Top News
7610 prikaza

M. Dalić; desnica je ne voli jer je tukla po Karamarku, a SDP...

Matina Dalić i Andrej Plenković
1/5
Robert Anić (PIXSELL)
... a s ljevice trpi napade zbog "lex Agrokora" i supruga koji je u upravi Ine

Novi krug napada na aktualnu postavu ministara u aktualnoj vladi nastavio se najavom SDP-a da će tražiti opoziv ministrice gospodarstva Marine Dalić. I teško da će i ovaj put premijer Andrej Plenković tome udovoljiti jer je riječ o najsnažnijoj ministrici u vladi, o ženi koja vodi sanaciju Agrokora. Usto, koja je u kratkoj eri Tomislava Karamarka ušla s njim u otvoreni sukob i posljedično istupila iz stranke.

Imala je samo 30 godina kada ju je ministar financija Borislav Škegro 1997. angažirao kao pomoćnicu za makroekonomske analize i prognoze. Potom od 2000. do 2004. ništa, da bi je tada novi ministar financija, Ivan Šuker, vratio u ministarstvo na mjesto državne tajnice. Narednih godina bilo ju je posvuda, ponajviše u pregovorima oko ulaska Hrvatske u EU, da bi je Jadranka Kosor, nakon bijega Ive Sanadera uzela umjesto Šukera kojega je najurila.

Tada se i učlanila u HDZ. 2011. postala je saborska zastupnica HDZ-a. I onda, 2014., usred Karamarkovog juriša na vlast na vlastiti način, Dalić je istupila iz HDZ-a. Javnosti je u otvorenom pismu rekla da je razlog to što "HDZ nema dovoljno snage" za promijeniti stvari u zemlji, da se stranka vodi dnevnopolitičkim kritizerstvom i bavljenjem prošlošću. Ekonomski program je, pak, totalno pokopala i rekla da ova zemlja "ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu".

Ispalo je da je njeno ogorčenje kulminiralo kad je stranka, tada Karamarkov HDZ, odbacila njen prijedlog reforme javne uprave. A htjela je smanjiti broj ministarstava, pobrisati sva ona mjesta čija se nadležnost preklapa, ukinuti urede državne uprave po županijama, uvesti kriterije napredovanja, pa i otkaza, iz javne i državne službe i uvođenje javnih uvida u izbor vodećih državnih službenika na web stranicama agencija i ministarstava.

Iako joj je politički život vrlo brzo dao za pravo u vezi Karamarka, posebno zato što ga je vrlo često napadala javnim istupima, i danas joj neki stranački kolege zamjeraju što je tada izišla iz stranke. Zanimljivo je da je oko gospodarskih strategija bila u sukobu s dva sadašnja ministra, oba Marića, Gorana i Zdravka. Prije nekih pola godine našla se na udaru stranačkih kolega, čak i po društvenim mrežama, zato što je 2015., kada nije bila u HDZ-u, donirala stranku Pametno sa 4000 kuna.

Bilo je to u vrijeme kad se desniji, radikalniji dio HDZ-a nikako nije uspijevao naviknuti na to da je premijer Plenković između povjesničara Zlatka Hasanbegovića i iskusne kulturnjakinje Nine Obuljen, iskićene akademskim naslovima, odabrao potonju za ministricu kulture. Tek što se smirila, kako će se ispostaviti, ta epizoda stranačke bure u čaši vode, Dalić je pretrpjela napad da je u sukobu interesa jer je njen suprug Niko Dalić do tada bio član uprave Ine u četiri vlade.

Bio je to udar slijeva, ali se i Most komešao, pa se Dalić branila kako je tadašnja uprava imenovana u mandatu vlade Zorana Milanovića, te kako njena ministarska pozicija nema nikakve veze s pozicijom jednog člana uprave Ine. Zanimljivo je da joj zapravo nitko nikada u nijednom trenutku nije predbacio manjak stručnosti. Naprotiv, uvijek su joj i najžešći kritičari priznavali da itekako zna što radi, da je ekonomski stručnjak kojem je teško naći premca.

To, uz dokazani osobni integritet iz doba kad se sukobila s Karamarkom, pred kojim je tada drhtao skoro cijeli iole umjereni HDZ, dovelo je do toga da je ona danas uz Davora Božinovića Plenkovićev najdraži ministar u Vladi. S te pozicije bilo je i logično da ona bude osoba koja će na sebe preuzeti kompletno Vladino spašavanje Agrokora. Pa tako i izradu "lex Agrokora", odnosno Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

Na kritike da je na tom zakonu radilo i odvjetničko društvo, sporno po angažmanu za rusku banku koja je zbog kredita direktno zainteresirana za rasplet krize oko Agrokora, Martina Dalić je rekla da to nije istina. "Ministarstva na izradi Zakona nisu angažirala ni domaće niti strane konzultante, već je kroz dulje razdoblje u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije", priopćila je tada. Kao i to da za mišljenje nitko nije honoriran.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.