Znanost
179 prikaza

Seks će biti nepotreban, 'dizajnerska djeca' su budućnost

Laboratorij
Pexels
Henry Greely predviđa da će se kroz dva desetljeća sve više roditelja odlučiti na 'dizajnersku djecu'

Henry Greely, profesor na Sveučilištu u Stanfordu, predviđa kako u budućnosti spolni odnos neće biti potreban da bi se razmnožavali. Vjeruje da će kroz 20 godina većina djece biti začeta u laboratorijima te spolni odnos više neće imati svrhu reprodukcije. 

"Za 20 do 40 godina kada par poželi imati dijete, muškarac će donirati spermu, a žena komadić kože", rekao je Greely i objasnio kako će tehničari u laboratoriju od kože napraviti matične stanice koje se zatim pretvaraju u jajašce. Ono će se oploditi muškarčevom spermom te će par dobiti seriju embrija. 

Znanstvenici će zatim analizirati embrije i dodjeljivati im pluseve i minuse, tvrdi Greely. Nakon proučavanja prednosti i nedostataka embrija, budući roditelji će odabrati koji embrij žele zadržati i on se tada stavlja u maternicu žene. 

Greely je objasnio kako će embriji biti podijeljeni u kategorije da bi olakšali odabir budućim roditeljima. Prva kategorija sadržavat će embrije s teškim bolestima, a druga s lakšim. Treća kategorija je fizički izgled, odnosno boja očiju, kose itd. Četvrta kategorija predviđat će ponašanje. 

"U četvrtoj kategoriji informacije su ograničene, no moći ćemo reći koja je vjerojatnost da dijete bude iznimno inteligentno", rekao je Greely.

Tvrdi da će ovaj način reprodukcije postati normalan pogotovo u zemljama gdje je liječnička skrb skupa. Kako bi izbjegli mogućnost rađanja djece s bolestima, roditelji će se odlučiti na ovaj postupak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.