Znanost
583 prikaza

Mega-tsunamiji na Marsu pokazuju gdje bi mogli tražiti tragove života

Mars
NASA/Jim Bell
Nova studija otkrila je da su Mars pogodila dva vrlo snažna tsunamija koja su oblikovala površinu Marsa

Marsova sjeverna hemisfera nekada je bila prekrivena oceanima. Novi dokazi sugeriraju da je more na Marsu iskusilo barem dva mega tsunamija, koje je uzrokovao udar meteora. Tragovi ovih kataklizmičkih događaja još uvijek su vidljivi na površini Marsa te bi mogli sadržavati tragove drevnog života.

Golemi oceani i masivni tsunamiji nisu prva stvar koja nam padne na pamet kada netko spomene Mars, no nekada je ovaj planet bio potpuno drugačiji. Prije 3,4 milijarde godine površinu Marsa prekrivali su slani oceani, a na nekim područjima su bili i do gotovo 2 km duboki. Lako je moguće da se u tim oceanima razvio život. No, kako se klima na Marsu promijenila, oceani su isparili. To je uvriježeno mišljenje, no znanstvenici ne mogu dokazati koliko se točno vode nalazilo na Marsu i što se s njom dogodilo.

Novi dokazi nude zasad najuvjerljivije dokaze da je Mars nekada zaista bio prekriven oceanima. Analizom fotografija površine Marsa znanstvenici su pronašli tragove nekadašnjeg oceana. Također, pronašli su i područja za koja vjeruju da su ih pogodila dva velika meteora koja su uzrokovala dva moćna tsunamija. Ova dva događaja dogodila su se u razmaku od nekoliko milijuna godina, no snažno su utjecala na reljef Marsa. 

Mars - nove fotografije | Author: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Dva udara meteora ostavila su kratere promjera oko 19 kilometara što je generiralo tsunami čiji su valovi dosezali visinu od 120 metara. Za usporedbu, tsunami koji je 2011. godine pogodio Japan dosegnuo je visinu od 39 metara.

Prvi tsunami uzrokovao je vidljive promjene na površini Marsa, a drugi, koji se dogodio oko 3 milijuna godina nakon prvog, ostavio je drugačije tragove jer se tada klima na Marsu promijenila i postala je puno hladnija. Od drugog tsunamija stvorili su se komadi leda.

"Ovi komadi leda pokazuju nam da su dijelovi oceana u vrijeme udara drugog meteora bili smrznuti. Naša studija pokazuje jake dokaze da je na Marsu postojao ocean i bio je vrlo hladan", rekao je Alberto Fairén, jedan od znanstvenika koji su radili na studiji. 

"Ako je život ikada postojao na Marsu, a vjerujemo da je, ovi ledeni blokovi su prvo mjesto na kojem trebamo tražiti. Također, ledeni blokovi sadrže sol koja je omogućila oceanu na Marsu da ostane u tekućem stanju do čak 10 milijuna godina, što implicira da se u njemu gotovo zasigurno razvio život", rekao je Fairén.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.