Top News
24104 prikaza

Savjetovala Vučića, a sad preuzima hrvatsku diplomaciju

Marija Pejčinović Burić
Marko Lukunić/PIXSELL
Marija Pejčinović Burić godinama je radila na harmonizaciji srpskog pravosudnog sustava s europskim

Nova hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić već dulji niz godina je u diplomaciji. Točnije, još od 2000. godine kada je postala pomoćnica ministra europskih integracija Ivana Jakovčića pa Nevena Mimice. Smjenom vlasti i dolaskom Ive Sanadera na čelo Vlade činilo se da će Pejčinović Burić ostati bez posla, ali na inzistiranje Marija Zubovića, bliskog Sanaderovog savjetnika i osobnog zubara, ipak je vraćena u ministarstvo.

Nakon što je godinama radila u ministarstvu, u njoj su se pobudile i političke ambicije pa je htjela postati i ministrica europskih integracija. Išlo joj je u prilog i to što je Sanader smijenio Miomira Žužula s ministarske pozicije. Uslijedilo je doista napeto raspravljanje i razmatranje opcija, ali na kraju je pobijedila današnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Srečko Ferenčak u Versace košulji Siva eminencija Top News Otkrivamo: On je HNS-ov vladar iz sjene

Dobro obaviješteni izvori Expressa uvjereni su da je Andrej Plenković micanjem Davora Stiera i imenovanjem Pejčinović Burić uradio isto što i Sanader kad je uklonio Žužula iz Vlade. Plenković želi vlastoručno voditi vanjsku politiku i nije mu trebao netko s velikom podrškom stranke poput Stiera. Naši izvori smatraju da Plenkoviću prijeti opasnost od dojučerašnjeg suradnika zato što se Stier sada vraća u stranku jer mu funkcija omogućava rad na terenu što neki tumače da će, sa službenim vozačem i autom, raditi na rušenju premijera, barem unutar stranke. Plenković, da bi lakše upravljao hrvatskom diplomacijom, doveo je Mariju koja je nekoliko godina provela u Srbiji kao voditeljica projekta harmonizacije srpskog pravosuđa sa zakonodavstvom Europske unije. 

Pretpostavlja se da je tvrtka Abeceda d.o.o., u punom vlasništvu Pejčinović Burić, poslužila kao tvrtka za primanje uplata tijekom tog projekta, a prema financijskim izvješćima tvrtke, Pejčinović Burić uprihodila je više od milijun kuna od rada u Srbiji.

Srpski Blic napisao je prije tri godine da se očekuje da će projekt PLAC najviše utjecaja imati na sektore poljoprivrede i ruralnog razvoja, pravosuđa i temeljnih prava te zaštite okoline i financijskog nadzora. Trebali su se baviti i pitanjima intelektualnog vlasništva, energetikom, tržišnom konkurencijom i sigurnosti hrane. Bavljenje energetikom bitno je zato što se Zoran Burić, Marijin suprug bavi energetikom u Hrvatskoj.

Kolaž Plenković, Štromar i Božinović Plenkijev izbor Top News Novi ministri: Bogataši s imovinom po Crnoj Gori

Saborski zastupnik Miro Bulj oštro je kritizirao imenovanje Pejčinović Burić na mjesto ministrice vanjskih poslova upravo zbog poslova u Srbiji i projekata njenog supruga, a posebno termoelektrane na Peruči. "Projekt je po svim stručnjacima neodrživ i štetan na tom području. To je privatni projekt u koji je uloženo 5 milijuna eura, a nositelji projekta, tvrtke MCC i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, u vlasništvu su i suvlasništvu Zorana Burića koji je direktor tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine. Svojedobno je rekao da ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija te da mu je podršku dao i državni ured za imovinu koji mu je spreman mu je prepustiti i državno zemljište za gradnju. Kazao je i da je riječ o projektu od strateškog interesa za RH. Zoran Burić je suprug Marije Pejčinović Burić sadašnje državne tajnice i bivše savjetnice srpskog premijera Dačića ili "maloga Slobe" te buduće ministrice vanjskih poslova, kako je najavio naš premijer. U svojoj imovinskoj kartici navela je da ona nema poslovnog udjela u tvrtkama svojeg supruga", naveo je Bulj. 

MCC i Vrdovo doista i jesu navedeni kao nositelji ogromnog projekta, ali teško je za očekivati da će tvrtke s ukupno dvoje zaposlenih i, prema posljednjim dostupnim financijskim izvještajima, ukupnih prihoda oko 80.000 kuna godišnje graditi išta, a kamoli elektranu vrijednu milijune eura. Vrdovo je imalo okruglo nula zaposlenih 2015. godine i čitavih četiri kune prihoda. MCC je iste te godine ostvario nešto manje od 80.000 kuna prihoda, a imao je dvoje zaposlenih.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kozjak11 10:06 14.Lipanj 2017.

    Nova Juga,