Znanost
27771 prikaza

Oduzimaju dah: 9 zastrašujućih rupa na Zemlji

Rupe na Zemlji
Pinterest
Pri pogledu na ove rupe, jasno nam je da smo ljudi koji o prirodi još uvijek znaju tek vrlo malo

Iako smo izgradili nebodere čiji vrh ni ne vidimo odozdo, staro drveće koje se vine u nebesa i široke doline bez kraja, no uz ništa se nećemo osjećati tako malo kao uz ogromne kratere na Zemlji. Bilo da je riječ o rupama koje je napravila ljudska ruka do onog čije je dizajner sama priroda, ovo su rupe koje oduzimaju dah.

1. Deluxe Mystery Hole

Rupe u Zemlji | Author: brightside.me brightside.me
Ova se rupa nalazi u Anstedu, u zapadnoj Virginiji. Iako je rupa sama po sebi uska, niti jednom poznatom modernom metodom stručnjaci nisu uspjeli izmjeriti njenu dubinu. Trenutno ona služi kao turistička atrakcija.

2. Sveta rupa

Rupe u Zemlji | Author: brightside.me brightside.me
Odvod Monticello ili kako ga još nazivaju "sveta rupa" u Kaliforniji koristi se kad je brana punog kapaciteta te se voda mora isisati iz rezervata. Zahvaljujući svojoj veličini, u nju stane oko 14400 kubika vode svake sekunde. Rad na njoj je dovršen nakon punih pet godina, 1957. Široka je oko 20 metara te dubok oko 214 metara, voda se u nju prelijeva samo u slučajevima iznimne količine vode, kao što je bilo u svibnju 2006. 

3. Sawmill "sudoper"

Rupe u Zemlji | Author: brightside.me brightside.me
Radi se o jarko plavoj rupi ispunjenoj vodom na Bahamima. To je mjesto na kojem su rađena opsežna arheološka istraživanja, što znači kako je ona nekoć bila suha te je tek naknadno postala ispunjena vodom.

4. Velika plava rupa

Rupe u Zemlji | Author: brightside.me brightside.me
Ova rupa se nalazi u središtu Lighthouse grebena u Karipskom moru. Smatra se kako se isprva radilo o sustavu spojenih špilja koje su se spojile tijekom posljednjeg ledenog doba. Ovo se mjesto smatra i jednim od najboljih mjesta za ronjenje na svijetu.

5. Deanova rupa

Rupe u Zemlji | Author: brightside.me brightside.me
Još se naziva i samo "Plavom rupom", a nalazi se na Bahamima. Duboka je 202 metra, a pretpostavlja se da je, poput svih plavih rupa, nastala tijekom ledenih doba kad je razina mora bila od 100 do 200 metara niža nego današnja. Legenda kaže da je rupu napravio vrag koji i danas izaziva ljude te životinje da uđu unutra, premda se tamo svake godine održavaju natjecanja u ronjenju na dah.

6. Rupa Harwood

Rupe u Zemlji | Author: brightside.me brightside.me
Iako ova rupa ima dno i zapravo nije rupa, već pećina na Novom Zelandu, i dalje je vrlo impresivna. Radi se o najdubljoj vertikalnoj špilji na Zemlji.

7. Rudnik Mirny

Mirny dijamantni rudnik u Sibiru | Author: Pinterest Pinterest
Ova rupa rezultat je ljudskih ruku, a doista je ogromna. Mirny dijamantni rudnik definitivno je najveći rudnik tog dragog kamenja, a bio je i prvi na svijetu. Dubok je 525 metara, s prečnikom vanjskog kruga od 1.200 metara. Zabranjeno je čak i prelijetanje iznad rupe jer je bilo slučajeva kad je ova zvijer "usisala" helikoptere. Danas je napušten.

8. Božanska rupa

Rupe u Zemlji | Author: brightside.me brightside.me
Na kineskom Xiaozhai Tiankeng, ta je rupa formirana prije više od 128 tisuća godina. Ovo je omiljena svjetska lokacija za turiste, a Kinezi su u njoj izgradili 2800 strmih stuba kako bi privukli još više ljudi. Rupa je 626 metara duga, 537 metara široka i duboka između 511 i 662 metra, s vertikalnim zidovima.

9. Rupa u Gvatemali

Rupe u Zemlji | Author: brightside.me brightside.me
Godine 2010. bez ikakvog prethodnog upozorenja u Gvatemala Cityu otvorila se ogromna rupa široka 20 metara. Uništila je cijelo prometno raskrižje i tvornicu na tri kata. Kao mogući razlozi nastanka smatra se tropska oluja Agatha, erupcija vulkana Pacaya, kao i curenje vodovodnih cijevi.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.