Top News
29492 prikaza

Ministrice u aferi od milijardu eura!

Marija Pejčinović Burić, Martina Dalić, Andrej Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Priča o termoelektrani zbog koje je ministrica Martina Dalić spremna i udarati

Prije dvije godine o projektu Vis Viva, koji uključuje gradnju i termoelektrane i reverzibilne hidroelektrane na Perući, pisalo se pozitivno. Nadahnuto je opisivan kao projekt od milijardu eura koji bi trebao preporoditi energetiku. Živa sila (u prijevodu s latinskog) zaista je privatni projekt kakav još nije započet u Hrvatskoj. Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, tad je rado istupao u medijima i predstaljao projekt te najavljivao i potencijalne strateške investitore, poput Samsunga.

Burić preko svojih tvrtki drži polovicu suvlasništva projekta i od početka ga razvija. Termoelektrana na plin i hidroelektrana zajedno bi proizvodile više od 1000 gigavata energije. Za ilustraciju, Hrvatska od nuklearke Krško dobiva oko 2500 gigavata godišnje. "Nitko tad nije niti znao što nam se sprema, nismo ni vidjeli tehničke podatke... Sad nam je jasno da je to štetan projekt koji bi bio loš za cijeli cetinski kraj i živio bi od subvencija koje bismo svi mi plaćali", kaže Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, koji je jedan od najaktivnijih protivnika projekta.

Vlada Zorana Milanovića je prije dvije godine izmijenila zakon tako da i kombinirane termoelektrane na plin imaju pravo na poticaje u proizvodnji električne energije. Kao da koriste snagu sunca i vjetra. Most upozorava da se upravo iza toga krije financijski interes, a da će cijeli projekt na kraju platiti građani Hrvatske. Podsjetimo, nedavno je struja poskupjela jer moramo plaćati naknadu proizvođačima zelene energije. Od njih se struja kupuje po višoj cijeni od tržišne.

Ante Janković, pouzetnik iz Hrvaca | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Zato je zastupnik Mosta Nikola Grmoja, nakon Bulja, opet napao potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić: "Dalić je zaboravila spomenuti da bi termoelektrana opteretila hrvatske građane i poduzetnike jer bi prodavala struju Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) po poticajnoj cijeni od 1,26 milijardi kuna godišnje, dok bi HROTE tu struju prodavao na tržištu po 0,9 milijardi kuna!

Razlika od 360 milijuna kuna prikuplja se iz naknade za obnovljive izvore energije od potrošača, pa bi zbog tog projekta cijena struje trebala rasti! U 25 godina je to 9,5 milijardi kuna koje bi se uzelo građanima i poduzetnicima kako bi muž ministrice Marije Pejčinović Burić, a možda i Martina Dalić i krugovi povezani s njom, zaradili silan novac", ustvrdio je Grmoja.

Most je zadnjih mjeseci već istupao protiv projekta, ali tek kad je potpredsjednica Vlade Martina Dalić neprimjereno reagirala, i šira javnost se zapitala zašto gubi živce. Počela je vikati na Bulja, govoriti da laže, pozivati se na djedovinu, zamahivati rukom na njega želeći mu istrgnuti papir iz ruku, a čak je i cijelu HE Peruća proglasila i komunističkim projektom koji je iselio Hrvate. Pomalo paradoksalno, jer se u tom bijesu zalagala za još jedan sličan i grandiozan projekt.

Podsjetimo, Martina Dalić je bila i ministrica financija u vladi Jadranke Kosor, koja je pretrpjela prvi udar krize, mirno se i razišla s HDZ-om kad nisu prihvatili njene reforme. Kad ju je Andrej Plenković vratio, najveći test joj je bio "lex Agrokor", ali nikad nije imala slične ispade. Štoviše, zamjeralo joj se da se smije i opušteno priča o dramatičnoj krizi velike tvrtke. Zašto je tako burno reagirala? I po njenim kasnijim istupima postalo je posve jasno da ona brani projekt muža svoje kolegice, kažu neki i prijateljice.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/4
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bambina 22:59 30.Rujan 2017.

    I oni bi trebali nešto spasit,?