Znanost
647 prikaza

Superpčele iz Japana: Sedam puta brže od 'običnih'

Pčele
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Pčele već godinama gube bitku s čudnim pomorima, pesticidima i gubicima prirodnih staništa

Pčele medarice, radni konji u svijetu kukaca, uskoro će dobiti pomoć u oprašivanju cvijeća, grmova i drveća. 

Već godinama gube bitku s čudnim pomorima, pesticidima i gubicima prirodnih staništa. Biolozi, istraživači i poljoprivrednici prvo su počeli smišljati robote koji bi ih jednog dana zamijenili, no ipak su se obratili prirodi za pomoć. 

Kao najboljeg partnera medaricama vide vrstu japanske divlje pčele.

"Pčele na koje smo navikli nalaze se u teškom stanju. Pošto su pripitomljene, one su nešto ljenije od svoje divlje braće. Jedna medarica u minuti obiđe dva cvijeta, dok njezina rođakinja iz Japana posjeti njih 15. Također može nositi i 100 puta više peludi nego obična pčela", kazao je biolog i specijalist za zaštitu okoliša David Biddinger. 

Na Sveučilištu u Pennsylvaniji vodi poseban tim koji pomaže saveznoj vladi pronaći rješenje za pitanje pčela. To je prepoznao i američki predsjednik Barack Obama, koji je pomogao istraživačima. 

Osim interesa zaštite prirode, SAD ne želi ostati bez poljoprivrede koja ovisi o pčelama i godišnje donese 15 milijardi dolara u državni proračun. Na sličnom projektu rade i Norvežani, čiji su biolozi uspostavili pčelinje autoceste.

Povezali su zelene površine kako bi pčelama dali dovoljno prostora za njihov rad. Zbog tog su neki građani morali postaviti bilje na svoje krovove i tako osigurati nesmetan život tim kukcima od životnog značenja. 

Ako taj projekt uspije, norveški znanstvenici vjeruju da će i ostale zemlje slijediti njihov primjer. Ako ti i takvi planovi ne uspiju, Zemlja bi uskoro mogla ostati ne samo bez meda nego i bez hrane, a ima sve više stanovnika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.