Mnoge žene još traže pravo glasa, a Hrvatice ga dobile na današnji dan

Sanjin Strukić (PIXSELL)
Sufražetkinje su desetljećima zatvarane zbog prosvjeda, ali upornost se isplatila u najvećem dijelu svijeta
Vidi originalni članak

Na današnji dan 1945. godine, žene u Hrvatskoj dobile su pravo glasa na izborima. U sklopu tadašnje Jugoslavije prvi put je omogućeno ženama glasanje, a one su to iskoristile na izborima za Ustavotvorni sabor nekoliko mjeseci kasnije. Već iduće godine po prvi put izabrano je šest žena u Parlament.

Žensko pravo glasa relativno je nova pojava u svjetskim demokracijama. Prvi svjetski rat smatra se prekretnicom u pravima žena, a posebno u borbi za pravo glasa. Zbog velikih gubitaka u bitkama, žene su preuzimale sve više tradiconalno muških poslova, a nakon rata i povratka vojnika nisu pristajale na povratak u tradicionalne rodne uloge. 1920. godine žene su dobile pravo glasa u Sjedinjenim Američkim Državama, a osam godina poslije to pravo su dobile u Velikoj Britnaiji.

Zanimljivo je da Švicarska, primjer demokratskog i uređenog društva, 1959. godine je na referendumu odbacila izjednačavanje prava žena i muškaraca. Tek 1991. godine su žene dobile pravo glasa u čitavoj Švicarskoj. Naime, kanton Appenzell Innerrhoden tek tada je dopustio ženama glasanje na lokalnim izborima.

Skandinavske zemlje, s druge strane, već stoljećima daju ženama pravo glasa. Švedska je 1862. godine postala prva država na svijetu gdje su žene smjele glasati, iako je i tad bilo ograničeno na neudane žene. U to vrijeme udane žene bile su pod muževim skrbništvom i zbog toga nisu imale pravo glasa.

U nekim zemljama svijeta i dan danas žene nemaju pravo glasa. Primjerice, u Saudijskoj Arabiji žene ne smiju glasati na državnim izborima. U prosincu prošle godine, po prvi su žene smjele se kandidirati i glasati na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji. Međutim, zato što su lokalna vijeća gotovo beznačajna, ostaje još jako puno prostora za napredak u demokratizaciji saudijskog kraljevstva.

Vatikan također ne dopušta ženama pravo glasa zato što su jedini izbori oni za papu na kojima glasaju samo kardinali.

Hrvatska novinarka i književnica Marija Jurić-Zagorka bila je jedan od najvećih boraca za prava žena. Pokrenula je i prvi hrvatski časopis za žene, Ženski list. Umrla je 1957. godine, ali je uspjela dočekati pravo glasa za žene.

Posjeti Express