Voices
457 prikaza

HEP će uskoro imati 250 punionica diljem Hrvatske

Realizacijom HEP-ove gradnje infrastrukture za punjenje elektromobila na međugradskim dionicama Hrvatska će postati dio mreže europskih zemalja kroz koje će biti moguće neprekinuto prekogranično putovanje

E-mobilnost je projekt kojim HEP grupa, kao energetski lider u Hrvatskoj, prati ciljeve energetske strategije EU. Cilj je sagraditi infrastrukturu dostupnih punionica električnih vozila što ravnomjernije smještenih u Hrvatskoj kako bi se omogućile međugradske i međudržavne vožnje takvim vozilima te doprinijeti elektrifikaciji hrvatskog prometa i borbi protiv klimatskih promjena.

Naime, u HEP-ovoj proizvodnji električne energije oko 70 posto čine izvori koji ne emitiraju ugljični dioksid. To znači da je emisija ugljičnog dioksida nastala u proizvodnji električne energije koju za napajanje koriste automobili na električni pogon u Hrvatskoj jedna od najnižih u Europi, manja nego i u Njemačkoj. HEP-ova mreža ELEN punionica trenutno obuhvaća više od 200 punionica (javnih i internih), koja se prostire na području Grada Zagreba i svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući više otoka. Na HEP-ovim punionicama istodobno se može puniti više od 400 automobila, odnosno polovina svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj.

Uz sufinanciranje iz fondova EU, HEP je u travnju prošle godine pustio u rad prve brze punionice na hrvatskim autocestama, snage 50 kW, a tijekom 2020. na odmorištima Vukova Gorica, Novska jug i Ljubeščica zapad prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage čak 175 kW. U lipnju ove godine na odmorištu Zir puštena je u rad najsnažnija konfiguracija punionica ikad postavljenih u Hrvatskoj - dvostruka ultrabrza punionica ukupne snage čak 350 kW. HEP do kraja godine planira postaviti ultrabrzu punionicu snage 175 kW i na odmorištu Galižana istok, čime će sve najvažnije autoceste biti pokrivene najsuvremenijom tehnologijom ultrabrzog punjenja, koje električno vozilo mogu napuniti već za 15 minuta.

Do kraja 2020. HEP planira završiti postavljanje punionica iz sva tri projekta koja se sufinanciraju novcem Europske unije (EAST-E, NEXT-E i bigEVdata). Time će se dodatno upotpuniti infrastruktura za punjenje elektromobila na međugradskim dionicama, a Hrvatska će još više postati dio europske mreže u kojoj je moguće neprekinuto prekogranično putovanje električnim vozilima. Također, trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge za krajnjega korisnika, pa tako i samih modela naplate koji će tijekom sljedeće godine rezultirati komercijalizacijom usluge. HEP od 2017. s Nissanom, BMW-om, Petrolom te tvrtkama E.ON i MOL Grupe aktivno sudjeluje u provedbi projekta NEXT-E, u sklopu kojeg se gradi mreža od čak 252 punionice za električna vozila u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

Kako bi korištenje punionica bilo dostupnije korisnicima, članice NEXT-E konzorcija su s Hubjectom, najvećim međunarodnim pružateljem B2B usluga povezanih s punjenjem električnih vozila, potpisali sporazum o uporabi jedinstvene platforme (aplikacije) za punjenje električnih vozila. Naime, za punjenje električnih vozila na punionicama postavljenim u sklopu projekta NEXT-E svaka zemlja, odnosno svaki pružatelj usluge, ima svoju mobilnu aplikaciju te trenutačno korisnici moraju preuzeti sve mobilne aplikacije na prekograničnim putovanjima. Platforma Hubject omogućuje da korištenjem samo jedne mobilne aplikacije, svog pružatelja usluge, korisnici mogu električna vozila puniti na 222 brze i 30 ultrabrzih punionica postavljenih u sklopu projekta NEXT-E, na svim punionicama koje će HEP i njegovi partneri u projektu NEXT-E registrirati na platformi Hubject, a koje nisu postavljene u sklopu projekta NEXT-E, kao i na punionicama ostalih operatora koji su registrirani na platformi Hubject, a s kojima HEP sklopi poseban ugovor. HEP-ovi korisnici usluge e-mobilnosti tako će moći bez dodatne registracije i preuzimanja drugih mobilnih aplikacija puniti električna vozila u svim zemljama u okruženju u kojima članice konzorcija NEXT-E imaju svoje punionice i za to dobivati jedan račun od HEP-a.

Isto tako, ako HEP sklopi ugovor s drugim operatorima koji su registrirani na platformi Hubject, HEP-ovi će ugovorni korisnici i u tim zemljama moći puniti električna vozila bez preuzimanja dodatnih mobilnih aplikacija te će im to punjenje HEP obračunati na redovnome mjesečnom računu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:14 16.Prosinac 2020.

    super vijest