Znanost
20790 prikaza

Gigantska rupa u Sibiru se širi - nestaju vječni snijeg i led

Batagajka
Research Institute of Applied Ecology of the North, Alexander Gabyshev
Duboki krater Batagajka uplašio je stanovnike, ali znanstvenici tu nalaze odgovore na brojna pitanja o klimatskim promjenama

Usred tajge na sjeveru Sibira nalazi se gigantski krater, kojem su, zbog njegovog zastrašujućeg izgleda, lokalni stanovnici dali ime "Vrata u podzemni svijet". Ono što lokalne stanovnike posebno uznemiruje je činjenica da se rupa stalno povećavala u zadnjih pedeset godina.

Duboki krater “Batagajka” nastao je kao posljedica globalnog zatopljenja, koje je dovelo da zagrijavanja sibirskog permafrosta, područja vječnog snijega i leda, i ekstremnih topografskih i ekoloških promjena u blizini korita rijeke Jane.

Pri temperaturama uobičajenim za ovaj predio, permafrost se ne zagrijava niti iznad točke topljenja. Zemlja je prošarana porama, u kojima se skuplja voda, koja ostaje zaleđena tisućama godina. 

Krater, koji je nastao šezdesetih godina, danas je dug jedan kilometar i dubok gotovo 120 metara - i nastavlja se širiti i rasti. Uzrok nastanka kratera bila je sječa šuma, uslijed koje je zemlja izgubila zaštitu. Iako je riječ o najhladnijem području Zemlje, tlo, koje je ranije bilo u sjeni drveća i guste šume, postalo je izloženije sunčevim zrakama i višim temperaturama, i počelo se otapati.

Krater se neprestano povećava, ali neki znanstvenici, poput Juliana Murtona sa Sveučilišta u Sussexu, u tome vide i dobre strane. Slojevi zemlje na tom dijelu omogućavaju im da saznaju više o klimi u zadnjih 200.000 godina tako što analiziraju organske i neorganske izotope. Između ostalog, došli su do značajnog znanstvenog otkrića: prije 125.000 godina prosječna temperatura je bila viša nego danas.

Isto toga, krater će im poslužiti da naprave opsežna istraživanja o tome kako se klima mijenjala u Sibiru za vrijeme ledenog doba, jer o tome i danas znanstvenici imaju jako malo saznanja, piše BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.