Top News
3907 prikaza

Zgrada vrijedna 12 milijuna eura propada već godinama

1/3
Sandra Šimunović/PIXSELL
Obje tvrtke, Antegradnja i Emporion plus, u stečaju su. I tako gotovo 13 godina radovi stoje. Umjesto ljudi, u zgradu su se uselili golubovi

Ogromno zeleno zdanje u Utrini, nekoć perspektivni projekt, danas je tek puki kostur nečega što je trebalo služiti kao dom za 176 obitelji te 28 poslovnih prostora. Na prvu, zgrada od 26.000 kvadratnih metara izgleda uređeno, namješteno i prikladno za život. Ali tek kad priđete malo bliže, vide se svi nedostaci projekta od 12 milijuna eura, kako je navedeno na stranici Optima projekta, tvrtke koja je bila zadužena za nadzor radova. Žbuka i ostaci pločica na ulazu zgrade. Metalna ograda s jasno izraženim nazivom tvrtke Emporion plus, zadužene za izvođenje radova, skriva kostur rugla u Utrini. Oko zgrade ima drveća čija bi sječa ugrijala najmanje tri zagrebačke obitelji usred hladne zime. Razbijene boce i staklo, čavli, počupani šahtovi za vodu. Ima tu i improviziranih smještaja za one koji su morali i prenoćiti. Nedostaje čak i prozora na zgradi, ali više se čini da su radovi zapeli baš kad je bilo njihovo montiranje. Poslali smo upit Optima projektu, nakon čega su nas oni usmjerili na Zagrebačku banku, koja je sve financirala. Ogradili su se “bankovnom tajnom” te nam osim toga više nisu ništa rekli. A što se zapravo dogodilo s tim nesretnim projektom? Investitor je bila tvrtka Antegradnja, a izvođač radova Emporion plus. Radovi su stali još 2010. godine, a direktor Antegradnje, Nenad Jurković, za medije je tad govorio kako je sumnjao u mutne poslove izvođača radova. Kako je tad rekao, zadužio se za 150 milijuna kuna.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

- Ugovor s njima je raskinut jer nisu ispunjavali niti jednu ugovornu obvezu. Nastale su štete prema dobavljačima, koji su oštećeni za milijunske iznose - tvrdio je tad Jurković.

Direktor Emporiona bio je Zdravko Živković Mus. Financijski problemi zadesili su Emporion 2009. i 2010., baš u vrijeme gradnje stanova u Utrini. Živković je 2017. izjavio za Jutarnji da je otvorio tvrtku u Kataru.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

- U tome sam vidio slamku spasa, ali to nije bilo realno, premali smo za to tržište. Tako je Emporion plus 2011. otišao u stečaj. Borio sam se do zadnjeg dana za tvrtku - rekao je Mus, protiv kojeg je Uskok 2017. podignuo optužnicu za izvlačenje novca iz istoimene tvrtke.

Obje tvrtke, Antegradnja i Emporion plus, u stečaju su. Kao što su one izbrisane iz registara, tako su i njihovi brojevi koje smo kontaktirali. I tako gotovo 13 godina radovi stoje. Umjesto ljudi, u zgradu su se uselili golubovi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.