Gazda napokon priznao: "Da, griješio sam!"

Boris Scitar/PIXSELL
Dok izlaze sve nevjerojatnije informacije i sve veće brojke, Ivica Todorić odlučio se obračunati s vladajućima
Vidi originalni članak

Godinama je Ivica Todorić skrivao troškove Agrokora i na račun toga sebi isplaćivao dividende zbog ostvarene dobiti, tvrdi novi Nacional, pozivajući se na anonimne izvore bliske Vladi i izvanrednoj upravi posrnulog koncerna. Više od dvije milijarde kuna dotad skrivenih troškova, točnije, 2,2 milijarde kuna, našlo se u bilanci Agrokora samo dan prije no što je Todorić zatražio aktivaciju lexa Agrokor. Službeno objašnjenje je da je tu riječ o priprema za javnu ponudu dionica koncerna, ali Ante Ramljak i suradnici, navodno, sumnjaju da je riječ o skrivanju troškova radi povećanja dobiti i isplate dividende vlasnicima dionica u razdoblju od 2010. godine do 2017. i početka kraja Agrokora.

Afera Agrokor Gazdine prijevare teške 2 milijarde eura izlaze na vidjelo

Koncern je, naime, isplatio oko 800 milijuna kuna dividende vlasnicima dionica, a čitavo to vrijeme je diše od 90% dionica bilo upravo u Todorićevim rukama. Prema okvirnim izračunima, to znači da je Todoriću isplaćeno oko 725 milijuna kuna od 2009. do 2015. godine. Situacija nije toliko jednostavna zbog kompleksne vlasničke strukture. Službeni vlasnik Agrokora je Adria Group Holding BV iz Nizozemske koja ima 95,52% dionica, ali ta tvrtka ima vlasnika. Riječ je o jednoj drugoj nizozemskoj tvrtki kojoj je opet vlasnik Ivica Todorić.

Ta nizozemska tvrtka osnovana je 2014. godine i tada počinju naglo rasti isplate dividende dioničarima Agrokora. Prema financijskim izvještajima je od 2009. do 2013. godine isplaćeno ukupno 334 milijuna kuna na račun dividendi, a Todoriću bi prema tome pripalo oko 300 milijuna kuna. Međutim, 2014. i 2015 godine isplate dividendi naglo skaču pa je u te dvije godine isplaćeno 472 milijuna kuna.

Vijest vikenda Blog je Todoriću bila najbolja moguća odluka

Praktički istovremeno je objavljen Todorićev intervju za Bloomberg gdje je iskoristio priliku za novi obračun s izvanrednom upravom, a ispričao je i da razmatra načine za suočavanje s Vladom zbog lexa Agrokor. Međutim, zanimljivo je da je priznao greške u poslovanju koje izlaze na vidjelo od travnja. 

Nastavak pročitajte na sljedećoj stranici.

"Naravno da sam griješio, kao i svatko drugi tko radi, ali radio sam dan i noć da da izgradim Agrokor. Teško mi je izdvojiti samo jednu stvar, ali ukupno gledano je to nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe", kazao je Todorić.

Revizorsko izvješće u izradi kuće PricewaterhouseCoopers još nije objavljeno pa ne znamo kakvo je točno stanje Agrokora, niti kakve su to točno greške koje je Todorić spomenuo, ali kako je postalo jasno još u srpnju kad su objavljeni podaci o gubicima, Agrokor je godinama kuhao knjige uz svesrdnu pomoć revizorske kuće Decentia.

Otkrivamo Todorići u strahu: Vjenčani kum zna - baš sve!

Kao bomba je odjeknula informacija da Agrokor posluje s ogromnim gubitkom, a da je samo u prošloj godini ostvareno 12-20 milijardi kuna gubitaka na razini koncerna. Međutim, stvar s tim brojkama je da više toga skrivaju nego što pokazuju. Kako je naš odlično upućeni izvor ispričao praktički u jednom dahu:

"Pa to su beznačajne brojke. Raspon je prevelik, nitko ne priča je li to konsolidirano ili nekonsolidirano financijsko izvješće, nitko ne spominje što je sve uključeno u te gubitke koncerna. Znamo da su 'kuhali knjige' godinama i pitanje je jesu li iz Price Waterhouse Coopersa ispravili greške pa sad to prikazuju kao gubitak u jednoj godini ili je riječ o nečem drugom. To je jedno obično puštanje balona. Vidite da i dalje skrivaju brojke o poslovanju Konzuma. Zašto ne objave kako je Konzum poslovao prošle godine?".

Međutim, čak i takve brojke pokazuju da će uskoro početi padati i prve tužbe, a prva meta bit će revizorska kuća Decentia koja je potpisivala financijska izvješća Agrokora već godinama. Podsjetimo da je izvješće o prvih devet mjeseci prošle godine pokazalo da Agrokor posluje s milijunskim dobicima, a da je samo nekoliko mjeseci kasnije Agrokorovo poslovanje propalo.

Sve spremno Gazdin Dream Team: Oni će spasiti Todorića

Jutarnji list, koji je i prvi objavio brojke o milijardama kuna gubitaka, ustvrdio je da bi moglo doći do nagodbe s vjerovnicima čak i bez pristanka Sberbanka kao najvećeg vjerovnika, ali naš sugovornik to decidirano odbacuje.

"Nagodbe bez vjerovnika koji drže većinu dugovanja nema nigdje u svijetu. Plenković i ekipa sad tim populizmom kupuju jeftine političke bodove svim onim pričama o spašavanju malih dobavljača i OPG-ova. OK, oni sad spašavaju te ljude, ali jednom će i bankama puknuti film i tužit će državu zbog izigravanja propisa po kojima čitav svijet funkcionira".

Posjeti Express