Top News
4114 prikaza

'Svatko tko pokuša rušiti Plenkija, sam će stradati'

Andrej Plenković u Charlieju
Marko Lukunić (PIXSELL)
Opozicija bi na izborima doživjela karambol, osim Živog zida, desničari u HDZ-u su nejedinstveni, a slab je i Kaptol

Nakon ostavke Martine Dalić, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, rekla je da "ako je korespondencija autentična", u tom je slučaju Martina Dalić s aferom "Hotmail" otišla svjetlosnim godinama dalje čak i od notornog Tomislava Karamarka koji je onomad cijelu zemlju povlačio za nos u vezi njegove povezanosti s "osobom koja obavlja obavještajne i savjetodavne usluge za MOL".

Rekla je da politička odgovornost nije samo njena, da su i još neki članovi Vlade znali što se događa. Daliju Orešković smo odmah potom pitali, a što sad?

Martina Dalić, Dubravka Vlašić Pleše i Andrej Plenković Pravna stručnjakinja Top News Ona je veza između Plenkija, Dalićke i grupe Borg

Naravno da niti jedan premijer ne može niti treba 24 sata dnevno kontrolirati što mu rade ministri, ali koji je to bio trenutak u kojem je Andrej Plenković znao ili je morao znati što se događa? "Za to je ključno postaviti pitanje je li SOA, kada je u jesen prošle godine pregledavala njenu e-mail korespondenciju na raspolaganju imala i ove e-mailove", kazala je Dalija Orešković.

Bila je riječ o optužbama Ivice Todorića da mu je ministrica Dalić uoči aktivacije "lex Agrokora" prijetila. Todorićeve optužbe u javnosti su stvorile poveću buku i, kako bi stvar prelomio, premijer Plenković naložio je SOA-i da izvoli provjeriti sve njene mailove. Tada nije bilo vijesti o tome da bi SOA pronašla bilo što sumnjivo, bar ne u javnosti. "Koliko je meni poznato, sve nalaze SOA-e morao je dobiti državni vrh", istaknula je Orešković koja ne sumnja da su pristup relevantnim informacijama imali i ministar financija i premijer.

Na kraju, hoće li premijer Plenković politički preživjeti ovu aferu, posebno sad kad je odbacio balast kompromitirane ministrice, kojoj mailovi do kojih je došao index.hr, na dušu stavljaju pola milijarde kuna? Žarko Puhovski o tome ne dvoji: "On će to preživjeti. Siguran sam." Razlog za to Puhovski vidi u tome što opoziciji u ovom trenutku izvanredni izbori uopće ne odgovaraju s obzirom na rejting, posebno SDP-u.

Andrej Plenkov, Martina Dalić | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

Podsjetili smo ga, međutim, da Davor Bernardić cijelo vrijeme zagovara izbore, da je čak i Gordan Maras jutros žestoko pozivao na njih. "To su tragikomične situacije. Za cijelu Hrvatsku nije dobro da je SDP toliko slab, a slab je. Srećom, pa je jako puno članova SDP-a svjesno kako bi se stranka provela na tim izborima", kazao je Puhovski, uvjeren da oni neće dopustiti da stranka ode u političko samoubojstvo, u prijevremene izbore.

Na tom tragu je i izjava Peđe Grbina u intervjuu u aktualnom broju tjednika Express, gdje je izjavio da će, ako SDP nastavi ovako, pasti i ispod izbornog praga. "Plenković samo treba dogurati do ljeta, da počne svjetsko nogometno prvenstvo, da se stvari malo smire, i onda je to to što se njega tiče", objašnjavao je dalje Puhovski. Na to smo ga pitali, a što ako politički udarac Plenković ne doživi iz opozicije, nego iz smjera rigidnog krila vlastite stranke, što bi bilo sve samo ne iznenađenje.

Puhovski je na to odgovorio da u to ne vjeruje već s time što glavni frakcijski politički vođe u tom dijelu HDZ-a – Milijan Brkić i Davor Ivo Stier – nisu od istog materijala. "To su dva sasvim različita čovjeka. Jedino što im je zajedničko jest to da su obojica protiv Plenkovića, a to mislim da nije dovoljno", rekao je. Da Plenković ipak ne gubi iz vida i tu opasnost jasno je iz toga što se on posljednjih mjeseci puno više ponaša kao predsjednik stranke, a manje kao predsjednik Vlade, kazao je.

Martina Dalić Afera hotmail Top News Nedodirljiva Dalićka mulja, daje poslove prijateljima...

Tu, međutim, ostaje još jedan politički faktor, nestranački, koji motive za rušenje Andreja Plenkovića nikada nije imao veće nego sada. Riječ je o Kaptolu. Može li Crkva krenuti u rušenje uzdrmanog premijera sada kada trpi najteže udarce u političkoj karijeri, posebno s obzirom na dvije referendumske inicijative ekstremno konzervativnih udruga? "Mislim da ipak ne. Njima prikupljanje potpisa ide jako loše.

Koliko su ih skupili, pitate? Nemam pojma koliko točno, ali je jasno da im je nedjelja, kao prvi dan, prošla jako loše. Da je tome tako, vidjelo se iz toga što su se sami žalili da je odaziv bio loš", kazao je Puhovski. "A baš taj prvi dan trebao im je biti, uvijek je tako, s najvećim odazivom, nakon poduže kampanje", rekao je.

To znači, ako im je prvi dan prošao loše, organizatori najvjerojatnije neće uspjeti u provociranju referenduma, Istanbulskoj konvenciji o zaštiti žena i djece od nasilja neće uspjeti stati na kraj, a to onda znači i da Crkva, nakon dva prosvjeda – na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu ispred HDZ-a i na Rivi u Splitu – ne smije tako gadno riskirati još jedan, tko zna koji već politički poraz u nizu. Na kraju, pitali smo i to, Puhovski je rekao da ne bi znao tko se probio u e-mail korespondenciju bivše ministrice Martine Dalić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:49 14.Svibanj 2018.

    on će ostat do jeseni a onda pada vlada,,,tako kažu