Top News
1185 prikaza

Mnoge žene još traže pravo glasa, a Hrvatice ga dobile na današnji dan

Kolinda Grabar Kitarović na glasanju
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Sufražetkinje su desetljećima zatvarane zbog prosvjeda, ali upornost se isplatila u najvećem dijelu svijeta

Na današnji dan 1945. godine, žene u Hrvatskoj dobile su pravo glasa na izborima. U sklopu tadašnje Jugoslavije prvi put je omogućeno ženama glasanje, a one su to iskoristile na izborima za Ustavotvorni sabor nekoliko mjeseci kasnije. Već iduće godine po prvi put izabrano je šest žena u Parlament.

Žensko pravo glasa relativno je nova pojava u svjetskim demokracijama. Prvi svjetski rat smatra se prekretnicom u pravima žena, a posebno u borbi za pravo glasa. Zbog velikih gubitaka u bitkama, žene su preuzimale sve više tradiconalno muških poslova, a nakon rata i povratka vojnika nisu pristajale na povratak u tradicionalne rodne uloge. 1920. godine žene su dobile pravo glasa u Sjedinjenim Američkim Državama, a osam godina poslije to pravo su dobile u Velikoj Britnaiji.

Zanimljivo je da Švicarska, primjer demokratskog i uređenog društva, 1959. godine je na referendumu odbacila izjednačavanje prava žena i muškaraca. Tek 1991. godine su žene dobile pravo glasa u čitavoj Švicarskoj. Naime, kanton Appenzell Innerrhoden tek tada je dopustio ženama glasanje na lokalnim izborima.

Skandinavske zemlje, s druge strane, već stoljećima daju ženama pravo glasa. Švedska je 1862. godine postala prva država na svijetu gdje su žene smjele glasati, iako je i tad bilo ograničeno na neudane žene. U to vrijeme udane žene bile su pod muževim skrbništvom i zbog toga nisu imale pravo glasa.

U nekim zemljama svijeta i dan danas žene nemaju pravo glasa. Primjerice, u Saudijskoj Arabiji žene ne smiju glasati na državnim izborima. U prosincu prošle godine, po prvi su žene smjele se kandidirati i glasati na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji. Međutim, zato što su lokalna vijeća gotovo beznačajna, ostaje još jako puno prostora za napredak u demokratizaciji saudijskog kraljevstva.

Vatikan također ne dopušta ženama pravo glasa zato što su jedini izbori oni za papu na kojima glasaju samo kardinali.

Hrvatska novinarka i književnica Marija Jurić-Zagorka bila je jedan od najvećih boraca za prava žena. Pokrenula je i prvi hrvatski časopis za žene, Ženski list. Umrla je 1957. godine, ali je uspjela dočekati pravo glasa za žene.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.