Znanost
5547 prikaza

Žene godišnje plaču do 64 puta, a muškarci...

Uplakani muškarac
Thinkstock
Da su žene emotivnije dugo se potkrepljivalo znanstvenim studijama prema kojima je hipokampus razvijeniji kod žena

Kompleksna struktura mozga je i dalje veliki misterij za znanstvenike. Međutim, postoji dosta saznanja o tome što se sve u njemu nalazi i od čega ovise njegove funkcije.

Nije rijetkost da se o nekim profesijama ili poslovima govori kao da su “muški”, odnosno “ženski”, kao i da su žene emotivnije, dok su muškarci razumniji.

Da su žene emotivnije i sklonije suosjećanju s drugima dugo se potkrepljivalo znanstvenim studijama prema kojima je hipokampus, dio mozga u kojem su smještene emocije i pamćenje – razvijeniji kod žena.

Upravo ovo istraživanje objasnilo je zbog čega žene češće plaču od muškaraca. Žene naime godišnje plaču između 30 i 64 puta, dok muškarci tijekom jedne godine zaplaču 17 puta.

Kako bi se ova tvrdnja potvrdila, tim neurologa s Medicinskog fakulteta “Rosalind Franklin” u Chicagu ispitao je dio mozga koji je zadužen za osjetljivost.

Nakon detaljnog istraživanja na ovu temu došlo se do određenih rezultata koji su pokazali nešto što se možda i nije očekivalo.

Zaključak znanstvenika je da se mozak muškaraca i žena uopće ne razlikuju i da nije struktura mozga “kriva” što žene češće plaču od muškaraca i što su sauosjećajnije, već da je u pitanju nešto drugo.

Iako postoji anatomska razlika između muškaraca i žena, kada je u pitanju mozak – razlika ne postoji, odnosno razlike su minimalne, gotovo neprimjetne i nemaju nikakav značaj.

Veličina hipokampusa se ne razlikuje između spolova, nego između svakog pojedinca. Tako da su određene osobe sklonije suosećanju – bez obzira jesu li muškarci ili žene, dok se drugi jednostavno lakše suzdržavaju od pokazivanja emocija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.