Life
4366 prikaza

Mladi nogometaši umiru na terenu kao da su na fronti

Gabrijel i Bruno Boban
1/3
Marko Prpić (PIXSELL)
U posljednjih pet godina umrlo je u Hrvatskoj i susjedstvu 11 mladih nogomtaša od kojih pet u snu

Italija se još nije ni oporavila od tuge zbog smrti 32-godišnjeg Davidea Astorija, omiljenog kapetana nogometnog kluba Fiorentine, a u subotu popodne Hrvatsku je šokirala vijest o još jednoj smrti. Inače, igrač NK Marsonije, 25-godišnji Bruno Boban, brat je Osijekovog igrača Gabrijela Bobana. 

U 15. minuti utakmice, mladi nogometaš srušio se na teren nakon što je dobio snažan udarac loptom u grudni koš. Vijest su prenijeli i drugi svjetski mediji jer je to od Astorijeve smrti četvrti slučaj u samo dva tjedna. 

Davide Astori | Author: Gianni Pasquini/IPA/PIXSELL Gianni Pasquini/IPA/PIXSELL

Nakon što je Astori pronađen mrtav ujutro u hotelskoj sobi u Udinama, nakon što nije došao na doručak, u idućih 14 dana umrli su i francuski mladi nogometaš, 18-godišnji Thomas Rodriguez, te  20-godišnji Norvežanin Adrian Lillebekk. 

U nogometnom svijetu nikad kao prije zvoni na uzbunu jer podaci govore da je u posljednjih 10-ak godina umrlo više igrača nego li u posljednjih 100. 

Hrvatsku crne statistike prate od 2013. godine kad su u mjesec dana preminuli bivši golman Dinama Ivan Turina koji je, poput Astoria i mnogih svojih kolega, pronađen mrtav u stanu u Stockholmu, i također je umro u snu. Niti mjesec dana kasnije u Maružinima u Istri, na malonogometnom turniru srušio se 23-godišnji Alen Pamić, sin poznatog hrvatskog nogometaša Igora Pamića.

Alen Pamić | Author: Duško Marušić/Pixsell Duško Marušić/Pixsell

Mladić je igrao za NK Istru, ali se i prije dva puta srušio tijekom nogometnih utakmica, pa se prestao aktivno baviti nogometom. Kobnog dana došao je zapravo gledati turnir i stao na gol u zadnjim minutama igre. Srušio se i nažalost, oživljavanje nije uspjelo.  

Potkraj prošle godine na terenu u Varaždinu tijekom malonogometne utakmice preminuo je i 42-godišnji Mate Čuljak, osnivač kluba Futsal Dinamo. 

Ni u susjednoj BiH situacija nije nimalo bolja. U studenom 2016. godine 34. godišnji nogometaš NK Zelinja Ismir Taletović srušio se tijekom utakmice i liječnici ga nisu uspjeli reanimirati. 

Iste godine nedaleko Tuzle pred zaprepaštenom publikom i igračima u 30. minuti utakmice preminuo je i 26-godišnji Alen Pozderović iz Banovića. Ni brza intervencija liječnika nije pomogla, pa je Alen iza sebe ostavio suprugu i dijete.

Zagreb: Hrvatska pobijedila 4:1 u prvoj utakmici doigravanja za SP u Rusiji protiv Grčke Groznica Life Najopasnije grupe smrti u povijesti nogometa

U Kiseljaku je pak 2015. godine preminuo Stanko Zečević 19-godišnji mladi nogometaš kad mu je nakon treninga, na putu prema kući naglo pozlilo. 

Crni niz u BiH, slično kao i u Hrvatskoj počeo je 2013. godine kad je od moždanog udara na travnjaku preminuo Pamićev vršnjak, 22-godišnji Stojan Tomić. 

Još se svi sjećaju slučaja nasmijanog i omiljenog tinejdžera, 17-godišnjeg Ivana Domaćinovića iz Pojatnog. Baš ovih dana navršit će se 4. godišnjica od njegove smrti. U subotu popodne s veseljem je na rame stavio sportsku torbu i odjurio na utakmicu protiv Sutle iz Šenkovca.

Ivan Domaćinović | Author: Express.hr Express.hr

Mladi lijevi bek u 50. minuti požalio se da teško diše, a onda ga je pomoćni sudac poslao na klupu da se odmori, no srušio se u nesvijest. Liječnica ga je vratila u budno stanje, no ubrzo je opet kolabirao i uskoro umro. 

Već odavno se postavlja pitanje - ako je tako u amaterskom sportu, što li je tek s profesionalnim? Je li sport uopće zdrav ili je problem u liječničkim  propustima ili propustima klubova?

Iskreni odgovor je nedavno dao liječnik NK Dinama Ivica Smodek. 

- Ne, profesionalni sport nije zdrav. Zato su potrebni detaljni liječnički pregledi svakih nekoliko mjeseci. Roditelji se često žale da moraju prečesto plaćati skupe liječničke preglede svojoj djeci koja se bave sportom, no to je jedan od načina da im se sačuva život. 

Luka Modrić Slavni nogometaš Life Prognanik Luka: Tata mu je štitnike radio od daščica

Rekao je i kako svaki Dinamov igrač prolazi temeljite pretrage kompletnog krvožilnog sustava, srca i drugih vitalnih organa, te da uslijed različitog intenziteta treninga u različitim fazama natjecanja, može se dogoditi da 10 liječničkih pregleda bude zadovoljavajućih, a 11. da ukaže na zdravstvene probleme.

Prije dvije godine Rumunje je pak zaprepastila smrt mladog igrača bukureštanskog Dinama, 26-godišnjeg Kamerunca Patricka Ekenga koji je također preminuo na terenu tijekom meča. 

Smodek kaže da je jako važno provjeriti EKG svim igračima koji dolaze iz drugih kontinenata jer primjerice tamnoputi igrači iz Južne Amerike i Afrike imaju drugačiji EKG. Stoga su kod njih naročito važne detaljnije pretrage. 

Ipak, nakon toliko smrti mladića koji su se bavili sportom i njegovali najzdraviji način života, nešto će se u ovom sportu drastično morati mijenjati. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.