Top News
8540 prikaza

Znamo zašto su prvo odabrani baš ovi dječaci

Spaseni decki iz Tajlanda
1/8
Screenshot
Nastavlja se spašavanje i utrka s vremenom, još je četvero djece i trener ispod zemlje u špilji Tham Luang gdje su već dva tjedna radi obilatih poplava

Četiri mlada nogometaša koja su spašena iz špilje na Tajlandu uključuju golmana ekipe i dječaka koji s njima uopće nije igrao ali se pridružio kako bi se družio s prijateljima.U proteklih je pak nekoliko sati spašeno još četvero dječaka, a na površinu ih je izvukla ista ekipa kao i u nedjelju.

Dječaci iz "prve ture" su Mongkol Boonpiam (13), Nattawut Thakamsong i Prajak Sutham (oboje 14) i Pipat Bodhi (15).

Njih je četvero odabrano sa budu prvi jer su bili najslabijeg zdravlja, kažu sa terena. Dječaci su zajedno sa trenerom u poplavljenoj špilji "zapeli" prije dva tjedna.

Boonpiam, sedmaš, prvi je izašao iz špilje dok su mu pomagali profesionalni ronioci, jer je najlošijeg zdravlja. U pismu koje je napisao svoj majci, piše The New York Post, rekao je "mama, jesi kod kuće, kako si"?.

Thakamsong pak pati od astme, a njegovi su roditelji dodatno emocionalno pokošeni jer im je prije deset mjeseci starije dijete umrlo od raka.

Djeca zarobljena u špilji ČISTI HOROR Life Čekanje spasa u mraku ispod zemlje dovodi ih do ludila

Iako ima 14 godina njegov ga otac svaki dan vodi u školu, a majka ga dočeka kada nastava završi, rekao je jedan od učitelja za Daily Mail.

Njegova se baka Wankaew Pakhumma dnevno moli u malom hramu u njihovom domu kako bi im se unuk vratio. Planiraju veliki tulum kada se vrati.

Sutham, golman ekipe, ide u osmi razred i nogometom se bavi dvije godine. U svom domu ponosno ističe sve medalje kojima je nagrađen.

Baka mu je u pismu napisala da ga "voli najviše na svijetu, i nedostaješ nam. Svima trebamo zahvaliti jer spasioci iz svih zemalja pomažu da djeca izađu van".

Bodhi je 15. rođendan proslavio u špilji, a najveći mu je poklon to što je izašao na slobodu. Najbolje od svega, on uopće nije trebao biti tamo, nikada nije niti bio član Wild Boars kluba, ali im se pridružio na mini-izletu kako bi se družio s prijateljem koji je član kluba.

Daily Beast pak piše kako je među četvero dječaka i Peerapat Lompiangcha (ili pak Pheeraphat Sompiengjai) koji je pod zemljom navršio 16 godina.

Njegova sestra Phunphatsa Lompiangcha kaže kako je sačuvala rođendansku tortu koju je obitelj kupila, sa žutom glazurom i nasmijanim likom iz crtića, kako bi ga iznenadili kada dođe kući.

Roditelji dječaka svake noći spavaju na ulazu špilje otkada im je sin tamo "zapeo", rekla je sestra za CNN.

Zarobljeni dječaci u špilji KAOS Top News Izvlačenje dječaka iz špilje trajat će tjednima ili mjesecima

Samo je spašavanje bilo izrazito opasno, a stručni ronioci u nedjelju su ih ispratili iz poplavljenih labirinata Tham Luang sustava špilja. Tamo su od 23. lipnja kada ih je uhvatila "visoka voda".

Petero je dječaka, i njihov trener, ostali su nekoliko stotina metara pod zemljom. Operacija izvlačenja na kratko je pauzirana jer je trebalo ponovno postaviti boce s kisikom.

No, nada i elan ponovno su ojačali kada su prva djeca izašla iz špilja. Građani obližnjeg Mae Sai su presretni.

"Tako sam sretan. Bio sam jako zabrinut za njih, posebno za njihovo psihičko zdravlje", kaže jedan od spasitelja za New York Times. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.