Voices
1438 prikaza

Osam savjeta kako započeti sa štednjom

Promo fotka za Matchbanker
PROMO
Uz nekoliko jednostavnih koraka i Vi možete vidjeti koliko je štednja zapravo laka

Kod štednje je početak ponekad najteža stvar koju morate napraviti. No kako biste osigurali financijsku stabilnost, štednja je ključna. Matchbanker donosi 8 praktičnih savjeta za štediše početnike, koji će pomoći da stvorite realističan plan i da vam štednja prijeđe u naviku.

1. Vratite sva svoja dugovanja

Prvi savjet je onaj najočitiji - pokušajte vratite sve što dugujete prije nego uđete u štednju. Ne želite da vam se kamate nagomilavaju i povlače vas prema dnu. U štednju je najbolje krenuti od nule, ne iz minusa. I iako je ušteđevinu lijepo imati u bilo kojem trenutku, još je ljepše nemati dugove - tako da izlaženje iz njih postavite prioritetom.

2. Pratite sve vaše troškove

Jedan od najbitnijih koraka u procesu štednje je razumijevanje na što vaš novac ide. Bilježite svaki trošak, to znači svaku kavu, kućansku potrepštinu i napojnicu. To možete napraviti uz listu kartičnih transakcija. Kada sakupite dovoljno podataka, organizirajte troškove u kategorije, npr. računi, gorivo, kućanstvo, namirnice, itd. Analizirajte na kojim kategorijama trošite pretjerano te na čemu biste mogli uštedjeti.

3. Napravite proračun

Kada dobijete uvid u vaše mjesečne troškove, vrijeme je da sagledate prihode. Zbrojite sve plaće, doplatke i najmove i od njih oduzmite ukupan iznos troškova do kojeg ste došli u prethodnom koraku. Ono što vam ostane je iznos vašeg neopterećenog dijela proračuna. Njega cjelovito pokušajte odvojiti u štednju, no imajte na umu neophodne troškove koje ne plaćate svakog mjeseca, na primjer servis automobila.

4. Odredite cilj štednje

Lakše je odvajati novac za štednju svakog mjeseca ako znate da će vas taj novac približiti nekom cilju. Bilo da štedite za putovanje iz snova, vjenčanje, ili za financijsku sigurnost u slučaju gubitka posla - postavljanje jasnog cilja držat će vas usredotočenima i motiviranima.

5. Počnite polako

Svaka kuna se računa i pridonosi pozitivnoj financijskoj budućnosti. Na primjer, izdvojite li samo 3 kune svakog dana, za godinu dana imat ćete već više od tisuću kuna.

6. Odaberite pravu štednju

Oročena štednja, rentna štednja ili štednja uz višekratne uplate... raspitajte se u vašoj banci ili kod nekog od poznanika s iskustvom i odlučite koja bi bila najbolja za vas. Želite li imati individualni pristup dinamici uplate, ili vam ne smeta oročavanje novca - odluka je na vama.

7. Ugovorite automatski transfer novca na štedni račun

Većina banaka svojim klijentima nudi opciju mjesečnog transfera na drugi račun. Ovim ćete osigurati štednju novca, a nećete biti u iskušenju da novac potrošite na druge stvari jer o njemu nećete morati ni razmišljati.

Nadamo se da vam je ovaj vodič dokazao kako je zapravo jednostavno započeti s štednjom i osigurati financijsku stabilnost u budućnosti. Ukoliko se u međuvremenu nađete u neočekivanoj životnoj situaciji koja od vas hitno zahtijeva veću svotu novca, Matchbanker će vam rado priskočiti u pomoć. Povoljne opcije pozajmica i kredita vas čekaju na Matchbankeru i uz njegov pregledni sistem možete pronaći najbolju ponudu za samo nekoliko sekunda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.