Top News
1872 prikaza

Martina Dalić podnosi ostavku!

Martina Dalić i Andrej Plenković
Goran Stanzl/PIXSELL
Ministrica gospodarstva pokleknula je pod pritiskom afere e-mailovi i izletjela iz Banskih dvora.

Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora Martina Dalić i ja odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnosti koju sam ja prihvatio, izjavio je premijer Andrej Plenković. i tako najavio daleko najveći potres njegove vlade.

Ministrica Dalić trebala je biti hrvatska verzija Margaret Thatcher, ali sada je se čak i Andrej Plenković odrekao. Nakon sastanka premijera i njegove ministrice od najvećeg povjerenja, objavljeno je samo da će ona podnijeti ostavku na tu dužnost.

"Niti jednim svojim potezom niti izjavom nismo dopustili da pridonesemo stvaranju atmosfere krize, panike, kaosa, a eventualno i širih problema za hrvatski gospodarski i financijski sustav. Angažirali smo stručnjake koji su mogli pomoći Vladi da se pripremi za izbjegavanje najneugodnijeg scenarija - niza stečaja Agrokorovih kompanija", dodao je Plenković.

Premijer je istaknuo da je Dalić konzultirala ljude koji su u toj temi mogli biti od pomoći i to u kratkom roku: "Vlada je stala iza prijedloga zakona, Sabor je usvojio zakon. A zakon je imao vrlo važnu odredbu da se aktivira na zahtjev društva na koji se odnosi. I to je vrlo važno. Da nije bilo zahtjeva Ivice Todorića, zahtjev ne bi bio aktiviran."

"U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti oko Agrokora ispada da sam ja uteg oko vrata svima. Ja to nikako ne želim biti. Dobila sam zadatak rješavanja političkog problema, a to je da se problem Agrokora ne prelije na ostatak gospodarstva i povuče ga u recesiju", izjavila je sada već bivša ministrica gospodarstva.

Ponovno je naglasila da je sve što je radila učinjeno uz znanje i odobrenje koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta.

Proteklih dana bilo je zanimljivo pratiti kako premijer brani svoju ministricu od svih napada otkako je Index počeo objavljivati njenu prepisku s budućim savjetnicima u Agrokoru. Kako je Express već pisao, Dalićka je branila angažman Ante Ramljaka i ostalih suatora lex Agrokora u posrnulom gigantu Agrokoru tako što je govorila da su ih izabrali strani stručnjaci. "Nije ih angažirao Ramljak niti ja nego ugledna američka kuća Alix partners, koja je dobro provjerila svakog podizvođača", rekla je Dalić u društvu Plenkovića nakon izbijanja afere. 

Oboje su bili mirni i suzdržani kao da se ništa nije dogodilo. Ponavljali su poput papiga da je cilj taj koji opravdava sredstva. Mantru koja su koristili optuženi za neka druga nedjela nedostojna razvijenih demokracija.

Martina Dalić TKO JE TKO Top News Tko su ljudi s kojima se dopisivala Martina Dalić

"Bitno je očuvanje radnih mjesta, očuvanje kompanija. Bitan je opći interes Hrvatske i to je ostvareno", rekao je Plenković i tako u prvom trenu zaštitio Martinu Dalić od bilo kakvih kritika. 

Za ostvarenje takvog cilja odjednom su nevažne moguće zloporabe položaja, trgovina utjecajem i bogaćenje.

Spomenimo samo jedan od e-mailova iz prve objave na portalu Index. 

Boris Šavorić iz odvjetničkog ureda Šavorić i partneri trebao je ići u London 6. ožujka, ali odgodio je let kako bi se našao s premijerom Andrejem Plenkovićem i ostalim autorima lex Agrokora. Na sastanku u Londonu Šavorić se trebao sastati s nositeljima PIK obveznica Ivice Todorića i trebali su raspravljati o tome što se događa s Agrokorom. Dalićka je preporučila Šavoriću da pojasni neke stvari tim strancima. "Ubacite bubu da bi bilo mudro uspostaviti neki kontakt s državom - tipa uvijek je dobro u ovakvim državama kao Hrvatska biti u nekom kontaktu s državom. Nije to USA", napisala je Dalićka.

I tako jedna od najviše rangiranih osoba u državi preko posrednika šalje poruku stranim vjerovnicima da samo preko države se nešto može napraviti. Da se u Hrvatskoj može normalno poslovati samo uz podršku državnih dužnosnika.

Martina DAlić i Ante Ramljak Ministrica Top News 5 načina na koje Martina Dalić skida odgovornost sa sebe

Čitava ta prepiska otkrila je i da ministrica zna puno više o Agrokoru nego što je pričala u javnosti. 

U ožujku prošle godine je ministrica gospodarstva razgovarala s potpredsjednikom Sberbanka Maksimom Poletajevim gdje su pokušali dogovoriti neko rješenje problema s naplatom dugovanja. Podsjetimo da je Sberbank, uz VTB, najveći vjerovnik još iz vremena dok je Ivica Todorić bio gazda hrvatskog gospodarstva. Njihov razgovor označio je prekretnicu u odnosima Agrokora i Sberbanka. 

"Ja sam upravo razgovarala s Poletaevim. Kredita u ovim okolnostima neće biti", napisala je u jednom od mailova Martina Dalić. Ona i Poletajev su razgovarali o stvarnom stanju Agrokorovog poslovanja, ali oboje su dobro skrivali karte. Ili, kako je to Dalićka napisala: "Za pretpostaviti je da se svatko pravio malo lud - ja sigurno jesam - niti sam ja htjela otkriti da su mi poznati pravi razmjera problema niti je on vjerojatno želio otkriti sve svoje planove".

Martina Dalić Afera hotmail Top News Nedodirljiva Dalićka mulja, daje poslove prijateljima...

Do sad je Dalićka preživjela baš svaki pokušaj smjene uz manju ili veću podršku u Saboru, a posljednji put se to dogodilo prije mjesec dana kada je 76 zastupničkih ruku podignuto za njen ostanak. Ozbiljno se sumnjalo da joj je vrijeme na isteku, pogotovo kad je Milorad Pupovac počeo malo kritizirati određene stvari u vladi Andreja Plenkovića. “Ono što je interes mojega kluba i mene kao predsjednika stranke je da se štetne posljedice krize Agrokora što moguće prije otklone i u kadrovskim i drugim aspektima”, izjavio je Pupovac početkom ožujka.

Prošlog tjedna je zatražen novi sastanak partnera vladajuće koalicije, ali ni tada se nije dogodio neki veći potres među ministarskim stolcima. Barem do sad. Kako je 24sata ispričao jedan visoki HDZ-ovac, u ponedjeljak je sve išlo prema tome da će Dalićka otići. Izgubila je potporu u stranci, iako je upitno koliku podršku je do sad imala. "Otišli su kad je u stranci bilo teško, da bi se sada vratili na velika vrata. I nama drugima je bilo teško pa nismo odlazili. Trebali su ostati i boriti se", kritizirao je imenovanje Dalićke i Milana Kujundžića jedan visokorangirani HDZ-ovac još ujesen 2016. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 15:34 14.Svibanj 2018.

    Plenković napada Most i brani vladu i hvali sebe, Dalićku brine kaznena odgovornost onih tko su pustili meilove a o istinitost njihova je nebitna. Očekujem da namiru iza zavjesa u HDZ-u počnu pripremati Kovača za novog predsjednika HDZ-a

  • jluci82 15:34 14.Svibanj 2018.

    ...pa Plenkić,pa za ručice lipo u Lepoglavu(Remetinec je preblag)