Izvještaj iz srca Borga: 10 pisama za oboriti Plenkija

Patrik Macek/ PIXSELL
Oni su skovali paklene planove i za Inu i za Agrokor, najava raspleta drame u HDZ-u: Milijan Brkić uzima sve
Vidi originalni članak

Oni su izmijenili čak i Zakon o koncesijama, rekao nam je jedan pravni ekspert govoreći o djelatnosti skupine Borg, odnosno političkog kartela koji je stajao iza njih. Prema njegovu mišljenju, riječ je o organiziranoj skupini koja je smišljeno i s jasnim ciljem osmislila, tijekom duljeg vremena, plan koji se kasnije kristalizirao u "lex Agrokor", ali se prelio i izvan granica tog propisa.

"Koncesije su vam do zadnje izmjene zakona bile temeljene na povjerenju u pravnu osobu kojoj se dodjeljuju. Sad, međutim, koncesija može prijeći i na nove subjekte. U slučaju Agrokora imate oko 40.000 hektara zemljišta, najvrednijeg, strateški važnog - puno te zemlje je u Slavoniji i Baranji, uz srpsku granicu. Sad će tu zemlju dobiti novi vlasnici, možda ruske banke. Prema zakonu, a zakon su donijeli pod okriljem noći... Znate što to znači? To znači da oni mogu gurnuti, ako im je baš do toga, poljoprivredne tvrtke u stečaj - to je destruktivno, ali zamislivo kao neka krajnja mogućnost, i imate posve praznu Slavoniju i Baranju. A dovoljno je, s druge strane, da naša Vlada zna da ta opcija postoji, pa da bude 'kuš'", objašnjava naš izvor.

Lex Agrokor Svjedoci pričaju: Dalić je u Fotić dovela osam ljudi...

Odluka o promjeni Zakona o koncesijama donesena je dok je Most bio u Vladi, kaže nam izvor blizak toj stranci, pa dodaje da je Most to spriječio. No čim su izašli iz Vlade, zakon je - u srpnju, kad su ljudi na odmorima - izglasan. Danas njegova stavka glasi ovako:

"Iznimno od stavka 2. točke 4. ovoga članka, promjena koncesionara, cjelovita ili djelomična, nije bitna izmjena ugovora o koncesiji ako nastaje kao posljedica korporativnog restrukturiranja koncesionara, dok god to ne predstavlja druge bitne izmjene ugovora o koncesiji i nije izvršeno radi izbjegavanja primjene ovoga Zakona". To znači, dodaje naš izvor, da će sve Todorićeve koncesije "zbog restrukturiranja" prijeći novim vlasnicima.

No nije ova zakonska preinaka osmišljena samo za "čagljeve s Wall Streeta", predatore iz Borga, nego i za manje igrače iz stranke.

"Ovim zakonom dobivate mogućnost da - ako ste npr. dobri sa županom - bez kune dobijete koncesiju na neko vrijedno dobro. Potom s tom koncesijom idete u banku i ona vam daje kredit. Ako joj vraćete kredit, OK, a ako ne - opet OK, banka postaje vlasnik koncesije. Banka dobiva koncesiju i s njom raspolaže ako koncesionar propadne. Promijenili su odredbu što se događa u postupcima restrukturiranja. Nedvojbeno se to ne odnosi na stečajne postupke, nego i na izvanrednu upravu. Mi smo inzistirali da županije ne daju koncesiju, nego jedinice lokalne samouprave ili barem da jedinice lokalne samouprave kontroliraju to koncesioniranje. No oni nisu to prihvatili. Županije su njihove...", nastavlja naš izvor iz Mosta.

Naš sugovornik iz pravosuđa dodaje kako je skupina Borg bila organizirana upravo radi počinjenja ovakvih djela, odnosno ozakonjenja predatorske prakse pod mutnim, netransparentnim okolnostima. Nitko normalan nema ništa protiv privatizacije, ali privatizacije po transparentnom, jasnom i zakonitom postupku. Okolnost da ista skupina pod okriljem noći piše zakon, kojim onda sama sebi dodjeljuje milijune je jedinstvena - tim prije što će kao posljedica tih zakona iz hrvatskih ruku biti izvlašteni još lavovski komadi nacionalne imovine - a to je očito bio model za kasnije planirane radnje.

Ova zemlja tako malo pomalo postaje nalik na kompradorsku Kinu, a sanjala je postati mediteranska Švicarska. Kako je Republika bila lijepa pod Carstvom, rekli bi razočarani Francuzi postrevolucionarne ere...

Prepiska u aferi Hotmail otkriva sve konture plana koji je Andreja Plenkovića bacio na koljena. Čini se da je i onaj tko je dostavio mailove Indexu namjeravao postići baš to - oslabiti Plenkovića, ali sačuvati nagodbu. Objava mailova tempirana je, naime, kako je otkrio tjednik Nacional, nakon odluke Ustavnog suda, a to znači da inicijatori akcije nisu htjeli rušiti nagodbu, nego oslabiti Plenkovića. To im je na kraju i uspjelo.

Evo fatalnih mailova iz prepiske "borgovaca".

Kaznene prijave USKOK preuzima slučaj Dalić, ali i Agrokor

PRVI MAIL: Jedan detalj je potvrdio otkriće prošlotjednog Expressa kako je skupina Borg bila autor prevarantske zamisli o "kupnji Ine" kako bi se prodao HEP.

"Bravo, svaka čast! Na kraju je to bilo ipak jedno lijepo iskustvo. Ja se nadam da će Rusi kupiti barem tri mjeseca vremena da nam prođe jedan IPO-čić (kad već nije HEP) u svibnju :)... A onda nakon toga neka ljeto započne u bojama našeg zakona", piše u mailu koji je Tonći Korunić iz InterCapitala poslao Borg grupi 31. ožujka, nakon što je zakon prošao na Vladi. Dalić i ortaci računali su na to da će građani "progutati" privatizaciju HEP-a ako im se kaže da je to za kupnju Ine i da je to "samo 25 posto" (tako je počelo i s Inom!). Autori te ideje bili su Ramljak i Matić, Škegrini ljudi, kao i Martina Dalić.

Kupnje Ine neće biti, ali ćemo bankama koje rade elaborat o procjeni "kupnje" naftne kompanije platiti milijune kuna. Kako će Plenković, preživi li politički ovu aferu, opravdati bacanje milijuna kuna na nepotrebni elaborat?

DRUGI MAIL: "Yes, yes... Sber nudi otkup mnogim vjerovnicima... uz diskont. Jedini up-side (jer nisu bedasti) im je haircut i da preuzmu kompaniju. Pratimo sve. Mi za sada odgovaramo VTB-u na upite. Da li se vidimo večeras ili mogu kod frizera na haircut?", piše Boris Šavorić "borgovcima". Dalić ih nakon toga poziva na sastanak u Ministarstvo gospodarstva.

Neobično je kako je ruska priča u Agrokoru proživjela pravi salto mortale. Prema mnogim indicijama, pisanje "lexa Agrokor" bilo je poduprto sugestijama američkih diplomata u Hrvatskoj koji su pripadali Obaminoj administraciji - koja je prema Rusima imala znatno agresivniji stav od Trumpove. Ruska je Sberbanka na početku priče brutalno izbačena iz igre jer im nije priznato potraživanje pa je došlo i do parničenja u Londonu, koje su Rusi izgubili.

Obje su ruske banke, VTB i Sberbanka, spadale u skupinu neosiguranih vjerovnika koji svoj novac nisu osigurali kvalitetnim hipotekama - navodno se nisu upisale na vlasništvo. Sad, međutim, na kraju balade Sberbanka i VTB postaju glavni igrači - oni su očito kupovali obveznice i planirali "haircut" (šišanje), a nakon postizanja nagodbe mogu postati i većinski vlasnici Agrokora ako otkupe udio od Knighthead fonda!? Rusi su, dakle, na nejasan način od autsajdera postali dirigenti ove igre.

Uspije li nagodba, Rusi uzimaju Agrokor i s tim dobivaju golem utjecaj u Hrvatskoj. Mogu inicirati i stečaj, čime bi srušili Vladu, jer su male šanse da bi Plenković preživio neuspjeh nagodbe uz koju je vezan pupčanom vrpcom i za koju je založio sav svoj politički kapital. No Rusima se vjerojatno ne isplati rušiti Vladu koja je prilikom ove prinudne rekonstrukcije obogaćena čovjekom koji s njima navodno ima vrlo bliske veze - a to je Darko Horvat.

Nastavak na sljedećoj stranici...

Tjednik Nacional objavio je pravosudni non paper dokument u kojemu piše da je Darko Horvat "na poziciju unutar HDZ-a i bivšu poziciju ravnatelja Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva u vrijeme Ive Sanadera bio postavljen uz izravnu intervenciju Joze Petrovića, bivšeg člana uprave Ine tijekom vlade Ive Sanadera. Horvat je operativac ove lobističke skupine s ciljem potpune predaje Ine mađarskom MOL-u".

TREĆI MAIL dokazuje da je potpredsjednica Vlade, iza koje je Plenković čvrsto stajao cijelo vijeme, bila svjesna da mora manipulirati kako bi ostvarila svoje ciljeve i ciljeve Borga. Ona zna da nema novca za kupnju Ine.

"Ima opet taj 'slippage' s projektom INA-HEP gdje smo jasno naučili da sistem prihvaća ono što mu se sviđa, a odbacuje ono što mu se ne sviđa ostavljajući nas da nađemo rješenje. A rješenja nema - da bi se INA kupila to se mora platiti. Tako i ovdje, da bi se Agrokor oporavio to se mora platiti i jasno povući ekonomski potezi koji se moraju povući. A ekonomiji se ovdje ipak baš ne vjeruje. I tako u krug. Nightmare", piše Martina Dalić.

HOBOTNICA Kako su Škegro i ekipa htjeli uzeti uzeti HEP, Inu i Agrokor

ČETVRTI MAIL Martine Dalić pokazuje da hrvatska "Thatcherica" ipak funkcionira u okvirima ortačke ekonomije.

"Ubacite bubu da bi bilo mudro uspostaviti neki kontakt s državom - tipa uvijek je dobro u ovakvim državama kao Hrvatska biti u nekom kontaktu s državom. Nije to USA", piše ona "borgovcima".

PETI MAIL otkriva da je Plenković imao, mogao i trebao imati detaljan uvid u pisanje zakona i njegove efekte.

"Premijer moli da sutra dođete u Vladu u 15:30 vezano uz temu na kojoj radimo. Nadam se da ćete uspjeti. M."

Mail je poslao Branimir Bricelj iz Altere Corporate Finance, koji nije imao nikakve ovlasti u Vladi.

ŠESTI MAIL otkriva kako Boris Šavorić, Plenkovićev prijatelj, tumači ustavnost i zakonitost.

"Samo da istaknem, mi ćemo i danas i večeras sve svoje stvari otkazati, i poslovne i privatne, ali ako bi bilo stock-takinga večeras, mi nećemo stići doći jer moramo po ovome raditi. Lijepo molimo odgovore (PRIHVAĆAMO ILI NE PRIHVAĆAMO) točno u ovaj dokument kako bismo znali što je prihvatljivo, a što nije (kako politički, tako i ekonomski). Ne bismo više mogli raditi po generalnim komentarima. Malo je vremena. Sve pravne stvari i čišćenje teksta ću napraviti ja (recimo kao što smo rekli zaposlenik i radnik) i još mnoge druge stvari, a vi prođite isto ove komentare s vašeg stajališta. Članak po članak. Neki su dobri. Ima većinom pitanja meriutam, primjera radi, što je s kamatama i s mnogim drugim pitanjima. Također, puno je pametovanja koje znamo. 'Treba stoga posebno argumentirati zašto se u tako značajnoj mjeri intervenira u jednakost i ravnopravan položaj pravnog subjekta u pravnim i poslovnim odnosima.' Pa možda da Toni, Tomo ili Branimir pripreme taj dio obrazloženja. Ili recimo ovo kažu profesori, što je suprotno dosadašnjim uputama: Proširiti kvalifikaciju povjerenika jer, prema pravilima o predstečajnom postupku, povjerenika se imenuje s liste stečajnih upravitelja. Izuzetno je sporno tko imenuje izvanrednog povjerenika."

"Izuzetno je sporno????? Pa što sad, neka odmah počnu pisati ustavnu tužbu ili neka predlože. Pa i mi to znamo, ali nećemo da je povjerenik s liste stečajnih upravitelja", napisao je Šavorić.

SEDMI MAIL: Otkriva dio mehanizma kojim su Rusi tiho od početka nastojali preokrenuti poziciju u priči o Agrokoru u svoju korist, što im je - kako sad stvari stoje - i uspjelo.

"Rusi su misterija. Jesenjin, stepa, vodka, Čajkovski moćna gomilica, Čehov tri sestre... i nama čudno da bi itko dao lovu", piše Šavorić razmišljajući zašto su ruske banke financirale Todorića.

To nije dokaz o njegovu blistavom poznavanju geopolitike. Nešto kasnije broker Korunić piše da ima informaciju kako je Sberbank pristupio Zagrebačkoj banci s upitom da im otkupi kredite uz diskont. Tu će informaciju potvrditi i Šavorić. Za milijardu i nekoliko stotina milijuna eura Rusija preuzima kontrolu na Balkanu. Dok Šavorić, razmećući se erudicijom, piše o Čehovu i "Tri sestre", Rusi vode ozbiljnu politiku kojom će preuzeti kičmu regionalne poljoprivrede i maloprodaje te 40.000 hektara zemlje...

Rusija je velika tajna, rekao bi jedan tamošnji lirski klasik, no angažman Alix Partnersa i Texo managementa više nije.

OSMI MAIL su dogovori o savjetnicima.

Napokon Martina Dalić podnosi ostavku!

"Općeniti je zaključak da tri ponude (McKinsey, Alix i E&Y) pokrivaju većinu traženog scopa kvalitetno, dok su dvije ponude (BCG i Roland Berger) jako fokusirane na operational improvements i malo 'tanke' što se tiče vođenja procesa restrukturiranja. Povrh toga, McKinsey je u dosta očitom konfliktu, tako da (po meni) ne dolaze u obzir, iako su ostavili jako dobar dojam na sastanku u četvrtak. Alix je savršeno odgovarao piscima 'lexa' jer ta tvrtka nije imala podružnicu, odnosno ured u Hrvatskoj, pa su odmah morali potpisati ugovore s 'lokalnim stručnjacima' kako bi mogli započeti posao u Agrokoru. Te tvrtke pomagale su kompaniji i izvanrednom povjereniku u svladavanju tog najkritičnijeg razdoblja izvanredne uprave. U to vrijeme ni jednu od tih kompanija formalno nije angažirao Agrokor, ali su dobro radile i vrlo su dobro razumjele problematiku. Nama je svakako bila potrebna lokalna podrška", rekao je Alastair Beveridge.

U istom intervjuu na pitanje kako to da su te tvrtke angažirali isti dan je rekao: "Tek kad je Agrokor pristao na naše uvjete, bilo je moguće finalizirati ugovore s podizvođačima". Time je priznao da je Ramljak u trenutku kad je birao savjetnika imao na stolu Alixovu ponudu koja je već uključivala njegovu dojučerašnju tvrtku.

DEVETI MAIL, Šavorićev, dokazuje da je i Vladin povjerenik namjerno politički izabran kako bi Borg imao čovjeka od povjerenja, umjesto da ga izaberu s liste stečajnih upravitelja.

"Sve pravne stvari i čišćenje teksta ću napraviti ja i još mnoge druge stvari, a vi prođite isto ove komentare s vašeg stajališta. Članak po članak. Neki su dobri... Ili recimo ovo kažu profesori, što je suprotno dosadašnjim uputama: Proširiti kvalifikaciju povjerenika jer prema pravilima o predstečajnom postupku povjerenika se imenuje s liste stečajnih upravitelja. Izuzetno je sporno tko imenuje izvanrednog povjerenika."

"Izuzetno je sporno????? Pa što sad, neka odmah počnu pisati ustavnu tužbu ili neka predlože. Pa i mi to znamo, ali nećemo da je povjerenik s liste stečajnih upravitelja", napisao je Boris Šavorić.

DESETI MAIL dokazuje da je Martina Dalić znala da je autor zakona Plenkovićev prijatelj Šavorić, pa ipak je rekla da je zakon pisala ona.

"JESI napisao Šavorićev zakon :-)", upitao je mailom Tonći Korunić iz InterCapitala odvjetnika Borisa Šavorića u mailing grupi koja se bavila stanjem u Agrokoru 10. ožujka prošle godine.

Nastavak na sljedećoj stranici...

Tog dana "Šavorićev zakon" komentirala je i potpredsjednica Martina Dalić, koja se nadovezala izjavom: "Šavorićev zakon, mašala".

"Dragi svi. Kako sam vam bio spomenuo, mi smo unatrag par godina već nekoliko puta radili za VTB koji je financirao Borga s gotovo 360 mil. eura, pa sam vam i spomenuo onaj dan da smo imali u siječnju još, a i nedavno par conf callova s White & Case - odvjetnicima VTB-a, da su se raspitivali o uvjetima financiranja, stečaju itd. Čak smo rekli da je VTB malo naivan i da se raspituje o osnovnim stvarima. Uglavnom, samo da vas obavijestim da nas je sinoć kontaktirao White & Case i da ih je VTB angažirao da ih prate i zaštite, a mi ćemo lokalno po potrebi raditi za pitanja hrvatskog prava. To će kod nas raditi dvoje drugih odvjetnika, a kolega Toni i ja ćemo pratiti razvoj situacije. Nema nikakvog realnog razloga da im sad, nakon dvije godine suradnje, kažemo da imamo konflikt interesa", napisao je Boris Šavorić u mailu 10. ožujka.

"Dobra večer dragi svi! Ja sam se danas bavila neporeznim nametima u pokušaju da dokažem kako Ministarstvo gospodarstva ima smisla. Ali nisam Vas zaboravila. Na našoj strani ništa novo. Šavorićev zakon, mašala. Staljinizam je dobar kome ga je Bog dao", napisala je Martina Dalić, koja se poslije kod članova grupe raspitivala jesu li postojale i druge državne intervencije i iskustva "kad su spašavale živu glavu".

Mailovi dokazuje da se premijer tri puta sastao s tzv. grupom Borg. Uopće, i on je u ovoj aferi previše često mutio, premda je teško da bi mogao dosegnuti Martinu Dalić. Teško mu je palo otkriće da je Boris Šavorić njegov prijatelj i da je spot snimao kod njega, ali najteže je primio mogućnost da u pitanje bude dovedeno njegovo poštenje jer, premda je dao pokriće Martini Dalić i "borgovcima", nitko nije pomislio da je od toga imao osobnu korist. No to je uvjerenje sad poljuljano.

"Ponovit ću još jednom, cijelu svoju karijeru i društveni angažman baziram na čestitosti, poštenju i nekorumpiranosti", rekao je u Sofiji glasom potresenog čovjeka pa dodao: "S te strane sam miran da ne mogu biti mirniji. Prijetio je krah Agrokora, a Vlada je imala tri opcije. Da ne napravi ništa te izazove stečaj i otkaze. Opcija nacionalizacije nije dolazila u obzir jer bi dugovi Agrokora prešli na državu. Odabrali smo opciju zakona o izvanrednoj upravi. Dio vanjskih stručnjaka angažiran je u dogovoru HDZ-a i Mosta, i Most to mora reći. Da smo u tim trenucima sve javno objavljivali, ne bismo stigli donijeti zakon na vrijeme. Zakon je proglašen u skladu s Ustavom". Dodao je kako želi da nadležne institucije rasvijetle baš sve i da u tadašnjim okolnostima bolji zakon zapravo ni nisu mogli napraviti.

Dalić je pala, a on? 'Svatko tko pokuša rušiti Plenkija, sam će stradati'

"Svi su nadležni resori dali svoje mišljenje. Problematičan za mene je jedino odabir podizvođača. Ja pozivam sve da naprave jednu gestu, neka vrate sve ono što smatraju da je suvišno da odagnamo bilo kakvu primisao o profiterstvu koje sa mnom nema veze", rekao je Andrej Plenković. Nema sumnje da je to najgora izjava njegove karijere, dana u čistom očaju...

Domete skupine Borg, piše Nacional, precizno, jednostavno i razumljivo opisao je dr. Željko Lovrinčević: "Američki će fondovi na kraju uzeti novac, ruske banke vlasništvo, mali dioničari sve će izgubiti, a savjetnička će družba, skupljena pod skutima smijenjene Martine Dalić, odnijeti pola milijarde kuna".

Malo je nedostajalo da skupina počne operirati i s Hrvatskom elektroprivredom. Hrvatska elektroprivreda, prema ozbiljnim procjenama, vrijedi oko 19 milijardi kuna. Riječ je o drugoj najvrednijoj tvrtki u portfelju države. Građani se protive njezinoj privatizaciji ili prodaji strancima jer - pokazuje iskustvo koje će afera Hotmail učiniti neporecivim - to s jedne strane vodi prema poskupljenju struje, a s druge prema totalnom gubitku ekonomskog suvereniteta.

Martina Dalić (inače, password za Hotmail bio je navodno "slatkamala") i tu je poslužila kao posrednik koji je ideje Škregre i Ramljaka uvalio Andreju Plenkoviću. Tu je ideju premijer Plenković iznio na Badnjak, na početku mandata. Uz njega su bili Martina Dalić i Zdravko Marić, ali Zdravko Marić, prema našim informacijama, do zadnjeg trenutka nije znao da će Plenković najaviti kupnju Ine.

Ta je ideja, dakle, došla iz krugova Martine Dalić, hrvatske "Thatcherice", koja se do "lexa" rukama i nogama zalagala za privatizaciju svega i svačega, a onda postala glavni, žalosni akter državne intervencije u privatno vlasništvo. "Država će imati istu mogućnost da utječe na razvoj HEP-a kao što to ima danas", rekla je tad Martina Dalić uz naznaku kako je prodaja HEP-a odluka cijele Vlade.

Trebalo je, kao, biti prodano samo 25 posto - Dalić je računala na kratko pamćenje građana, to jest na to da se Hrvati neće dosjetiti kako je tako počela i prodaja Ine, s 25 posto, pa su Mađari na kraju i s 49 posto glavni. Potpredsjednica je, nadalje, tvrdila da je država neefikasan i loš vlasnik te da će izlazak HEP-a na burzu pospješiti transparentnost poslovanja.

S druge strane je pak nudila - podržavljenje Ine!? Čak i da je taj plan ostvariv - a otkud nam 14 milijardi kuna za Inu - koji bi menadžeri vodili tu tvrtku? Oni koje bi izabrali Andrej Plenković, Martina Dalić, Borislav Škegro... Možemo samo zamisliti kakav bi to horor bio. Komunikacija između Dalić i Ramljaka također je vrlo zanimljiva.

Hotmail Novi mailovi: Grupa Borg je htjela prodati i HEP

Ovaj "borgovac" Dalićku - u nuklearnoj jezgri državne intervencije u gospodarstvo - naziva "našom Thatchericom" što je teško protumačiti bilo kako drugačije osim montipajtonovskim ulizivanjem koje treba djelovati na Dalić kako bi se ona instrumentalizirala u pravcu koji žele Škegrini "borgovci".

U skupini oko Dalić nerealizirani su Gordoni Gekkoi, mladi pravnici i yuppieji koji koriste američki business sleng te izgledaju neobično važni, sposobni i moćni u vlastitim očima, u kojima se građani Hrvatske čine ovcama za šišanje. Oni pričaju o IPO-čićima, a Plenkovića smatraju ekonomski nepismenim: "Moramo to bolje osvijestiti kod Andreja", kažu u jednom mailu i pritom nisu posve u krivu. Andrej Plenković pokazuje da na čelu HDZ-a može stajati i sveti Franjo, ali na kraju će ipak odlučivati neki Škegro.

Posjeti Express