Znanost
4548 prikaza

Zastrašujući oblaci službeno su nova vrsta na nebu

Undulatus Asperatus
flickr
Undulatus Asperatus ili asperatus je formacija oblaka koja je klasificirana tek 2009. godine od strane CAS-a (Cloud Appreciation Society)

via GIPHY

Prekrasni undulatus asperatus oblaci izgledaju kao uznemireno more na nebu, rijetko se viđaju, a kod nas se mogu često vidjeti u Dalmaciji za vrijeme orkanske bure.

Undulatus Asperatus (grubi valovi) su upravo postali i službeno nova vrsta oblaka.

Osnivač Cloud Appreciation Society-ja, Gavin Pretor Pinney, osoba je odgovorna za skretanje pažnje Kraljevskom meteorološkom društvu na ovu neobičnu formaciju oblaka, kojem je i predložio da bi se isti mogli svrstati u potpuno novu kategoriju.

Undulatus Asperatus ili asperatus je formacija oblaka koja je klasificirana tek 2009. godine od strane CAS-a (Cloud Appreciation Society). Prije toga, zadnja klasificirana vrsta oblaka je nazvana cirrus intortus, davne 1951. godine.

Iako smo do sada imali priliku vidjeti asperatuse po cijelom svijetu, najčešće se pojavljuju nad SAD-om, Kanadom, Britanijom, Skandinavijom, Rusijom i polarnim predjelima, no neki su znanstvenici mišljenja da se oni zapravo vide najčešće nad tim predjelima jer su zabilježeni nad naseljenim predjelima, dok su polarni predjeli dobro pokrivenim različitim kamerama koje snimaju područja oko Južnog i Sjevernog pola.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.