Life
20697 prikaza

Tajna u utrobi planine na udaru kataklizmičnog požara kod Splita

Požar kod Žrnovnice, 17. 07. 2017.
1/5
Ivo Čagalj/PIXSELL
Kod Splita je i raketna baza u Žrnovnici, ali nema šanse da se vatra probije unutra

Raketna baza u Žrnovnici nedaleko Splita, gdje upravo bjesne veliki šumski požari, tajanstvena je vojna baza koju je, sredinom osamdesetih, sagradila bivša federalna vojska. Ukopani tuneli, skladišta protubrodskih raketa i visoko eksplozivnog goriva, remontne radionice te prostorije za boravak osoblja i održavanje životnih uvjeta duboko pod zemljom, navodno, površine je Hajdukova stadiona na Poljudu.

U ovaj je vrijedan pod šifrom Objekt 181 Hrvatska vojska ušla nakon povlačenja JNA iz Hrvatske, u prosincu 1991., i zatekla veliki broj raketnih projektila RBS-15, švedske proizvodnje, te dio nešto starijih ruskih raketa PP-15 i PP-20. To je, uz predaju ratne opreme i oklopa Varaždinskog korpusa, najvredniji ratni plijen HV-a iz Domovinskog rata. Teško je procijeniti kakvu bi štetu mogao izazvati kataklizmični požar koji se polako približava bazi.

Iz nekoliko razloga: prvo strogo je čuavni podatak koliko je raketnih projektila pohranjeno duboko pod zemljom i postoji li opasnost od njihova zapaljenja. Prije nekoliko godina novinari Slobodne Dalmacije ušli su u bazu i razgovarali s časnicima HV-a koji upravljaju objektom. "Nema ni teoretske šanse da vatra izvana prodre unutar potkopa", kazao je tada novinarima Slobodne Dalmacije poručnik bojnog broda Neven Pejković.

Vatrogasci Užasna istina Life Vatrogasci: Na požarištima smo gladni i žedni, vlada kaos

Prostori su opremljeni za potpunu hermetičku izolaciju od vanjskog svijeta u slučaju biokemijskog napada. Udar dubinskih, penetrirajućih aviobombi ili čak atomske bombe snage 20 kilotona, objekt ispod dinaridnih stijena ne mogu ni okrznuti, a kamoli nanijeti ozbiljniju štetu.

Ukupna površina podzemne baze, koja raspolaže s radionicama, skladištem goriva, spavaonicama, kuhinjom, sanitarnim čvorovima, golemih je 7 i pol tisuća četvornih metara. Slobodna Dalmacija je tada objavila da je u blokovima gdje su rakete, razni alati, instrumenti i elektronički uređaji, podovi od grafita sprječavaju izbijanje statičkog elektriciteta. Električne instalacije također su napravljene da onemogućuju izbijanje statičkog elektriciteta, odnosno nema iskrenja koje bi moglo isprovocirati zapaljenje.

Sve te prostorije imaju toplinske i dimne senzore. Rakete i elektronički uređaji su pod posebnom halonskom protupožarnom zaštitom. Baza ima vlastiti hidroforsku mrežu koja se napaja iz rijeke Žrnovnice. Svaka se prostorija u slučaju požara može zatvoriti te izolirati na način da se spriječi dotok zraka i energije. Svakog ponedjeljka radimo kompletni tehnički pregled objekta, raketa i MOL-ova, a redovito imamo i protupožarne vježbe, ispričao je novinarima nakon velikog šumskog požara iz 2011.poručnik bojnog broda Neven Pejković.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zdenko4792 18:35 19.Srpanj 2017.

    Slušam uživo gasitelje kako govore o slaboj organizaciji. Nismo se pomakli u pripremama već 30 godina. Od kanadera postoje i 4-5 puta jeftinij zračni gasioci, jednako efikasni. Nužan bi bio i satelit (košta petinu jednog kanadera!) koji signalizira i najmanju ... prikaži još! vatru, i, što je još važnije, slika mjesto požara i prisutne ljude i aute, pa bi piromani dva puta promislili prije palenja. Pitam što je s Vatrenim zmajem koji je vrlo efikasan a jeftin. Odgovor: to je preventiva za koju se ne plaća ništa!