Znanost
2568 prikaza

Pet najvažnijih poruka koje smo poslali vanzemaljcima

Radioteleskopi
YouTube
Postoji najmanje jedan jako dobar kandidat da su nam se već javili, a ako i nisu, mi njima šaljemo poruke, pa kad stignu

Za svoj roman "Kontakt" Carl Sagan efektno je iskoristio sasvim moguću, ali na prvu i šokantnu ideju kako bi mogao izgledati prvi kontakt vanzemaljske civilizacije s čovječanstvom. Iz svemira je stigla zvučna i video snimka Adolfa Hitlera kako promuklog glasa proglašava otvorenima Olimpijske igre u Berlinu 1936.

Bila je to jedna od prvih TV-emisija čovječanstva u doba prvih godina razvoja novog medija i ako je neka civilizacija odnekud u pogodnom trenutku promatrala odgovarajući dio svemira sa svog planeta, lako je mogla to uhvatiti kao prvi signal iz smjera Sunčevog sustava. A što smo "mi", mi kao čovječanstvo, do sada u svemir slali namjerno kao poruke "njima"? Slijedi pet zanimljivih primjera.

Poruka Arecibo

Radijsku poruku na 2,380 MHz poslali smo s radioteleskopa Arecibo 16. studenog 1974. prema Messieru M13, kuglastom skupu zvijezda udaljenom od nas 25.000 svjetlosnih godina. Poruka traje tri minute i sadrži 1679 binarnih digitalnih znamenki, pri čemu se 0 ili 1 postizao blagim promjenama u frekvenciji. Posloženo u sliku, poruka izgleda kao brutalno pikselizirani prizor iz nečega poput jedne od prvih video igara "Space invaders".

Poruku su osmislili Frank Drake i Carl Sagan, nastojeći u što manje prostora nabiti što više značenja, pa tako redom brojeve od 1 do 10, podatke o elementima u DNK, atomske brojeve, nukleotide od kojih se sastoji DNK i strukturu dvostruke DNK zavojnice. Usto još i kolike je prosječne visine čovjek, koliko je tada bilo ljudi na svijetu, 4,3 milijarde, jednostavni prikaz Sunčevog sustava i crtež teleskopa. Nije to bilo s nekom posebnom nadom da se uspostavi kontakt, koliko da se vidi je li čovječanstvo sposobno odaslati takvu poruku.

Zlatne ploče za Voyager

Voyager 2 | Author: NASA NASA

To je već bio puno ambiciozniji projekt. Napravili su zlatne ploče za svaki od Voyagera, lansiranih 1977., uz koje su priložili i upute kako da se ploče reproduciraju. I opet je Carl Sagan bio jedan od ključnih autora sadržaja poruke. Na ploče su snimljeni zvuci Zemlje poput vjetra, grmljavine, pjesme kitova i ptica.

Slijede pozdravi na 55 jezika svijeta, glazba iz različitih kulturnih područja, koraci i Saganov smijeh. Zlatne ploče sadržavaju i snimke slika koje prikazuju ljude kako jedu, planete u solarnom sustavu, položaj Zemlje, životinje, kukce, ljudsku evoluciju, fiziologiju i kemizam ljudi. Oba Voyagera napustila su nedavno Solarni sustav i sada jure kroz međuzvjezdani prostor.

Tinejdžerska poruka

Carl Sagan | Author: Pixabay Pixabay

Jedno od objašnjenja zašto još nismo uspjeli stupiti u kontakt s nikim iz svemira jest i "Teorija mračne šume". Po njoj jedni se drugima ne javljaju od straha da se ne naiđe na superiornu neprijateljski raspoloženu stranu civilizaciju. Pa je skupina oko Aleksandera Zajceva pokrenula 2001. inicijativu da se pošalje poruka koja bi bila totalni pokazatelj apsolutne dobre volje. Za to je trebalo riješiti problem medija ili vrste poruke za koju ne bi bilo sumnje da je ništa osim dobre volje.

Tako je nastala Svemirska umjetnost. Skupina mladih je organizirala koncert za vanzemaljce, sedam pjesama koje su poslali u sedam različitih smjerova, ciljano tako da do svojih odredišta poruke stignu od između 2047. i 2070. godine. Poruke su poslali s radioteleskopa Eupatoria RT-70. Inače, jedna od pjesama za koje je Sagan inzistirao da se na zlatnim pločama šalju putem Voyagera bio je i "Johnny B. Good" Chucka Berryja.

Prigovorili su mu tada da je "rock glazba za pubertetlije". A on im je odgovorio: "Na ovom planetu je jako puno pubertetlija."

Odgovor: "Wow!"

"Wow!" signal iz svemira | Author: Big Ear Radio Observatory/ public domain Big Ear Radio Observatory/ public domain

Radioteleskop "Big Ear" s Državnog sveučilišta Ohio pokupio je 1977. godine signal iz smjera zviježđa Strijelac, signal 30 puta intenzivniji od pozadinskog šuma svemira. Bila je to tako snažna nepravilnost da je astronom Jerry Ehman na isprintu signala crvenom kemijskom napisao: "Wow!" Bilo je značajno i to što je signal potjecao s frekvencije 1,420 MHz, odnosno s frekvencije vodika, najzastupljenijeg elementa u svemiru, što bi prepoznala svaka iole "pismenija" civilizacija.

Dandanas postoje ovakva i onakva razmišljanja o tome je li to doista bio signal strane civilizacije. Kako god, 2012. entuzijasti su dvojbe riješili tako što su u istom smjeru, 35 godina nakon "Wow! signala", odaslali odgovor. I to desetke tisuća poruka s Twittera, uključujući i onu američkog komičara Stephena Colberta. A da ne budu zbunjeni oni "neki" ako postoje u tom smjeru, unutra je mnoštvo slika, snimki, svega i svačega, i to se sve ponavlja.

Najbliži kandidati izvora signala "Wow!" udaljeni su između 338 i 1000 svjetlosnih godina, tako da što se eventualne nove poruke tiče...

Nova poruka iz Areciba

Radioteleskop Arecibo | Author: YouTube YouTube

Još je nisu poslali. Ali će to učiniti uskoro. Prva poruka poslana je 1974. i otada je čovječanstvo tehnološki tako ludo napredovalo da nije imalo smisla stati na tome. Zvjezdarnica Arecibo pozvala je studente da smisle novu poruku iz Areciba, podijelivši ih u 10 radnih skupina. Sve su trebali smisliti, i sadržaj poruke i medij i smjer u kojem će poruku poslati i frekvenciju i energiju radio signala. Plan je da se najbolji projekt odabere u rujnu ove godine i da se pošalje u svemir u istom smjeru kao i 1974. na točno 45. godišnjicu prve poruke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 11:57 18.Siječanj 2019.

    con permesso, glede poruke iz radioteleskopa arecibo (portoriko) jedno pojašnjenje (iz moje "enciklopedije svemira") - "poruka se sastojala iz 1679 impulsa, a inteligentni izvanzemaljac će shvatiti da se taj broj dobiva množenjem prim-brojeva 23 i 73. smještanjem impulsa u matricu ... prikaži još! s 23 stupca i 73 retka dobiva se piktogram koji pojašnjava temelj života na zemlji."

  • BESTpartizan 09:52 17.Siječanj 2019.

    i još nas nisu došli napasti ili osvojiti...