Top News
1689 prikaza

Novi car - vladat će do smrti i ne mogu mu ništa

Xi Jinping
Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL
Stručnjaci kritiziraju odluku o ukidanju ograničenja u trajanju predsjednikova mandata jer onemogućava opoziciju

Najava kako će Kina ukinuti vremensko ograničenje na trajanje predsjednikova mandata, čini se mogla bi biti početak nove ere u kineskom društvu. Moćni kineski šef države 64-godišnji Xi Jinping tako bi na vlasti mogao ostati do kraja svog života. 

Mnogi kritičari ovu najavu smatraju znakom slabosti 'velikog šefa' u trenutku kada bi najavljene reforme i promjene trebale postati vidljive u moćnom kineskom društvu. Smatraju kako bi predsjednikovanje do kraja života onemogućilo razvoj bilo kakvog potencijalnog rivala. Što ih sve tako podsjeća na Mao Ce Tunga.

Nakon smrti Mao Ce Tunga 1976. godine činilo se kako je nestalo pravilo jedan čovjek na čelu jednog sistema u kojem se vlast i moć dijelila među nekolicinom visoko pozicioniranih članova Partije. Za vrijeme svog prvog mandata Xi Jinping proglašen je 'glavnim čelnikom' Partije a mediji su tada počeli veličati njegov lik i djelo, što je viđeno samo za vrijeme Mao Ce Tunga.

Kulminiralo je "Mislima Xi Jinpinga" koje su predstavljene prošle godine na ključnom sastanku Partije. Mnogima tada nije promaklo kako u ni jednom trenutku tada nije spomenut mogući nasljednik što je tada već dalo nasluti slijed događaja koji će mu omogućiti da na vlasti ostane i nakon 2023. godine

Xi Jinping | Author: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL

Margaret Lewis, profesorica prava i stručnjakinja za Kinu sa sveučilišta Seton Hall smatra kako se "za vrijeme njegove vlasti smanjila mogućnost podjele moći pa čak i među većim liderima". 

"Način njegovog funkcioniranja je konsolidacija moći", naglašava Lewis.  

Direktor instituta China Policy sa sveučilišta u Nottinghamu Jon Sullivan smatra kako će dugotrajni ostanak na mjestu šefa države "negirati institucionalizaciju moći koja je Partiju dobro služila proteklih 35 godina i tako im omogućila da izbjegnu razne raskole koje su mučili ostale komunističke režime". 

Iako kineska politika nije baš demokratska u punom tradicionalnom smislu, piše CNN, u sustavu Partije ipak postoje grupe reformista i konzervativaca koji pokušavaju razviti svoj utjecaj i moć. Slažu se stručnjaci kako postoje određene frakcije unutar stranke kao što je "Shanghai clique" koja se okuplja oko bivšeg predsjednika Jiang Zemina

Komunistička partija Kine - Kongres Novi car Top News Održava se kongres Komunističke partije, a tiče se i vas

Ova najava, smatraju mnogi, poruka je potencijalnim neprijateljima i rivalima koji bi sad već trebali biti dobro zastrašeni antikorupcijskom kampanjom koju provodi.  

Mišljenje kako je riječ o 'prijetnji neprijateljima' dijeli i Richard McGregor autor knjige The Party: The Secret World of China's Communist Rulers. Tako smatra kako najave "šalju poruku upozorenja njegovoj neprijateljskoj legiji na vrhu stranke koji su pogođeni antikorupcijskom kampanjom. Govori im: Ja ne idem nikamo". 

"Sama činjenica da ima potrebu za time mogla bi biti potaknuta i njegovom potrebom prikupljanja više moći od one koju ima kako bi svoje neprijatelje držao podalje od sebe", naglašava McGregor.

No pitanje je kako će reagirati upravo oni, s obzirom da ne mogu čekati da ode, pa se čini kako se moraju oduprijeti, boriti. 

"Ograničenje u godinama vladanja omogućava drugim frakcijama i elitama mogućnost konsolidacije nakon dva mandata. Takva 'konsolidacija' važan je pritisak koji onemogućava skupe unutarnje partijske bitke. Sada kada se toga riješio, Xi pokazuje vjeruj kako će moći zapravo neutralizirati svoje protivnike", naglašava Sullivan.

No smatra da će to dovesti samo do veće represije. Ono što se dogodilo nakon objave upravo to potvrđuje. Komentari ove vijesti na društvenim mrežama ubrzo su obrisani i cenzurirani, a pretraživanje ključnih riječi je blokirano

Winnie Pooh cenziriran u Kini To nije zabavno! Tehno Winnie Pooh nije preživio cenzuru

Po servisu FreeWeibo najtraženiji pojmovi, prije blokade, bili su i "term limits" (vremenske granice), te "Winnie the Pooh", što je poveznica s likom iz crtića koji je postao osnova za ismijavanje predsjednika na internetu. I dok se neki pojmovi uopće ne mogu naći za neke stiže obavijest "kako se ne prikazuju u skladu s relevantnim zakonima, regulacijama i politikama".

Među njima je pojam Yuan Shikai. Riječ je o bivšem predsjedniku Republike Kine koji je raspustio demokratski izabrani parlament i sebe proglasio carem 1913. godine. Xi Jinpingovi kritičari vide poveznice između njega i samoproglašenog cara. Pokazuje to i izjava koju su potpisali vodeći kineski disidenti, među kojima i bivše vođe prosvjeda na trgu Tianmen Wang Dan i Wu'er Kaixi.

"Vjerujemo kako je ukidanje vremenskog ograničenja na predsjednikov mandat jednako Yuan Shikaijevom oživljavanju imperijske dinastije, i to je implementacija novog imperijskog sistema".

Dodaju kako povijest pokazuje da su "vrhovno pravilo i tiranija nerazdvojni i sasvim sigurno će donijeti veliku nesreću zemlji i ljudima".

Veliki cilj Xi Jinpinga je razvoj 'moćnog kineskog društva' kroz brojne reforme i politike. No  stručnjaci se pitaju što će biti ako ne uspije, ako ne uspije ostvariti sve što je najavljeno i rečeno. 

"Ako ne uspije i ako odbije otići tiho, bez borbe, nastat će problem. A to smo dosada mogli vidjeti u mnogim režimima", naglašava Sullivan. 

Xi Jinping | Author: DAMIR ŠAGOLJ/REUTERS/PIXSELL DAMIR ŠAGOLJ/REUTERS/PIXSELL
Otkad je preuzeo stranku krajem 2012. godine, Xi je poveo nemilosrdnu bitku protiv korupcije i kaznio više od milijun ljudi. Na 19. kongresu je odlučeno da će se pokrenuti i nova agencija za borbu protiv korupcije, takozvana Nacionalna nadzorna komisija, koja će koordinirati istrage na svim razinama vlasti i proširiti svoj doseg i na one koji nisu članovi stranke. Centralni komitet je predložio i da Komisija uđe u ustav kao novi državni organ.

Pelješki most Balkansko mito Top News Pelješki most: "Kineze treba strogo nadzirati..."

Glavni test mogao bi doći izvan granica Kine, na području vanjske i vojne politike. Kineski predsjednik Xi Jinping 2013. pokrenuo je jedan od najambicioznijih projekata današnjice. One Belt and One Road Initiative ili novi Put svile trebao bi ponovno povezati kontinente, te spojiti istok i zapad. Predviđa se izgradnja brze željeznice i mreže autocesta u dužini od 13 tisuća kilometara.  Po najavama Kina će u projekt uložiti 124 milijarde dolara. 

U sklopu tog velikog projekta kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) gradit će i Pelješki most. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 11:13 27.Veljača 2018.

    ....a kod nas će se na vlasti rotirati fekalije -malo HDZ-malo SDP