Nova knjiga otkrila čega se sve boji kineski predsjednik

REUTERS
Na 272 stranice opisane su brige zbog kojih Xi Jinping noću ne spava, a lista strahova je poduža
Vidi originalni članak

Vođa najmnogoljudnije zemlje na svijetu i šef snažne komunističke partije, kineski predsjednik Xi Jinping, sigurno ima dovoljno briga kojeg ga muče, među njima su i neki problemi na koje je ukazivao i već ranije, a sada su objavljeni u novoj knjizi. Nedavno objavljena knjiga sa 272 stranice njegovih primjedbi po pitanju 'nacionalne sigurnosti' uključuje i njegove ranije komentare, do sada neobjavljene,  koji daju i bolji uvid na propagandu komunističke partije. 

Pobjeda u tehnološkoj utrci

Nedavna trgovinska rasprava između Kine i SAD-a potaknula je kinesko razmišljanje o potrebi razvoja tehnološki samoodrživog sustava. Predsjednik Xi odlučan je u želji da Kina postane napredna i vodeća zemlja svijeta na polju razvoja mikročipova, operativnih sistema i ostalih temeljnih tehnologija. Na tu potrebu ukazivao je i ranije,  u svoja dva govora tijekom srpnja i kolovoza 2013. godine naglasio je kako je ukupna dominacija zapadnih zemalja rasla upravo na temelju njihove dominacije na tehnološkom području. 

Zauvijek predsjednik Novi car - vladat će do smrti i ne mogu mu ništa

"Napredna tehnologija oštro je oružje u rukama modernih država. Važan razlog zbog kojeg su zapande zemlje osigurale prednost u razvoju leži upravo u naprednoj tehnologiji. Ne možete zapravo kupiti temeljne tehnologije. Naše tehnologije i dalje zaostaju za onim razvijenih zemalja, moramo usvojiti strategiju, preuzeti dominaciju i u prvi plan staviti upravo naše prednosti. Na tom polju gotovo će biti nemoguće dostići njihov razvoj do 2050. godine.  Na međunarodnoj razini, čak i politička prednost uvelike ovisi o prednosti na tehnološkom području. Moramo poduzeti dodatan napor na tom polju, kao i na polju razvoja vojne tehnologije". 

Ukrotiti internet

Od trenutka predstavljanja interneta, vođe kineske komunističke partije pokazivale su zabrinutost oko upotrebe istog kao moćnog oružja špijunaže i raznih subverzija. U svom govoru o propagandi u kolovozu 2013. godine upozorio je na američke mogućnosti nadzora i praćenja koje je otkrio Edward Snowden.

AMERICA FIRST Trumpov rat s Kinom je opasan za cijeli svijet

"Internet je postao glavna 'bojišnica' u 'ratu' za javno mišljenje. Neki drugovi rekli su kako je internet 'najveća varijabla' s kojom smo suočeni, a ako se pogrešno upotrijebi postat će "velika opasnost koja utječe na naše umove". Zapadne anti kineske snage a i zapadni političari, godinama ranije su naglašavali kako "s internetom imamo mogućnost da se nosimo sa Kinom" i da će "socijalističke zemlje pasti u naručje Zapada i da će sve to započeti preko interneta". Razni nadzorni programi i mogućnosti, pa i aktivnosti na internetu, odavno su nadišli sve što smo mogli zamisliti. Mogućnost naše pobjede u ovoj borbi za internet imat će i direktan utjecaj na našu ideološku i političku sigurnost". 

Vojna utrka

Kina ulaže puno u razvoj svoje vojne tehnologije. U prosincu 2014. godine predsjednik Xi upozorio je kineske vojne dužnosnike da im prijeti američka nadmoć na polju vojne tehnologije. 

"Nove tehnologije i razvoj industrije dovele su i do ubrzane revolucije u vojnom naoružanju, a obrazac međunarodne vojnog natjecanja doživljava velike povijesne promjene. SAD su vođe 'čopora' vojne revolucije, i na većini polja preuzimaju snažnu inicijativu, i pokazuju jaku želju osiguravanja nove prednosti u vojnoj tehnologiji. SAD ubrzava razvoj svojih globalnih mogućnosti napada i brzog udara, a napredno oružje i tehnološki je izašlo izvan prostorno - vremenskih granica. U toj razvojnoj utrci, koja će se preslikati i na stvarnu borbu, oni će iz temelja transformirati tradicionalni ustroj obrane i napada u vojnom svijetu". 

Oštri odgovor SAD Kini carine na čelik, ovi uzvratili na svinjetinu i vino

Skriveni financijski rizici 

Kinesko vodstvo pokazalo je veliku zabrinutost i oko umanjivanja određenih financijskih rizika, posebno onih koji se tiču rastućeg duga, na što je Xi upozorio krajem 2016. godine. 

"Trenutačno su financijski rizici česti i promjenjivi. Iako su zapravo generalno pod kontrolom, akumuliraju se rizici nematerijalne imovine, likvidnosti, obveznica, banaka u sjeni, državnog duga i financiranju putem interneta, a financijska tržišta su također u neredu. Neki financijski rizici su dugotrajni, mirni izvorni infekcije koji zapravo mogu 'eruptirati' u sekundi. Kriza u SAD- u eruptirala je gotovo preko noći. Ako ćemo imati velikih problema u budućnosti, vrlo lako nas mogu zahvatiti i na ovom području, i zato bi mu trebali pristupiti jako ozbiljno".  

Problem onečišćenja zraka

Govorio je Xi i o velikoj kineskoj potrebi smanjivanja onečišćenja zraka, zagađenja tla i ostalim vrstama onečišćenja. Njegove izjave iz 2013. godine, na vrhuncu krize zagađenja zraka u Kini, pokazuje zabrinutost zbog javnih prosvjeda, potaknutih upravo problemima onečišćenja, koje su kineske vlasti nazvale "masovnim incidentima". 

"Javnost je jako zabrinuta oko pitanja i problema zagađenja okoliša, i oni uvelike utječu na zadovoljstvo i sreću javnosti. Dok se ekonomija i društvo razvijaju i time poboljšavaju ljudske standarde života, pitanje okoliša, bez dobrog pristupa rješenju istog, može pokrenuti niz masovnih incidenata". 

Posjeti Express