Ekonomix
1908 prikaza

Nova knjiga otkrila čega se sve boji kineski predsjednik

Xi Jinping
REUTERS
Na 272 stranice opisane su brige zbog kojih Xi Jinping noću ne spava, a lista strahova je poduža

Vođa najmnogoljudnije zemlje na svijetu i šef snažne komunističke partije, kineski predsjednik Xi Jinping, sigurno ima dovoljno briga kojeg ga muče, među njima su i neki problemi na koje je ukazivao i već ranije, a sada su objavljeni u novoj knjizi. Nedavno objavljena knjiga sa 272 stranice njegovih primjedbi po pitanju 'nacionalne sigurnosti' uključuje i njegove ranije komentare, do sada neobjavljene,  koji daju i bolji uvid na propagandu komunističke partije. 

Pobjeda u tehnološkoj utrci

Nedavna trgovinska rasprava između Kine i SAD-a potaknula je kinesko razmišljanje o potrebi razvoja tehnološki samoodrživog sustava. Predsjednik Xi odlučan je u želji da Kina postane napredna i vodeća zemlja svijeta na polju razvoja mikročipova, operativnih sistema i ostalih temeljnih tehnologija. Na tu potrebu ukazivao je i ranije,  u svoja dva govora tijekom srpnja i kolovoza 2013. godine naglasio je kako je ukupna dominacija zapadnih zemalja rasla upravo na temelju njihove dominacije na tehnološkom području. 

Xi Jinping Zauvijek predsjednik Top News Novi car - vladat će do smrti i ne mogu mu ništa

"Napredna tehnologija oštro je oružje u rukama modernih država. Važan razlog zbog kojeg su zapande zemlje osigurale prednost u razvoju leži upravo u naprednoj tehnologiji. Ne možete zapravo kupiti temeljne tehnologije. Naše tehnologije i dalje zaostaju za onim razvijenih zemalja, moramo usvojiti strategiju, preuzeti dominaciju i u prvi plan staviti upravo naše prednosti. Na tom polju gotovo će biti nemoguće dostići njihov razvoj do 2050. godine.  Na međunarodnoj razini, čak i politička prednost uvelike ovisi o prednosti na tehnološkom području. Moramo poduzeti dodatan napor na tom polju, kao i na polju razvoja vojne tehnologije". 

Ukrotiti internet

Od trenutka predstavljanja interneta, vođe kineske komunističke partije pokazivale su zabrinutost oko upotrebe istog kao moćnog oružja špijunaže i raznih subverzija. U svom govoru o propagandi u kolovozu 2013. godine upozorio je na američke mogućnosti nadzora i praćenja koje je otkrio Edward Snowden.

Donald Trump AMERICA FIRST Ekonomix Trumpov rat s Kinom je opasan za cijeli svijet

"Internet je postao glavna 'bojišnica' u 'ratu' za javno mišljenje. Neki drugovi rekli su kako je internet 'najveća varijabla' s kojom smo suočeni, a ako se pogrešno upotrijebi postat će "velika opasnost koja utječe na naše umove". Zapadne anti kineske snage a i zapadni političari, godinama ranije su naglašavali kako "s internetom imamo mogućnost da se nosimo sa Kinom" i da će "socijalističke zemlje pasti u naručje Zapada i da će sve to započeti preko interneta". Razni nadzorni programi i mogućnosti, pa i aktivnosti na internetu, odavno su nadišli sve što smo mogli zamisliti. Mogućnost naše pobjede u ovoj borbi za internet imat će i direktan utjecaj na našu ideološku i političku sigurnost". 

Vojna utrka

Kina ulaže puno u razvoj svoje vojne tehnologije. U prosincu 2014. godine predsjednik Xi upozorio je kineske vojne dužnosnike da im prijeti američka nadmoć na polju vojne tehnologije. 

"Nove tehnologije i razvoj industrije dovele su i do ubrzane revolucije u vojnom naoružanju, a obrazac međunarodne vojnog natjecanja doživljava velike povijesne promjene. SAD su vođe 'čopora' vojne revolucije, i na većini polja preuzimaju snažnu inicijativu, i pokazuju jaku želju osiguravanja nove prednosti u vojnoj tehnologiji. SAD ubrzava razvoj svojih globalnih mogućnosti napada i brzog udara, a napredno oružje i tehnološki je izašlo izvan prostorno - vremenskih granica. U toj razvojnoj utrci, koja će se preslikati i na stvarnu borbu, oni će iz temelja transformirati tradicionalni ustroj obrane i napada u vojnom svijetu". 

Vinske boce Oštri odgovor Ekonomix SAD Kini carine na čelik, ovi uzvratili na svinjetinu i vino

Skriveni financijski rizici 

Kinesko vodstvo pokazalo je veliku zabrinutost i oko umanjivanja određenih financijskih rizika, posebno onih koji se tiču rastućeg duga, na što je Xi upozorio krajem 2016. godine. 

"Trenutačno su financijski rizici česti i promjenjivi. Iako su zapravo generalno pod kontrolom, akumuliraju se rizici nematerijalne imovine, likvidnosti, obveznica, banaka u sjeni, državnog duga i financiranju putem interneta, a financijska tržišta su također u neredu. Neki financijski rizici su dugotrajni, mirni izvorni infekcije koji zapravo mogu 'eruptirati' u sekundi. Kriza u SAD- u eruptirala je gotovo preko noći. Ako ćemo imati velikih problema u budućnosti, vrlo lako nas mogu zahvatiti i na ovom području, i zato bi mu trebali pristupiti jako ozbiljno".  

Problem onečišćenja zraka

Govorio je Xi i o velikoj kineskoj potrebi smanjivanja onečišćenja zraka, zagađenja tla i ostalim vrstama onečišćenja. Njegove izjave iz 2013. godine, na vrhuncu krize zagađenja zraka u Kini, pokazuje zabrinutost zbog javnih prosvjeda, potaknutih upravo problemima onečišćenja, koje su kineske vlasti nazvale "masovnim incidentima". 

"Javnost je jako zabrinuta oko pitanja i problema zagađenja okoliša, i oni uvelike utječu na zadovoljstvo i sreću javnosti. Dok se ekonomija i društvo razvijaju i time poboljšavaju ljudske standarde života, pitanje okoliša, bez dobrog pristupa rješenju istog, može pokrenuti niz masovnih incidenata". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.