Voices
193 prikaza

Ovaj vikend svi na Festival letećih gitara

Festival letećih gitara
1/3
Sinisa Sovic/FAS
Od danas te u subotu i nedjelju, od 13. do 15. listopada, u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu odvija se spektakularan program za sve ljubitelje gitare

Hal for Hall
Od danas te u subotu i nedjelju, od 13. do 15. listopada, u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu odvija se spektakularan program za sve ljubitelje gitare. Bit će to drugi Festival letećih gitara ili Flying Guitars Festival, internacionalna manifestacija iz koje izrasta velika zamisao kuće slavnih gitarista. Stoga je i prirodno da uvodni dio festivala započinje blokom pod nazivom Hal for Hall. Jedan od najboljih hrvatskih gitarista Damir Halilić Hal započinje 17 sati u petak, kako je i logično, pričom o gitarskoj moći, promoviranjem multimedijalnog projekta Atlantis.

Svečano otvaranje počinje kratkim programom iznenađenja u 20 sati koji se pretapa s blokom nazvanim The Band of Gypsys Return na koji iz SAD dolijeće fantastični ljevoruki blues-rock gitarist Eric Gales i njegov tročlani bend.

24 sata

Festival letećih gitara | Author: Sinisa Sovic/FAS Sinisa Sovic/FAS

U subotu je dan americane (The other side of the Pond) s brojnim radionicama i nekoliko sjajnih koncerata, te s dva događaja koji program toga dana posebno obogaćuju.

Prijepodne, u 11 sati u Galerijskom centru, započinje Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana, jednokratni hepening posvećen jedinom rockeru dobitniku Nobelove nagrade - Bobu Dylanu, a podvečer, u 17 sati u velikoj dvorani HNK sljedi premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o jednom od začetnika revivala bluesa Philadelphia Jerryju Ricksu.  

Večernji je prime time termin rezerviran za američko-hrvatske gitariste Yogija Lonicha, Zacka Dusta, Roberta Vnuka i Juru Gecija, koji će s izvrsnom pratećom postavom završiti velikim homageom za Chrisa Cornella, jednoga od vodećih utemeljitelja Grunge pokreta devedesetih, s kojime su neki od spomenutih i nastupali.

Knjižica za gušt i uspomenu

Festival letećih gitara | Author: TZ Varaždinske županije TZ Varaždinske županije

Nedjelja nakon furioznog početka Varaždin Flying Guitars Squada, koje predvode The Fairpoint Station, u drugom dijelu večeri donosi jazz, world music i slobodnu improvizaciju iznimnih glazbenika okupljenih u grupi ZZ Quartet inovativnog Ratka Zjače iz Nizozemske. Tu su jedan od najboljih europskih harmonikaša Simone Zanchini, u zadnji tren umjesto vrhunskog basiste Martin Gjakonovski jednako izvrstan Štefan Bartuš, te Klemens Markh na bubnjevima.

Za sve one koji žele saznati više o ovogodišnjem, ali i prvom Festivalu letećih gitara, kao i mnogo poznatih i manje poznatih zanimljivosti o vrhunkim gitaristima koji se pojavljuju na pozornici varaždinskog HNK, organizator je pripremio reprezentativnu publikaciju. Ekskluzivnim fotografijama gitarističkih doajena svjetske rock fotografije, te slikama, kolažima i crtežima Boba Dylana obogaćena, ova se jedinstvena knjižica može naručiti preko adrese: info@flying-guitar-festival.com .

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.