Znanost
620 prikaza

Život na Crvenom planetu je zapravo 'život na Sjeveru'

Mars
Thinkstock
NASA će 2030. vjerojatno doznati kako bi mogao izgledati život na Marsu

Možete li zamisliti kako bi izgledao život na Marsu? Ta ideja stara je još od 19. stoljeća kada je američki astronaut Percival Lowell nagađao kako su stare kanale na Crvenom planetu izgradili inteligentni vanzemaljci. 

Mars | Author: NASA NASA

No, što bi se zapravo dogodilo da se živi na Marsu? To će valjda doznati NASA koja 2030. godine tamo šalje ljudsku posadu. Gdje će posada sletjeti nije još poznato, ali da ste dio te buduće marsovske kolonije vjerojatno bi vam najviše odgovaralo da to bude negdje na Marsovoj donjoj, sjevernoj langitudi.

Mars naime, kao i Zemlja ima svoja godišnja doba. Tako bi oni koji žive u sjevernom dijelu uživali sedam mjeseci u proljeću, mjesec kraće ljeti, dok bi zima trajala četiri mjeseca. Imali bi i više vremena u godini jer jedna marsovska traje 1,88 zemaljskih godina dok bi dan bio duži od 24 sata. 

No, prosječna temperatura na Crvenom planetu je minus 60 stupnjeva Celzijusa, a zimi se može spustiti čak na minus 126 Celzijusa, dok bi se na 20 stupnjeva mogli zagrijati tijekom ljeta. Prevrtljvost vremena ovdje je vrlo lako osjetiti, jer se temperatura na Marsu drastično može promijeniti u samo tjedan dana. Više o tome kako bi izgledao život na Marsu pročitajte ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.