Znanost
337 prikaza

Iritantnu pjesmu ne možete izbaciti iz glave? Evo i zašto

Slušanje glazbe
Thinkstock
Ako melodiju zapamtimo već nakon prvog slušanja velike su šanse da ćemo je pjevušiti u naredna 24 sata, a što se više trudimo zaboraviti pjesmu, to nam teže ide

Dosadna melodija koju stalno pjevušimo zapravo nam nije toliko odbojna te koliko god to ne željeli priznati, zapravo nam se sviđa, tvrde znanstvenici Sveučilišta Washington. Oni su utvrdili da ako nam melodija "ostane u glavi" nakon što smo ju čuli, velika je vjerojatnost da ćemo je se prisjećati kroz naredna 24 sata.

To objašnjava zbog čega neke pop pjesme ili melodije s televizije ne možemo zaboraviti ma koliko se god trudili. Također, melodije ćemo bolje zapamtiti ako ih čujemo dok obavljamo neke mentalne zadatke, a takve pjesme nam onda služe kao "ispušni ventil".

- Mozak neke melodije svira kao pokvarena ploča, a često vjerujemo kako te pjesme koje najčešće ponavljamo zapravo ne volimo. Istina je drugačija i melodija nam se sviđa, no ide nam na živce jer ju sami sebi previše ponavljamo - rekla je voditeljica studije, Ira Hyman.

Dodala je da tada mozak reagira kao i kod loših sjećanja, što ih se više trudimo potisnuti, to nam je to teže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.