Ministrice u aferi od milijardu eura!

Patrik Macek/ PIXSELL
Priča o termoelektrani zbog koje je ministrica Martina Dalić spremna i udarati
Vidi originalni članak

Prije dvije godine o projektu Vis Viva, koji uključuje gradnju i termoelektrane i reverzibilne hidroelektrane na Perući, pisalo se pozitivno. Nadahnuto je opisivan kao projekt od milijardu eura koji bi trebao preporoditi energetiku. Živa sila (u prijevodu s latinskog) zaista je privatni projekt kakav još nije započet u Hrvatskoj. Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, tad je rado istupao u medijima i predstaljao projekt te najavljivao i potencijalne strateške investitore, poput Samsunga.

Burić preko svojih tvrtki drži polovicu suvlasništva projekta i od početka ga razvija. Termoelektrana na plin i hidroelektrana zajedno bi proizvodile više od 1000 gigavata energije. Za ilustraciju, Hrvatska od nuklearke Krško dobiva oko 2500 gigavata godišnje. "Nitko tad nije niti znao što nam se sprema, nismo ni vidjeli tehničke podatke... Sad nam je jasno da je to štetan projekt koji bi bio loš za cijeli cetinski kraj i živio bi od subvencija koje bismo svi mi plaćali", kaže Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, koji je jedan od najaktivnijih protivnika projekta.

Vlada Zorana Milanovića je prije dvije godine izmijenila zakon tako da i kombinirane termoelektrane na plin imaju pravo na poticaje u proizvodnji električne energije. Kao da koriste snagu sunca i vjetra. Most upozorava da se upravo iza toga krije financijski interes, a da će cijeli projekt na kraju platiti građani Hrvatske. Podsjetimo, nedavno je struja poskupjela jer moramo plaćati naknadu proizvođačima zelene energije. Od njih se struja kupuje po višoj cijeni od tržišne.

Zato je zastupnik Mosta Nikola Grmoja, nakon Bulja, opet napao potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić: "Dalić je zaboravila spomenuti da bi termoelektrana opteretila hrvatske građane i poduzetnike jer bi prodavala struju Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) po poticajnoj cijeni od 1,26 milijardi kuna godišnje, dok bi HROTE tu struju prodavao na tržištu po 0,9 milijardi kuna!

Razlika od 360 milijuna kuna prikuplja se iz naknade za obnovljive izvore energije od potrošača, pa bi zbog tog projekta cijena struje trebala rasti! U 25 godina je to 9,5 milijardi kuna koje bi se uzelo građanima i poduzetnicima kako bi muž ministrice Marije Pejčinović Burić, a možda i Martina Dalić i krugovi povezani s njom, zaradili silan novac", ustvrdio je Grmoja.

Most je zadnjih mjeseci već istupao protiv projekta, ali tek kad je potpredsjednica Vlade Martina Dalić neprimjereno reagirala, i šira javnost se zapitala zašto gubi živce. Počela je vikati na Bulja, govoriti da laže, pozivati se na djedovinu, zamahivati rukom na njega želeći mu istrgnuti papir iz ruku, a čak je i cijelu HE Peruća proglasila i komunističkim projektom koji je iselio Hrvate. Pomalo paradoksalno, jer se u tom bijesu zalagala za još jedan sličan i grandiozan projekt.

Podsjetimo, Martina Dalić je bila i ministrica financija u vladi Jadranke Kosor, koja je pretrpjela prvi udar krize, mirno se i razišla s HDZ-om kad nisu prihvatili njene reforme. Kad ju je Andrej Plenković vratio, najveći test joj je bio "lex Agrokor", ali nikad nije imala slične ispade. Štoviše, zamjeralo joj se da se smije i opušteno priča o dramatičnoj krizi velike tvrtke. Zašto je tako burno reagirala? I po njenim kasnijim istupima postalo je posve jasno da ona brani projekt muža svoje kolegice, kažu neki i prijateljice.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

Martina Dalić je na čelu povjerenstva koje bi trebalo donijeti ključnu odluku u ime Republike Hrvatske. Ona s još četvero svojih kolega iz Vlade odlučuje hoće li projekt Vis Viva biti od strateške važnosti za zemlju te hoće li se na njega primjenjivati zakon koji ubrzava procedure za gradnju. Također, kako bi sve bilo izgrađeno na Cetini, potreban je i dio državne zemlje, a i tu bi pomoglo proglašenje projekta strateškim.

Projekt je predložen Vladi još lani i već je više puta najavljivano da će se naći na sjednici Povjerenstva za utvrđivanje strateških projekata. No Most je to potiho bojkotirao. Sad će o njemu odlučivati novo povjerenstvo, u kojem su, osim Martine Dalić, HNS-ovac Predrag Štromar, HDZ-ovi ministri Dražen Bošnjaković (pravosuđe), ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i ministar državne imovine Goran Marić.

Projekt po iznosu investicije i zapošljavanja svakako ispunjava kriterije da bude strateški, ali glavno pitanje je hoće li se uzeti u obzir i sve ono što su ugledni i ozbiljni stručnjaci naveli kao štetne ekonomske i katastrofalne ekološke posljedice. Neobično je da je Dalić branila projekt kao dobar iako država još nije odobrila ni studiju utjecaja na okoliš koju je investitor izradio. Martina Dalić je javno rekla da su mostovci podupirali projekt u vladi Tihomira Oreškovića, a u tome ju je, zanimljivo, podržao i sinjski SDP-ovac Ante Milanović.

No to nije točno, kao što nije točno da su mostovci imali veze s prijavljivanjem projekta na tvz. Junckerov fond. To su učinili sami investitori. Ukratko, tadašnja vlada nije "progurala" taj projekt. No investitori su očito davno očekivali da će njihov projekt biti proglašen strateškim, a to očekuju unatoč pobuni i i peticijama građana. Zanimljivo je da se i dio HDZ-a, njegovo desno krilo, distancirao od projekta. Karamarko je podržavao HDZ-ovca Željka Domazeta, koji se neuspješno kandidirao za načelnika općine Hrvace, gradeći kampanju na istupima protiv termoelektrane.

Opet meta M. Dalić; desnica je ne voli jer je tukla po Karamarku, a SDP...

Termoelektrani su se usprotivili i Bruna Esih sa Zlatkom Hasanbegovićem, a Željko Glasnović bio je jedan od gorljivih govornika protiv projekta. Još lani u travnju investitori su poslali ponudu za otkup suvlasnicima zemljišta. U njemu navode da nude određenu cijenu, koja je po njima viša od tržišne. Vlasnike upozoravaju da će, ako ne prihvate njihovu ponudu, biti izvlašteni i to će donijeti nove, nepotrebne troškove. Zoran Burić, suinvestitor i suprug ministrice vanjskih poslova, nam je rekao da je pismo poslano tek na tri adrese, da bi oni mogli pokrenuti i postupak izvlaštenja sukladno lokacijskoj dozvoli kad je jednom dobiju te da nije bilo nikakvih prijetnji.

"U roku 15 dana trebalo bi se sastati stručno povjerenstvo koje će dati konačnu, nezavisnu ocjenu studije utjecaja na okoliš. Pustit ćemo stručnjake da daju svoje mišljenje, za koje smo uvjereni da će onda javnosti dati pravu sliku o termoelektrani. Dotad bih se suzdržao od izjava", kratko nam je rekao Burić. Burić je već ranije odbacio prozivke da je njegova supruga u sukobu interesa: "Ona je ministrica postala sad, a mi smo projekt započeli prije šest godina", kaže.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaista je dalo za pravo Burićima. Zaključili su da sukoba interesa nema, ali je ministrica Burić upozorena da bi sukob interesa mogao nastati "ako bi dužnosnica imala mogućnost sudjelovati u donošenju konkretnih odluka koje bi se odnosile na projekt Vis viva ili povezana društva u kojima udjele ima njen suprug". Burić je također uvjeren da će sve studije pokazati da je termoelektrana- unatoč silnim napadima - korisna i ekološki prihvatljiva.

Mislav Cvitković (31), fizičar iz Sinja, posljednjih mjeseci se aktivno, hrabro i neumorno zalaže za čuvanje rijeke Cetine i Perućkog jezera zbog moguće devastacije koja im prijeti gradnjom termoelektrane na Perući te s grupom građana iz Hrvaca javno ustaje protiv ekocida koji prijeti Cetini, ali i otimanja nacionalnog blaga –-vode - koje će biti posljedica tog privatnog projekta, ako uspije. Inače radi na na Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu te završava doktorat na polju fizike na Friedrich-Alexander Universitätu u Erlangenu u Njemačkoj.

Kaže da je Termoelektrana na Perući ekološka bomba. "Ovdje se radi o privatnom projektu gradnje termoelektrane Peruća u sklopu još većega projekta Vis viva, koji uključuje još i reverzibilnu elektranu Vrdovo, plinovod Dugopolje - Peruća te dalekovod Peruća – Konjsko. Kad sam vidio da nositelji projekta lažno citiraju Institut 'Ruđer Bošković' te da je studiju utjecaja projekta na okoliš radila ista tvrtka kao i projekt, detaljno sam proučio projekt i studiju.

Kako sam inženjer fizike, zapeo mi je za oko pogrešan izračun grijanja jezera Peruća, što je najveći ekološki problem termoelektrane. Naime, elektrana se radi na Perući da bi se voda Peruće upotrebljavala za hlađenje. Naravno, pritom se voda grije i vraća u jezero, i to 8,1 m3/s, toplija za 8°C, prema projektu. Zaključak studije je da neće biti grijanja Peruće. No to je suprotno osnovnom zakonu fizike, zakonu očuvanja energije, jer toplina ne može samo nestati.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

Jednostavno, toliki neto unos topline u jezero dovodi do grijanja od nekoliko Celzijevih stupnjeva pri prosječnom protoku Cetine, a ljeti (u tzv. biološkome minimumu), to je grijanje i nekoliko desetaka stupnjeva jer je protok 50-ak puta manji", kaže Cvtiković. Dodaje da u studiji ima puno pogrešaka, poput točne kemijske specifikacije otpadnih voda. "Jednaka stvar je i s ispušnim plinovima, kojih bi bilo više od 2 milijuna kg na sat. Nigdje nema konkretne detaljne specifikacije, štoviše preskočeni su nesagoreni ugljikovodici, sumpor i teški metali, koji se u svakom takvom procesu oslobađaju, ali zaključak je da neće imati negativan utjecaj.

Da bi se proračunao utjecaj mikroklime na prijenos zagađenja, rabili su se meteorološki podaci za Sinj i Knin, a točno na Perući postoji već 50 godina mjerna postaja. Zašto su ti podaci preskočeni? Zato što na Perući pušu tzv. dnevni vjetrovi i ljeti se javljaju dnevni pljuskovi, koji bi bili 'idealan' prenositelj zagađenja na cijeli cetinski kraj, pa za studiju koja treba reći da je projekt uredan očito nisu odgovarali", rekao je Cvtković.

Nakon što je detaljno proučio studiju u razgovoru s energetskim stručnjacima, kolegama biolozima, geolozima, svi su se složili da je projekt katastrofalan i ekološki neprihvatljiv. U građansku borbu se mladi znanstvenik uljučio protiv "velikih", pa je tako s kolegama iz građanske inicijative "Ne daj se, Cetino" poslao otvoreno pismo Martini Dalić nakon što je ova u Saboru izgubila živce i napala mostovca Miru Bulja zbog gradnje termoelektrane.

Otkrivamo Todorići u strahu: Vjenčani kum zna - baš sve!

"Poštovana gospođo Dalić, izjavom 'dosta mi je više slušati laži o Perući' optužili ste za laž građansku inicijativu 'Ne daj se, Cetino!' i nas znanstvenike koji argumentima podupiremo građansku inicijativu. Ako javno tvrdite da su građani i znanstvenici iznijeli 'laži o Perući', minimalna pristojnost, poštenje i odgoj nalažu da odmah navedete što je to u našim argumentima lažno. Zar, ako je Vaša djedovina potopljena, mi ne smijemo govoriti o trenutnom projektu?

Ako je Vaša djedovina potopljena, sad se može uništiti Cetinu? Ako je potapanje rastjeralo nekoliko tisuća ljudi prije 50 godina, sad se može rastjerati i ono malo što je ostalo? Konačno, Vašim jezikom, ista ta Peruća je tada bila 'najveća energetska investicija' - a sami ste izjavili da je bila politički projekt. Prema tome, usporedba s potapanjem Peruće mogla bi biti samo argument protiv termoelektrane Peruća, ali to nije argument ni za ni protiv, nego Vaše skretanje s teme jer ovdje je tema budućnost Cetinskoga kraja i Hrvatske, a ne ni naša ni Vaša djedovina", stoji u pismo koje su potpisali prof. dr. sc. Stanko Uršić, profesor fizičke kemije u mirovini s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivo Šimunović, professor emeritus Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, te Mislav Cvitković, mag. phys., doktorand fizike na Friedrich-Alexander Universitätu Erlangen-Nürnberg i Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

U pismu dodaju da se ne bave politikantskim kvaziekonomskim mitologijama nego egzaktnim znanostima te da ih zanima samo ozbiljna ekonomija. Ne zanima ih "investicija" koja može opstati samo pljačkom građana kroz umjetne, nemoralne, štetne, antiekonomske i antiekološke poticaje. Inače, stanovnici Cetinske krajine, njih 17.000, potpisalo je peticiju protiv termoelektrane Peruća. Ministricu Dalić egzaktno su upitali:

"Je li laž da je 50-postotni vlasnik tvrtke MCC Ekskluzivne nekretnine, Zoran Burić, suprug Marije Pejčinović Burić, kako stoji na njenoj imovinskoj kartici? Je li laž da Peruća ima 570 mlrd. litara pitke vode i je li laž 15.000 ljudi na internetskoj peticiji i više od 3000 na papirnatoj peticiji? Gdje su Vam argumenti? Naši su znanstveni, matematički, fizički, kemijski, biološki, ekološki, energetski i ekonomski, izračunati i izraženi brojčanim vrijednostima. Ako su brojevi lažni, mogu ih pobiti samo istiniti brojevi. Očekujemo barem Vaš pokušaj da sve iznesene brojeve pobijete 'istinitim' (s referencama!) jer u suprotnom jedina laž koja ostaje Vaša je laž."

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

Mislav Cvtiković kaže da ovo radi jer ga motivira unutarnji nagon da čini dobro. "Motivira me unutarnji nagon da činim dobro, tako da jednostavno u svakom trenutku činim što je najbolje i najmudrije. To zna biti teško jer nekada dovodi do sukoba sa svjetskim moćnicima, a još je teže kada dovodi do sukoba sa svijetom ili većinom koja radi suprotno", kazao je Mislav. U pismu koje spominjemo izjavu gospođe Dalić smatraju "bahatim, uličarskim politikantskim izgredom za dezinformiranje naroda. Pa nastavljaju:

"Prvo, premda je i naša djedovina potopljena jezerom Peruća, nije nam jasno što ste tom usporedbom htjeli reći. Zar, ako je Vaša djedovina potopljena, mi ne smijemo govoriti o trenutačnom projektu? Ako je Vaša djedovina potopljena, sad se može uništiti Cetinu? Ako je potapanje rastjeralo nekoliko tisuća ljudi prije 50 godina, sad se može rastjerati i ono malo što je ostalo? Konačno, Vašim jezikom, ista ta Peruća je tada bila'najveća energetska investicija' – a sami ste izjavili da je bila politički projekt.

Nova ministrica Savjetovala Vučića, a sad preuzima hrvatsku diplomaciju

Prema tome, usporedba s potapanjem Peruće mogla bi biti samo argument protiv termoelektrane Peruća, ali to nije argument ni za ni protiv, nego Vaše skretanje s teme jer ovdje je tema budućnost Cetinskoga kraja i Hrvatske, a ne ni naša ni Vaša djedovina. Prostorni planeri su ustanovili da hrvatsko priobalje u prosjeku ima oko 25% korisnog prostora, koji čine zaravnjeni prostori i otvorene riječne i jezerske vode te da je taj ukupni prirodni resurs sve na čemu se gradi razvoj priobalnog prostora – što znači da su vode i prostor ne samo priobalno već i nacionalno bogatstvo koje se kroz nekoliko nerazumljivih valorizacija pretežito političkoga karaktera nastojalo obezvrijediti u korist individualnih interesa.

Ako je Vama riječ investicija 'sveta krava', onda Vaš bog nije i naš Bog. Ne bavimo se politikantskim kvaziekonomskim mitologijama nego egzaktnim znanostima i zanima nas samo ozbiljna ekonomija. Ne zanima nas 'investicija' koja može opstati samo pljačkom građana kroz umjetne, nemoralne, štetne, antiekonomske i antiekološke poticaje. Narod Cetinske krajine - a 17.000 ljudi je potpisalo peticiju protiv termoelektrane Peruća – želi dobre investicije koje donose život, budućnost i napredak. Investicija za koju se očito i Vi osobno zalažete donosi smrt, raseljavanje, prošlost i nazadak.

Zašto? Termoelektrana Peruća odmah će zaustaviti dva inovativna privatna projekta u Hrvacama, koji se temelje na ekološkoj proizvodnji hrane, a u iduće tri godine zaposlit će oko 300 ljudi (imena nećemo reklamirati, ali Vi biste ih prvi trebali znati). Ugrozit će i egzistenciju oko 70 obitelji koje žive od raznih oblika avanturističkog turizma na Cetini. Uništit će i budućnost preko 100 OPG-ova u Hrvacama, koji su svi u ekološkoj proizvodnji, od pčelara, preko mljekara do poljoprivrednika. Na temelju toga, pitamo Vas: koji i kakav to razvoj Cetinskom kraju donosi termoelektrana, konkretno?

Termoelektrana donosi uništenje razvojnih investicija koje su sami ljudi u Cetinskom kraju razvili, budući da su od svih vlada RH toliko zaboravljeni da Vi, ministrica gospodarstva, za te investicije očito i ne znate. Termoelektrana znači uništenje strategijskog rezervoara od 570 milijardi litara pitke vode: ako procijenimo tek 10 lipa po litri, to je potencijalno uništenje 57 milijardi kuna godišnje! Konačno, pitamo Vas: koji je točno od naših argumenata laž? Je li laž da će termoelektrana ispuštati oko 300 MW topline u jezero i Cetinu?

Je li laž osnovni zakon fizike, da toplina ne može nestati i da će se jezero i Cetina nedopustivo zagrijavati, što će u kombinaciji s ispuštanjem najmanje 80 milijuna litara otpadnih voda uzrokovati trajnu i nepopravljivu štetu glede statusa pitke vode i života u rijeci Cetini? Je li laž da bi se u jezero ispuštalo 200 milijardi litara zagrijane vode, u kojoj je život nužno uništen pri dodiru s vrelom stijenkom izmjenjivača topline? Ako je laž, dokažite suprotno matematički, fizički i biološki!

Je li laž da kroz dimnjak u zrak odlazi, prema navodima studije, 621 kg/s ispušnih plinova, među kojima je neizbježno određeni postotak ili neizgorenih ili nanovo nastalih aromatskih i ostalih ugljikovodika i čestica čađe, redovitih nosača kancerogenih tvari? Nije moguće izbjeći da te otpadne tvari dospiju u jezero, što, uz ostalo, nužno znači uništenje jezera kao strategijskog izvora pitke vode! Je li laž da je prosječna cijena plina u 2016. godini bila 30,1 €/MWh, što znači da bi cijena samo goriva u ovoj termoelektrani bila 52 €/MWh, dok je prosječna cijena električne energije u 2016. godini bila cca. 40 €/MWh?

Je li laž da je u Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji iz 2015. 'učinkovita kogeneracija' u sustavu tržišnih premija i poticaja? Je li laž da bi po navodima studije u toj elektrani bilo formalno 8% kogeneracije, dok točan račun pokazuje 1%? Možete li opovrgnuti točan račun? Je li laž da ni za tih 1%, a kamoli za deklariranih 8%, nema potrošača topline u blizini? Je li laž da je u zapadnoj Europi od 2014. do danas zatvoreno više od 30 ovakvih (kombiniranih kogeneracijskih plinskih) termoelektrana?

Je li laž da je uvoz plina ili struje uvijek i nužno uvoz energije? Je li laž da je ista tvrtka radila i projekt termoelektrane i Studiju utjecaja na okoliš? Je li laž da je pedesetpostotni vlasnik tvrtke MCC Ekskluzivne nekretnine, Zoran Burić, suprug Marije Pejčinović Burić, kako stoji na njenoj imovinskoj kartici? I konačno, je li laž da Peruća ima 570 milijardi litara pitke vode, i je li laž da je 15.000 ljudi na internetskoj peticiji i više od 3000 na papirnatoj peticiji? Gdje su Vam argumenti?..."

Posjeti Express