao obitelj, onda su podlegli pravilu da se udovice udaju i tako je ona udata za Lavdrima Muhaxherija i u tom braku rodilo se dvoje djece i trenutačno se žena iz Tirane zajedno sa dvoje Muhadžerijeve i dvoje djece koje dovela iz Tirane nalaze u Al-holu", otkrila je novinarka.

Podsjetimo, riječ je o džihadistu poznatom i pod nadimkom Abu Abdullah al-Kosovi, a vratio se u domovinu sredinom studenog 2016. godine. Dok je bio u Siriji predvodio je Balkansku brigadu unutar Islamske države. Njegovu smrt početkom prošlog mjeseca potvrdili su i članovi obitelji koji još uvijek žive u Kačaniku. 

Osim što je sudjelovao u izradi brojnih propagandnih materijala, prošle godine u javnost je izišla snimka Muhaxherija kako ubija zarobljenika RPG-om. Krajem 2014. godine ga je američki State Department proglasio svjetskim teroristom i raspisali su tjeralicu za njim.

Muhaxheri je rođen negdje u osamdesetima, a čak ni službe sigurnosti se ne slažu oko točnog datuma njegovog rođenja. Interpol tvrdi da je rođen negdje u ožujku 1989. godine, a Ujedinjeni narodi pišu da je rođen u prosincu iste te godine, a možda je rođen 1987. godine. Zna se da je rođen u Kačaniku, te da je godinama radio u KFOR-ovu kampu u Ferizaju.

Civili bježe iz Sirije Tvrdi Grubeša Top News Osuđeni ISIL-ovci po zatvorima na Balkanu vrbuju ljude

Tamo je bio zaposlen do 2010. godine kada je dobio promaknuće. Naime, poslan je u NATO-v kamp u Afganistanu zato što je bio odličan djelatnik. Dvije godine je ostao u Afganistanu da bi se vratio na Kosovo gdje je počeo pokazivati sve ekstremnije stavove. Krajem 2012. godine otišao je u Siriju gdje se pridružio Fronti pobjede (al-Nusra), lokalnoj filijali al-Qaide.

Nedugo nakon toga, pojavio se i na službenom obilježavanju ramazanskog bajrama u organizaciji islamske zajednice Kosova, da bi se vratio u Siriju 2013. godine gdje je nastavio djelovati u Fronti pobjede.

Prema neslužbenim informacijama, tamo je bio na čelu odreda sastavljenog većinom od Albanaca, a pretpostavlja se da ih je bilo petstotinjak. Iduće godine, 2014. dolazi do velikog raspada al-Qaide u Siriji i nastaje Islamska država pod vodstvom Abu Bakra Al-Baghdadija i Muhaxheri se pridružio novoformiranoj organizaciji.

Zbog iznimno brutalnog postupanja sa zarobljenicima dobio je nadimak Koljač iz Kačanika, a kako je spomenuto ranije u članku, prošle godine pojavila se snimka gdje ubija zarobljenika raketom. Snimljene su i fotografije gdje se vidi da zarobljeniku reže glavu, a u razgovoru za albanske  medije je potvrdio da je odrubio glavu zarobljeniku.

"Samo radim ono što su radili iz Oslobodilačke vojske Kosova u ratu protiv Srbije", rekao je Muhaxheri albanskim medijima.

Sigurnosne službe su ga optužile i da je stajao iza pokušaja napada na izraelsku nogometnu reprezentaciju tijekom gostovanja u Albaniji, ali taj napad je na vrijeme otkriven i spriječen.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:07 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Penzić 20:47 12.Studeni 2019.

    Ženu treba u zatvot i to u muški odjel ! Neka čisti "kubure" jer ona voli oružje !

  • Snowman 15:48 12.Studeni 2019.

    Macron je u pravu. U Uniju ni sada ni kasnije, nikada a Hrvati moraju zicu od Slovenaca na drugu stranu "preseliti".