Top News
46853 prikaza

Todorići u strahu: Vjenčani kum zna - baš sve!

Ivan Crnjac
Sanjin Strukić/PIXSELL
Mladi menadžer od obiteljskog miljenika postao Pedro, Gazda ga krivi da mu je minirao kredit

Čovjek koji je vodio financije u Agrokoru, koji je bio najbolji prijatelj i vjenčani kum mladog Ante Todorića, mogao bi biti pokajnik čiji će podaci i iskazi veliku istragu protiv Ivice Todorića dovesti do finala. Ova se tvrdnja pronijela zagrebačkim kuloarima u trenutku kad je Todorić objavio jedan od svojih postova na blogu, u kojem je Crnjca izrijekom povezao s ekipom iz austrijske investicijske kuće CAIB koja je, po njemu, radila "za rušenje Agrokora".

Crnjac je, naime, bio zaposlenik te austrijske kuće, baš kao i njegov kadar Vlado Bošnjak, kojeg je 2016. doveo u Agrokor. Ivan Crnjac je, dakle, ključni čovjek kojeg Todorić smatra odgovornim za početak svoje katastrofe. Ili kako on to naziva, nasilnog preuzimanja Agrokora od interesne skupine povezane s Martinom Dalić i Ante Ramljakom. Kao glavni financijaš, Crnjac je trebao u studenom 2016. godine ugovoriti sindicirani kredit kod zapadnih banaka od čak 300 milijuna eura.

Sve je propalo, nema kredita, nema spasa

Plan je bio da taj novac Agrokor iskoristi za daljnje preživljavanje i kupovinu vremena do IPO-a (inicijalne javne ponude) u ljeto ove godine. IPO je bio slamka spasa, jer bi onda prodjelom udjela u prehrambenim, zdravim kompanijama Todorić osigurao novce za vraćanje daljnjih obveza 2018. godine, među kojima je čuveni kredit od 530 milijuna eura koji je dignuo za preuzimanje Mercatora.

Ivan Crnjac | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Kredit, kao što znamo, nije dobiven, a to je bio okidač za sve ono što je uslijedilo. Todorić smatra da mu je Crnjac u tom trenutku okrenuo leđa i bojkotirao kredit. Dakle, ne smatra sebe krivim, nego Crnjca kojeg optužuje da se uvezao s ljudima iz bivšeg CAIB-a (Creditanstal Investment Bank), u kojem je nekad radio i Ramljak. Upravo "dečke iz CAIB-a" Todorić vidi kao glavne urotnike koji su ga detronizirali (zajedno s Vladom) kako bi osigurali sve poluge moći u Agrokoru.

Crnjac je bio dio ekipe, nedvojbeno zagrebačke zlatne mladeži, koja je s Todorićevom djecom bila izuzetno bliska, gotovo nerazdvojna. I njegova sestra Daniela Gajski je najbolja prijateljica Ive Balent, a otac im je Božo Crnjac, zagrebački ugostitelj, koji je u privatizaciji devedesetih uzeo tvrtku Splendid, tvrtku koja je u svojem vlasništvu imala čak 38 zagrebačkih lokala, pa i dva kultna - možda i najpoznatija zagrebačka restorana - Dubravkin put i Okrugljak.

Iznajmljivao za 20 tisuća maraka mjesečno

Božo Crnjac je 1998. odlučio Dubravkin put iznajmiti slavnom kuharu i dubrovačkom ugostitelju Zdravku Perčinu za golemih 20.000 maraka mjesečno (kasnije je smanjio najamninu na 15.000), ali je sve neslavno propalo kad su kamatari, kod kojih se Perčin zadužio, počeli iznositi stolce iz restorana. Navodno se radilo o dugu od 500.000 eura, a Perčin se kasnije žalio da se morao zaduživati jer je s Crnjcem imao lihvarski ugovor.

Perčinova kći i glumica Jelena, unatoč svemu, ostala je dio kruga u kojem su, uz mladog Crnjca, bili i njezina najbolja prijateljica, pokojna Ivana Hodak, i njezin tadašnji dečko Ivor Vucelić (i njega je mlađi Todorić doveo u Agrokor, ali se nije proslavio menadžerskim vještinama), Čermakova kći Andrea, Iva Balaban, Karla Kaić, Severina... To je društvo voljelo cajke, putovanje privatnim Todorićevim avionom (kažu da je Iva tražila da se troškovi goriva ipak podijele), odmor na Baliju ili Maldivima, a znali su se svi naći i na Todorićevoj jahti.

Ni Ivan Crnjac nije u menadžerskim krugovima u Agrokoru doživljavan kao ozbiljan i stručan menadžer, ali se znalo da je silno poslušan, dobar s Gazdinom djecom i da sve njegove odluke, zapravo, dolaze od vrha. Ante Todorić i Crnjac s obiteljima, suprugama i djecom bili su gotovo nerazdvojni. I samo mjesec dana prije izbijanja afere proveli su na Havajima, navodno pokušavajući dogovoriti golemi sindicirani kredit za spas.

Znalo se tad, dakako, da ih stišću grozni dugovi, ali su - kažu njihovi prijatelji - svejedno unajmili kuću za 5000 eura tjedno. Osim na Havajima, ljetovali su i u Hrvatskoj, o njihovu ludovanju na jahti postoje i videozapisi, a priča se i o ljetovanju u Primoštenu, gdje obitelj Crnjac ima spektakularnu Vilu Fortunata (iznajmljuju je za 8400 eura tjedno).

Ante Ramljak | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

Do vile su s jahtama dolazili i Todorići, ali nisu ih mogli privezati, žalili su se mještani reporterima 24sata, pa objasnili da je zbog toga još 2008. Crnjac betonirao dio obale i napravio privezište. Naravno, bespravno. Inspekcija je zatvorila gradilište, ali mol nije srušen, nego i dalje presjeca obalu.

Krstarenja Jadranom za prijatelja i kuma

Na kraju sezone 2015. godine Crnjčevi kreću u veliko rušenje te na mjestu stare vile grade puno veću i luksuzniju. Crnjac je posebnu ulogu imao i u krstarenju na Todorićevoj jahti, o čemu smo opširno pisali u Experssu, kad su otkrivene snimke njihovih zabava. U ljeto 2006. Ante Todorić i Crnjac zabavljali su se na tri jahte, potrošivši gorivo vrijedno najmanje 200.000 kuna.

Snimke pokazuju da su se veseli Todorići i njihovi kumovi te prijatelji dobro zabavljali. Jede se i pije. Ničega ne fali dok mala flotila plovi srednjim Jadranom. Na snimkama se često čuje Ante Todorić. On zabavlja društvo, snima suprugu i djecu. Upravlja jahtom. Nije ništa manje angažiran ni njegov kum Ivica Crnjac. Bivši financijski direktor Agrokora najbliži je prijatelj starijeg Todorićeva sina. Često je u kadru, pogotovo dok se jede.

Društvo na jahtama aktivno provodi vrijeme. Zavlače se u morske špilje, uživaju u uvalama s poznatim restoranima. Ukratko, guštaju. Ivica Crnjac voli se snimati i govoriti u kameru. I komentirati što se zbiva okolo. Na jahtama su i skiperi koji se bave navigacijom te rade kao mornari kako bi gosti mogli uživati u godišnjem odmoru. Posjećuju se restorani, puno se jede. Pravi ljetni hedonizam.

Crnjac je, logično, u svim kontaktima s istražiteljima dosad govorio da je sve radio po nalozima Todorićevih, a priča se da raspolaže detaljnom dokumentacijom o spornim poslovima. Uostalom, on je bio član Agrokorove uprave i izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala. Imao je ovlasti da angažira najjače konzultantske tvrtke. A njih se mora vrlo, vrlo skupo platiti.

Nije čudno da je Ivica Todorić sad pokrenuo monumentalnu operaciju, kakva još u Hrvatskoj nije viđena, da se obrani od mogućih optužbi. I dok su postovi koje objavljuje na blogu (pa i čitava ta kvazimedijska kampanja) predmet podsmijeha u ozbiljnim krugovima koji se bave PR-om i kriznim komuniciranjem, priča o odvjetnicima koje konzultira i angažira zvuči znatno ozbiljnije.

Ivica Todorić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Tako je navodno već boravio i u Londonu, gdje je razgovorao s jednim od najuglednijih pravnih stručnjaka za sve vrste arbitražnih sporova Arifom Hyderom Alijem iz američke kuće Dechert LLP, koji samo sat svojega rada naplaćuje 1200 funti. Naravno, ne treba Todorić strahovati samo od onoga što će istražiteljima govoriti Ivan Crnjac. Tu je i Todorićeva najbliža suradnica, vjerna Ljerka Puljić, koja doista zna sve o kompaniji i poslovanju.

S gradovima sređivala zemljišta za Konzum

No, kažu upućeni, teško da će mu ona okrenuti leđa. Zato se u DORH-u više uzdaju u informacije koje ima Piruška Canjuga, bivša članica uprave Agrokora, čiji se suprug Zlatko, nekoć znan kao HDZ-ov Cezar, bavio velikim biznisom sa smećem, točnije starim papirom i reciklažom, a onda je proizvodio i papirnate vrećice.

Nastavak pročitajte na sljedećoj stranici

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Fritulica 13:49 30.Rujan 2017.

    ..odličan članak