Top News
4214 prikaza

Zgroženi HAZU-om: "Kao da su crkvenjaci, a ne znanstvenici"

Mislav Ježić
Borna Filic (PIXSELL)
Ideologija kakvu zastupa HAZU je zastarjela i dolaze samo iz krajnje desnih, konzervativnih krugova, smatra Siniša Malešević

Već uvriježenim napadima na ratifikaciju Istanbulske konvencije, koji uporno dolaze iz konzervativnih krugova i stranaka, sad su se pridružili i najveći hrvatski intelektualni autoriteti. 

Izjavu za medije poslalo je u srijedu i Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU u sastavu Igor Anić, Vladimir Bermanec, Leo Budin, Dubravko Jelčić, Mislav Ježić, Ivica Kostović, Zoran Juranić, Ranko Matasović, Krešimir Nemec, Mladen Obad Šćitaroci, Stanko Popović i Tomislav Raukar, a predsjeda mu akademik Vladimir Paar.

Inače, Istanbulska konvencija međunarodni je ugovor donesen u okviru Vijeća Europe kao sveobuhvatni pravni okvir za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, s ciljem da se žrtvama nasilja omogući ista razina zaštite u svim europskim državama. S dorađenim pravnim okvirom Hrvatska bi trebala dobiti moderniji i učinkovitiji sustav u borbi protiv nasilja nad ženama, a žrtve obiteljskog nasilja veću pomoć i zaštitu. 

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU usprotivilo se potpisivanju Istanbulske konvencije uz obrazloženje da se "hrvatski odgojno-obrazovni sustav temelji na hrvatskoj i srednjoeuropskoj obrazovnoj tradiciji, čime se čuva identitet hrvatskoga naroda, zemlje i kulture, te na prihvaćanju i primjeni znanstveno potvrđenih dosega znanosti. Ističemo važnost kontinuiranoga kritičkoga promišljanja i prihvaćanja novih spoznaja koje ulaze u sadržaje obrazovanja, a koji trebaju biti prihvatljivi za svih pola milijuna djece i mladih u obrazovnome sustavu te njihove roditelje koji imaju prirodno pravo odgajati djecu u vlastitom svjetonazoru, dodaju članovi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a."

Vijeće HAZU strahuje da bi se Konvencijom nametnulo djeci i mladima 'rodno neutralni odgoj' što smatraju 'neprihvatljivim s gledišta slobode odgoja jer pojam roda u Istanbulskoj konvenciji', napisali su, 'definira se isključivo ponašanjima, aktivnostima i ulogama, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost'.

Za komentar izjave Znanstvenog vijeća HAZU, u kojem sjedi 13 akademika, muškaraca, zamolili smo profesora sociologije Sinišu Maleševića, stalnog profesora sociologije i direktora Istraživačke škole za sociologiju na University College u Dublinu u Irskoj.
 

Siniša Malešević, profesor sociologije u Dublinu | Author: privatni album privatni album

- U Irskoj nema uopće nikakvih rasprava oko Istanbulske konvencije jer u okviru znanstvene zajednice postoji konsenzus i oko stava prema tzv. rodnoj ideologiji. Takva ideologija uopće više niti ne postoji i već odavno je zastarjela i ne uzima se kao tema u ozbiljnim znanstvenim raspravama. Takve teze o rodnoj ideologiji mogu dolaziti samo iz krajnjih desnih, konzervativnih krugova i zaista sam šokiran da ih iznosi jedna krovna znanstvena institucija kao što je to Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja bi trebala biti predvodnik naprednih ideja, kaže Siniša Malešević,

Kako kaže, Irska je potpisala Istanbulsku konvenciju 2015. godine i katolička crkva koja u Irskoj igra vrlo važnu ulogu, o tom se pitanju uopće nije ni izjašnjavala:

- Kad su u pitanju svjetovne stvari, nikome iz crkvenih krugova uopće ni ne pada na pamet da bi se usprotivio. Crkva je u Irskoj imala veliku moć sve do negdje 90-ih godina prošlog stoljeća, ali je zbog svojih grijeha od tada prestala docirati. Uostalom, kad govorimo o Istanbulskoj konvenciji - riječ je o dokumentu kojim se štite žene od obiteljskog i svakog drugog oblika nasilja, te im se pruža bolja pravna zaštita, tako da se tomu ni crkva u Irskoj ne želi suprotstavljati, govori Malešević.

Profesor Malešević smatra da je nezamislivo da u jednoj panel diskusiji o pravima žena, u bilo kojoj europskoj zemlji s razvijenom demokracijom, ne sudjeluje baš niti jedna žena, kao što je to slučaj sa Znanstvenim vijećem za obrazovanje i školstvo HAZU. To što je ovu izjavu potpisalo tijelo u kojem je sjedilo 13 muškaraca, govori sve o karakteru te institucije.Danas se više je organizira niti jedna konferencija u kojoj ne sudjeluju žene.  

- Takva rasprava ne bi imala nikakvog smisla i zapravo je potpuno nezamislivo organizirati bilo kakvu panel raspravu a da u njoj ne sudjeluje barem 50 posto žena, a kamo li kad je riječ o tako važnoj temi kao što je zaštita žena od nasilja. 

Profesor Malešević diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 2010. godine je član Kraljevske irske akademije. Godine 2014. prof. Malešević je postao i član Europske akademije nauka. Tim više ne može razumjeti da se Hrvatska svrstala u red najnedemokratičnijih zemalja kad je riječ o ratifikaciji ovog dokumenta.

- To mi više sliči na Poljsku ili Mađarsku, ali očito je i Hrvatska na tom putu. Da irska ili bilo koja zapadnoeuropska akademija potpiše ovakvu izjavu to bi bilo skandalozno. To je potpuno nezamislivo. Uostalom,  i Irska crkva puno više se slaže s papom Franjom nego li što je to slučaj s crkvom u Hrvatskoj. Kad bi akademija u Irskoj donijela nekakvu studiju koja ne ide u prilog crkvi, crkva u Irskoj se ne bi ni oglasila kaže prof. Malešević i dodaje: 

- Ne znam što podrazumijevaju pod 'ontološkom datošću' je je to filozofski koncept koji se tu niti ne uklapa. Ali već je i sociobiolozima jasno da je spolnost konstruirana i plastična. Cijeli taj koncept rodne ideologije dolazi s krajnje desnice i ne uopće ne postoji. Ideja Konvencije je zaštita žena od nasilja i tu treba završiti svaku diskusiju, zaključio je profesor Malešević.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Bukara11 07:00 29.Prosinac 2017.

    Potpuno su u suglasnosti sa vjerskom kao i Darwinovaom teorijom evolucije koja ne pozna terminologiju rodnosti nad prirodnim darom spolnosti.

  • Ferdo 21:45 28.Prosinac 2017.

    Od HAZU egzistira samo ha, ha , ha!

  • crazy.dictator 19:01 28.Prosinac 2017.

    "hrvatski intelektualci"kak to nevjerojatno zvuči,kak da veliš"marsovski cvijetni vrt" :-)